SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

VİRÜSE TEDBİR VACİPTİR

Son Güncelleme :

2020-06-23 12:22:14

Malum olduğu gibi bu gün dünyanın tümünü zehirli pençesine alan pandamı Korona Virüs ( kovit–19) bütün insanları, hatta tıp otoritesini yetersiz ve yetkisiz hale getirmiştir. Sağlık teşkilatının ikrar ettiğine göre şimdiye kadar ona her hangi bir önlem alınmamış, alınması da geç olacaktır. Sadece saldırıya karşı tedbir, son çaredir ve tedbir de maske, sosyal mesafe ve temizliktir.

Bu mühim hadise ve görünen tedbir, bütün milletin bilgisi dâhilindedir bilmeyen kalmamıştır. Sadece bilinmeyen bir cihet vardır, onu da İslam fıkhı namına insanlara talim etmek isterim:

Malum,  devlet vatandaşlara tedbire uyma tavsiyesinde bulunuyor, uymayanlara parasal cezaiyi müeyyideler getiriyor. Bunlar doğru.  Biz de din adına tedbire uymanın dinî açıdan ne konumda olduğunu beyan etmek zorundayız, beyan etmezsek sorumluluk altına girer,  tatbik etmeyenler kadar suçlu duruma düşeriz.

Evet, tedbire uymak (maske, sosyal mesafe ve temizlik gibi)  dini açıdan vaciptir, Allah katında cezayı müeyyide faslına girmektedir.

Peygamberimiz (sav) üç hadisinde şöyle buyuruyor:  " فِرَّ مِنْ الْمَجْذُوم  فِرَارك مِنْ الْأَسَد " : " لَا يُورِد مُمْرِض عَلَى مُصِحّ مَنْ سَمِعَ بِهِ بِأَرْضٍ فَلَا يَقْدَم عَلَيْهِ "  “aslandan kaçar gibi cüzamdan (bulaşıcı hastalıktan) kaç ve hasta olan kişi hasta olmayana katılmasın ve bu bulaşıcı bir yerde ise oraya girme, bulunduğun yerde varsa başka yere gitme, taşıma.”

Bu nebevi tebliğ ve emir vücubidir, bütün insanların bu emre uyması vaciptir, yani bulaşıcı hastalıktan kaçmak ibadet gibi vacip ve lazımdır. İmam Ömer ® bu emre itaat etmek için Kolera Şam’da iken geri dönmüş Şam’a girmemiştir.

İslam hukukunda (ukubet) zikir edildiği gibi eğer bir insan başka birinin koynuna akrep koysa ve bu zehirli hayvan kişiyi sokup ölümüne sebep olsa koynuna koyan kişi katil sayılacak, katlın cezasıyla tecziye edilecek.  Keza eğer biri başkasına bir silah verse ve silah verilen kişi silahıyla bir adamı öldürse silah veren kişi, vuran kişi gibi katil sayılır. Bu iki örnekte sebep olan kişi mübaşir katil değilse de katla müsebbiptir.

Binaen aleyh eğer bir kişide virüs varsa ve bu kişi tedbir almadan dışarı çıksa, topluma katılsa ve bulaştırdığı kişinin ölümüne sebep olsa katil durumuna düşer, fiilen mübaşir katil değilse de katla müsebbiptir.

Muhterem Batmanlı ahiler, bu tebliğ ve genel sorumluluğu bilelim, maske takalım, içtimai mesafeye riayet edelim, temizlik gibi tedbirleri uygulayalım,  tedbire uymanın tıbbi tavsiye olduğu gibi dini emir olduğunu da unutmayalım. Babnirli M. Abdullah

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI