Cuma namazı her zaman farz, bayram namazı ise mezhepler arasında farklıdır. Şafiler yanında bayram namazları sünnet-i müekkededir, farz da değil vacip de değildir.
Hanefi mezhebinde bütün sünnet-i müekkedeler vacip olduğu gibi bayram namazı da farz değil, vaciptir.
Malum olduğu üzere bize musallat olan KORONA VİRÜS dönemindeyiz, bu yaygın virüs nedeniyle bütün insanlar sosyal mesafe, eve kapanma, temizlik, dijyen, maske gibi tedbirleri ifa etmek zorundadır. Bunlara riayet etmek hepsini harfiyen tatbik etmek her fert için dinen de vaciptir.
Başka bir makalemde tebliğ ettiğim gibi bu tedbirleri ihlal eden vebal altına girmekle suçlu duruma düşmektedir. Mesela sosyal mesafe gibi tedbiri almayan ve virüsün bulaşmasına sebep olan ve hatta ölüme sebebiyet teşkili eden kişi katil durumuna düşmekte, katil cezasıyla tecziye edilmesi gerekmektedir.(dini hüküm) Zira bir kişinin cebine yılan sokup yılanın sokumu neticesinde kişi ölürse sokan kişi katil durumuna düşer. Virüse bulaştırmak da bunun gibidir, hatta daha ölümcül ve tehlikelidir.
BAYRAM NAMAZI EVDE KILINA BİLİR Mİ?
Bu yaygın virüs döneminde gerek Cuma ve gerekse bayram namazlarını camilerde cemaatle kılmak kanunen suç olduğu gibi dinen de yasaktır. Bu nedenle eğer evde iki erkek varsa biri imam olur biri de imama uymak suretiyle Cuma namazı kılabilirler. Bu bir ruhsattır.)
Bayram namazına gelince, şahıs, evde ve herhangi bir yerde münferit, tek başına bayram namazı kılabilir. (Şafii).
Hanefi’ye göre ise evde veya başka yerde münferit kılamaz cemaatle kılabilirler.
Cemaat çoklarla yapılabilir. İmama uyan çocukların mümeyyiz olmaları kâfidir, baliğ ve erkek olmaları gerekmez. Baliğ olmayıp mümeyyiz olan erkek ve kız da evde imama uyup bayram namazı kılabilirler (Şafii- Hanefi) .
Ey Şafii veya Hanefi aile reisi, baliğ olan ve baliğ olmayıp mümeyyiz olan erek ve kız çocukları arkana al, onlarla bayram namazı evde kıl, dışarıya cemaate katılmaya teşebbüs etme. Hutbenin bazı rükünleri var, eğer rükünleri okuyabilirsen oku, bilemezsen sadece birinci hutbede bir sefer “ SUPHANALLAH de yeter, ikinci hutbe de lazım değildir.
Esasen Cuma ve bayram namazlar için bu ruhsatları sizlere tavsiye etmem, virüs içindir. Başka zamanda evde bu şekliyle Cuma veya bayram namazları kılma fetvası ve ruhsatı yoktur. (El-fıkhı ala’l mezahibi Erbaı c.1 s. 405.
Babnirli Mele