Günümüzün en büyük genel tehlikelerin biri, hatta biricisi bu kororavirüs olayıdır. Bu gün tıbbi ve sosyal hadiselerin başını çeken bu bulaşıcı virüs bütün insanları tehdit altına almıştır. Esas itibari ile bu virüs mütefekkirler için manevi bir uyarıdır, tüm insanların bir nefeste ölebileceğinin basitliğine işarettir. Allah buna kadirdir, insan ise acizdir.
Demek gerek zelzele gerek bunun gibi virüsler ve “Dabbetül-Arz” denilen kıyamet alameti etkenler, insanları aciz kılacak ve bir çırpıda insanların başlarına kıyamet kopacaktır. Allah buna kadir, insan ise acizdir. Bu nedenle biz aciz olduğumuz için her zaman bu gibi mühim hadiselere hazır olmamız tavsiye edilmiştir. Ve lakin her çeşit tedbirleri alıp bu tehlikelerden korunmak bizim hakkımız ve sorumluluğumuzdur.
Şu hakikati dinleyelim:
İmam Ömer (R.A.) büyük bir sahabe cemaati ile Şam’a girmek isterken Şam’da ‘Veba’ veya ‘Taun’ denilen bir virüs hastalığının yayıldığını işitir, bunun üzerine istişare toplantısı yapar. Kimi Şam’a girmeyi tercih eder, kimi karşı çıkar, derken şu hadis bir sahabi tarafından gündeme gelir.
Peygamber buyurmuştur ki: “إِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلَا تَقْدَمُوا عَلَيْهِ وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ” (Siz Veba (koronavirüs gibi) hastalığının bir yerde olduğunu işitirseniz oraya girmeyin, yahut sizin bulunduğunuz yerde bu hastalık vaki ise yerinizde olun, başka yerlere gitmeyin…)
Bu mucizeli hadis bulaşıcı hastalıklardan uzak kalmanın gerekliliğini işaret eder.
İmam Ömer bu hadise dayanarak Şam’a girmekten vazgeçer. Ebu Ubeyde Ömer’e der ki;
“أَفِرَارًا مِنْ قَدَرِ اللَّهِ فَقَالَ عُمَرُ لَوْ غَيْرُكَ قَالَهَا يَا أَبَا عُبَيْدَةَ نَعَمْ نَفِرُّ مِنْ قَدَرِ اللَّهِ إِلَى قَدَرِ قَالَ فَحَمِدَ اللَّهَ عُمَرُ ثُمَّ انْصَرَفَ”
(Sen Allahın kadarından mı kaçıyorsun? Ömer “hayır ben Allahın bir kaderinden diğer kadere kaçıyorum. Yani Şam’a girmek de kaderdir, ondan kaçmak da kaderdir, ben birincisi olan tehlikeden selametli olan ikinciye kaçarım…)
Bilindiği gibi bu gün bu virüsten korunmak için tokalaşmayı, öpüşmeyi yasaklıyorlar, bu yasaklama doğrudur, ama İslam, her zaman insanların birbirinin ağız ve yüz öpüşmesini yasaklıyor, sadece temiz elle musafaha ve elbiseyle kucaklaşmayı tavsiye ediyor.
Değil ki virüs zamanı belki her zaman İslam’ın bunun gibi tavsiyesini dinlemek, ağız ve yüz öpüşme hatasından dönmek gerekir. Yetkililerin bu maraza karşı tam tedbir almaları acildir. Babnirli mele