Batmanda genelde tarımsal profil sulu tarım işletmeleri için, ağırlıklı olarak dane mısır, az miktarda pamuk ve buğday , kısmen de sılajlık mısır bitkisi ekimi yapılmaktadır. Bunun yanında Batmanda kuru tarım arazisi şartlarında ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekimine yer verilmektedir. Yani Batmanın ağırlıklı bitki deseni kuru şartlarda hububat oluşturmaktadır. Tabi bu durum günümüze kadar genellikle geleneksel tarım şeklinde gelmiş ve çiftçilerimiz geleneksel tarım şeklinde üretim yapmışlardır. Hal böyle olunca bizim alternatif ürünlere yönelmemiz gereksinimini ortaya koymaktadır..
BÖLGEDE ÖNEREBİLECEĞİMİZ ALTERNATİF ÜRÜNLER…
Çiftçilerimiz tarımsal üretimle uğraşırken “kar marjı en yüksek bir şekilde nasıl elde ederim, nasıl daha iyi üretim yaparım, ürettiğim ürünler için zorlanmadan nasıl pazar bulurum, bulduğum pazarda da paramı daha kolay riske atmadan nasıl alırım, ürünümü alın terimin bedelini kaptırmadan nasıl bir üretim gerçekleştirebilirim?” diye düşünür. Üreticinin bunu doğru bir şeklide yapabilmesi için doğru ürün üretmesi ve doğru pazar bulması, tabi burada ürüne yönelik tarımsal sanayi, tarımsal pazar döngüsünün sağlanması için yetkililerin ve ilgili kamu kurum ve kuruluşların üreticiye yardımcı olması ve doğru stratejiler belirlemesi lazım…Ancak bölgede şuan hakim bitki örtüsü oluşturan ve aslında geleneksel ürün olan dane mısır , buğday, pamuk, arpa mercimek dışında farklı tarımsal ürünleri bölgede yetiştirmek gerekiyor. Bölgede yetişen ve doğal bitkisi olan meyveler olabilir, tıbbi aromatik bitkiler olabilir, sebze alanları geliştirilebilir, seracılık geliştirilebilir diye düşünüyorum.
FISTIKÇILIK VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR…
Bölgemizde alternatif ürün olarak 2007 yılından bu yana yürütülen Fıstık bahçeleri tesisi yani fıstık ağaçları dikimi devam etmektedir. Fıstık alanı bu gün itibarı ile ilimizde 70 bin dekarlık bir alan ulaşmış durumdadır. Fıstık tarımı bölgemizde çok iyi bir alternatif ürün olarak yerini aldı ve üretici fıstık tarımından kar marjının iyi olması nedeni ile son derce memnundur, çünkü gerçekten kar marjı çok iyidir, işçiliği çok az uğraşı az olan çok karlı bir üründür. Ancak fıstık bahçelerinin tesisinin yapılışı bir noktada yanlış görüyorum buradan çiftçilerimize de sizin aracılığınızla duyurmuş olalım, çiftçilerimiz Fıstık bahçelerini lütfen atıl durumda olan eğimli ve da az verimli, kıraç olan alanlara tesis etsinler, yani atıl durumdaki arazilerini tarıma kazandırsınlar, burada şu yanlış anlaşılma olmasın lütfen, fıstık birinci sınıf tarım arazilerde tesis edilemez anlamı çıkmasın, birinci sınıf tarım arazilerine ekilebilecek ürün çok, yani birnci sınıf tarım arazileri için alternatif ürünler çok, ama atıl durumdaki kıraç ve çoğu zaman verimsizliği nedeni ile işletilmeyen arazilerde alternatif ürün bitki deseni olarak kısıtlı olması nedeni ile fıstık ekilmesi en doğrusudur diye düşünüyorum.
BATMAN’DA LAVANTA EKİMİ
Geçen sene Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin bu lavanta projesini önerdi, kendileri projeyi hem maddi hem de manevi olarak desteklediler. Batman Valiliği Batman Ziraat Odası Başkanlığı , Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Batman Üniversitesinden oluşan teknik bir komisyon oluşturup Lavanta bitkinsin Türkiye deki anavatanı olan İsparta ili Keçiborlu ilçesine gönderildi. Ekip oraya gitti lavanta tarımının yapıldığı alanı gezdi yerinde incelemelerde bulundu. Lavanta bitkinsin sanayisini oluşturan ve lavanta ile gülden esans ve yağ elde edilen fabrikaları dolaştı, gördü ve Batman ilinde de lavanta tarımı yapılması için neler yapılabileceğini araştırdı ve bu konuda çalışmalarına başladı. Akabinde Batman ilimizde lavantaya tarımı henüz çok yeni , batman merkez ve ilçeler olmak üzere 14 noktada lavanta bahçesi tesis ettik takip ediyoruz alanları.
LAVANTAYA İLGİ…
Biz Batman Ziraat odası olarak, Batman Tarım ve orman İl müdürlüğü ile GAP idaresi proje teklif çağrısına ortaklaşa proje hazırladık. Tıbbı ve Aromatik bitkilerin projesi olarak, projemiz GAP tarafından desteklendi, %90 hibe desteği ile Batman ve ilçelerinde toplam 14 noktada ağırlıklı olarak Lavanta ekimi yapıldı. Lavanta yanında Kekik ve reyhan bitkilerinin ekimini yaptık, yaptığımız son kontrollere kadar lavantalarımız çok iyi gelişmiş, lavanta tarımı projesine umduğumuzdan daha fazla ilgi oldu, lavanta alanlarına ilgi oldukça fazla , ancak Lavanta bitkisi çok yıllık bir bitki ekonomik ömrü 25 yıl olduğundan, yani lavanta bitkisinden bir yıl çiftçilerimiz ekim yapıyor 25 yıl verim alıyor, tarımsal üretim uzun soluklu bir iştir. Biz bu 14 noktadaki alanlarımızı geziyoruz kontrol ediyoruz, lavanta bitkisinin iklime, toprağa bölgeye uyumunu araştırıyoruz, bakacağız bu şekilde devam ederse önümüzdeki yılarda lavanta tarımına devam edeceğiz ve lavanta tarımını çiftçilerimize önerceğiz.
ALTERNATİF ÜRÜNLERİN BATMAN’DA YAYGINLAŞMASI VE ÇİFTÇİLERE VERDİĞİMİZ TEKNİK HİZMETLER
Biz Batman Ziraat odası olarak 6 ziraat mühendisi ile çiftçilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Üçü Ziraat yüksek Mühendisi olmak üzere 6 ziraat mühendisi ile tarım arazilerini sürekli olarak bedelsiz bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyor. Hastalık ve zararlıları kontrol ediyoruz , üreticilerimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Tabii Teknik elemanların olduğu yerde tarımsal anlamada hizmet ve alternatif geliştirmek daha kolay oluyor, daha gerçekçi oluyor, Batman Ziraat Odası bünyesinde çalışan ziraat mühendisleri arkadaşlar olmasaydı beklide bu hizmetlerin hepsini gerçekleştiremezdik. Tarım Bakanlığı bu hizmetlere önem vermelidir, Türkiye’nin tarım potansiyeli arazi olarak, iklim olarak sulama alanı olarak mevsim olarak çok uygundur, ancak Tarım Bakanlığının bu konuda daha fazla proje geliştirmesi gerekmektedir. Bakın Bizim oda Bünyesinde Çalışan Mühendis arkadaşları Bakanlığın desteklemesi neticesinde alternatif ürün geliştirme projesi, yenilikler tarımla buluşturuyor, ilerleme kaydediliyor. Tarımda üretimi artırmak için Ziraat mühendisi olmadan olmuyor , teknik eleman olmadan olmuyor. Türkiye’ nin tarım potansiyeli çok iyi ama aynı şekilde hala mezun olan on binlerce Ziraat mühendisi meslektaşımız boşta duruyor. Meslektaşlarımız bilgi birikimlerini tarla ile buluşturmak için bekliyorlar, bu anlamda projeler geliştirilmelidir. Tarım Bakanlığı projeler geliştirerek bu tarım potansiyelini geliştirip, Ziraat Mühendisi istihdam etmeli, Ziraat Mühendislerini tarım alanları ile buluşturacak projeler geliştirilmelidir. Dolayısı ile görüldüğü gibi Türkiye de tarımsal üretim kat kat artırılabilir bir potansiyele sahiptir.
COVİD-19’A RAĞMEN TARIM’A ÖNEM VERİLİYOR, ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ÖNEMİ ARTIYOR
Dikkate ederseniz Bütün dünyayı saran ve sarsan covid -19 pandemesi sürecinde gördükki Bütün dünyada, Ticarete, seyahate, Turizmde her şeyden daha önemli eğitime bile ara verildi, ancak tarımsal üretimi değil ara verme ara verme düşüncesi bile oluşmadı, tam tersi tarımsal üretimin arttırılması için nasıl projeler geliştirilir çalışmaları hız kazandı. Malumunuz her yıl eğitim ve öğretimin önemine binaen 10 binlerce öğretmen ataması yapılıyor, evet gerçekten eğitim olmadan olmaz sonuçta Ziraat mühendisi de eğitim alarak yetişiyor, ama Tarımsal üretimde bırak ara vermeyi, yavaşlatmayı dahi dünyanın hiç Bir yerinde düşünülmedi. dolayısı ile tarımsal üretimin bu noktada insanın temel gıdasını oluşturması noktasında çok çok daha iyi anlaşılmış oldu, Tamda bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye deki tarımsal potansiyeli hakkıyla harekete geçirebilmesi için mutlaka zaman kayb etmeden en az 10 bin ziraat mühendisi ataması yapması gerektiği kaçınılmazdır. Çünkü alternatif ürünlerin geliştirilmesi, Dünya Tarım pazarında yer alınabilmesi, tarımsal ithalatın azaltılması, Üreticilerimizin Pazar gücünün artırılması için mutlaka kalifiye elemana ihtiyaç vardır. Dolayısı ile tarımsız Ziraat Mühendisi, Ziraat Mühendissiz Tarım olamaz diyoruz.