USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Şalgam yeniden hayat buluyor

Tohumu bitme aşamasında olan ve yöreye has bir tadı olan Gercüş şalgamı, ziraat odasının devreye girmesiyle yeniden hayat buldu ve hasadı yapılmaya başlandı.

Şalgam yeniden hayat buluyor

Gercüş’te tohumu bitme noktasında olan beyaz şalgam için Gercüş Ziraat Odası harekete geçti. Gercüş'ün değeri olan beyaz şalgamın yok olmaması için özellikle tohum elde etmek amacıyla bu yıl ekildi hasadına başlandı. Yaklaşık 2 buçuk yıl önce Gercüş Ziraat Odası bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan eğitim çiftliğinde telli terbiye bağ, bağ çubuğu üretimi, fıstık fidanı üretimi, çeşitli sebze, sera, arı kovanı gibi çalışmalarla çiftçiye hizmet veriliyor.Gercüş Ziraat Odası’na kayıtlı Gercüş ilçe merkezindeki 57 köy ile 2 beldede ikamet eden 5 bin 752 çiftçiye, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi veriliyor.

"2020 YILINDA ŞALGAM TOHUMLARINI ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE ÇİFTÇİLERİMİZE DAĞITACAĞIZ"

Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezindeki çalışmalara ilişkin açıklama yapan Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, "Burada bir deneme yaptık. Daha önce Gercüş'te yoğun olarak üretilen şalgamın denemesini yaptık. Şu anda hasadını ve tohum toplamasını yapıyoruz. 2019'da buna karar verdiğimizde tohumu neredeyse bulamadık. Tohumu çok zor şartlarda bulduk. Ama bu denemeden sonra özellikle tohum ürettikten sonra 2020 yılında bu tohumları ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize dağıtacağız. Bu değerin kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız. Şu anda aldığımız sonuç da çok güzel inşallah eski değerimiz olan şalgamın kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

"ÇİFTLİKTE ŞALGAM VE MARUL GİBİ BİRÇOK ÜRÜN EKİP HASATLARINI YAPTIK"

Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde kursiyer olduğunu belirten Servet Bakay, "Eğitim Çiftliğinin birçok faydalarından yararlanmak için geliyoruz. Çiftlikte şalgam ve marul gibi birçok ürün ekip hasatlarını yaptık. Gördüğümüz kurslarda çok verimli bilgiler edindik. Çiftçi olarak bunlara ilgimiz var. Bunları öğrenmek için buraya geliyoruz. Hem okul okuyorum hem de bir çiftçi olarak eğitim almaya geliyoruz. Okul bittiği zaman elbet hayatımızda çiftçilik olacak. Bu yüzden bunları öğrenmek için geliyoruz. Bugün de buraya gelip arkadaşlarla şalgam hasadını yaptık. Bu gün burada şalgam ekimi ve hasadı nasıl yapılır hakkında eğitimler aldık. Öğrendiğimiz şeyleri kendi tarlalarımızda yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

"EĞİTİMİN BİZE FAYDASI ÇOK OLUYOR"

Eğitim çiftliğinde kurs kapsamında işe başladıklarını söyleyen kursiyerlerden Mehmet Özel, "Baklagil kursunda eğitim görüyoruz. Kursa geliyoruz. Burada sebze bitkileri üzerinde deneyler yapıyoruz. Şalgam ve marul gibi ürünlerin ekimini ve hasadını öğrendik. Bu gün burada şalgam hasadını yaptık. Nasıl ekilip biçildiğini öğrendik. Buradan edindiğimiz bilgileri kendi tarlamızda da deniyoruz. Kursla birlikte eğitim de görüyoruz. Bu eğitimin bize faydası çok oluyor" dedi. (İLKHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...