YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) İLE EN ETKİN MÜCADELE UYGULAMA BİRLİĞİNDEN GEÇER.
Mikroorganizmalar gözümüzle göremediğimiz sayısız türüyle bizimle aynı ortamlarda yaşamaktadır. Faydalısı olduğu kadar zararlısı da çok. Zararlı olanları genellikle virüs diye adlandırılır. Bu yazımızda hayatın olağan akışını bozup birçok ülkenin korkulu rüyası haline gelen koronavirüsün bir çeşidi olan COVID -19’u ele alacağız.
Koronavirüs ismini en belirgin özelliği olan etrafındaki çıkıntılarının mikroskop altında güneşin taç küresine benzemesinden dolayı taç küresinin Latincedeki karşılığı olan korona’dan alır. Koronavirüsler (CoV), soğuk algınlığı ve şiddetli akut solunum sendromu gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Koronavirüsler ilk olarak 1960'larda keşfedildi.
Zaman içerisinde 2003'te keşfedilen SARS koronavirüsü,
2004'te belirlenmiş HCoV NL63,
2005'te teşhis edilmiş HKU1,
2012'de fark edilmiş MERS-CoV,
Ve Wuhan kökenli COVID-19'un da yer aldığı pek çok yeni koronavirüs türü keşfedilmiştir.
Koronavirüslerden yenikoronavirüs veya diğer adıyla COVID-19'un her yeni virüs gibi şu ana kadar etkili bir ilaç tedavisi veya aşısı bulunmadığı ve çok hızlı yayılmasından dolayı tehlikelilik arz etmektedir.
Birincil risk grubu ise kronik hastalığı olanlar hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılardır. Uzmanların açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla salgın olan bu virüs hemen hemen her insana bulaşacak ancak hükümetler bu salgının yavaş seyretmesini istiyor çünkü her ülkede sınırlı yoğun bakım üniteleri var. Bu sebeple salgının önü alınamazsa durumu ciddi olan hastalar arasında tercih yapmak zorunda kalınacaktır.
Küresel bir sorun haline gelen COVID-19 salgınına karşı devletler ve hükümetler tedbiri elden bırakmamak ile birlikte alınan önlemlerin hayatın olağan akışını veyahut ülke ekonomisini çok da sekteye uğratmayacak seviyede akılcı ve temkinli hareket etmektedir..
Salgını kontrol altına almak adına birçok ülke bir dizi önlemler ve tedbirler aldı. Okullar kapatıldı, restoran, kafe ve insanların toplu olarak zaman geçirebileceği birçok işletmeye geçici olarak kapatıldı. Öyle ki; birçok ülkede şehirler ve eyaletler hayalet şehir halini aldı.
Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda görünen o ki bu salgından kurtulduktan sonra birçok ülke bir de ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktır.
Bu virüs yaşlılar ve kronik hastalar için öldürücü etkisi olduğu uzmanlarca ifade ediliyor bu sebeple aslında hedef konumundaki bu insanları hastalıktan korumak için tedbirler almak lazım. Ülkemizde de genel bir sokağa çıkma yasağı yerine –ekonomik hususlarda göz önünde bulundurularak- 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara sokağa çıkma sınırlandırılması getirildi. Bu sınırlama anlaşılacağı üzere bu virüsü yayma endişesinden ziyade bu virüsü almalarının önünü kesmek içindir. Bu sebeple sınırlamanın yeterli ve amacına ulaşması için sınırlama getirilenlerin yasağa riayet etmesi ile birlikte risk grubunda bulunan bu insanların yakınlarının da kendilerine bu virüsü taşımamaları için azami derece de dikkatli olması gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü pandemi yani dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalık olarak değerlendirdiği COVID-19 için en etkin mücadeleyi olabildiğince “test” ile mümkün olacağını ilan etmiştir. Tabi ülkenin tamamına test yapmak pek mümkün olmadığı için öncelikle risk grubu olarak değerlendirilen insanlara test yapılarak tedaviye başlanması ile birlikte bu hastalığın belirtilerini taşıyanlara test yapılarak testi pozitif çıkan insanlar karantinaya alınmalıdır.
Bu konuda karamsar olmak istemiyorum ancak virüsün etkileri göz önünde bulundurulacak olunursa; COVID-19 küresel bir sorun ve tüm dünyada birçok can ve mal kaybına neden olacak gibi. Bu beladan en az şekilde kurtulmak için temkinli ve dikkatli davranmak ve ilk günden beri bu virüsü yakından takip eden Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun öneri ve uyarılarını dikkate alarak bu virüsü atlatabiliriz.
Halk arasında “ihtiyar hastalığı” olarak da adlandırılan bu salgında Rabbim bizleri bir arada tutan değerli büyüklerimiz olan ihtiyarlarımızı ve tüm insanları korusun.
Kendimiz için, sevdiklerimiz için, vatanımız için hep birlikte hareket edelim, evde kalalım yeni koronavirüsten (COVID-19) korunalım ve koruyalım.