SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

AKL-I SELİM DAVRANMAK…

Son Güncelleme :

2020-07-12 12:21:48

İnsanlara faydalı olmak, hem insanlık açısından faziletli ve örnek bir davranıştır; hem de Cenab-ı Allah katında insanı yücelten ve değerli kılan üstün bir haslettir. Kendisini toplumdan soyutlayan, diğer insanlarla beşeri ve sosyal münasebetlerini kesmiş bir insan, İslama göre ideal bir insan değildir.

Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” buyurmaktadır. İş yapana yardım etmek, çevreye ve topluma karşı duyarlı olmak, insanlara güzel sözle hitap etmek, küskünleri barıştırmak, iyiliği emredip, kötülükten sakındırmak, stres ve bunalımda olan birisini dinlemek, sıkıntısına merhem olmaya çalışmak, hakkı ve sabrı tavsiye etmek, sadece insanlara değil, bitkilere ve hayvanlara da şefkat ve merhametle muamele etmek, insanlığa maddî-manevî her yönden faydalı olmaya çalışmak gibi güzel örnekler, sâlih ve kâmil bir Müslüman olmanın gerekliliğidir. İnsanlara faydalı olan kişinin yüreğinde hissettiği huzur ise, tarif edilemez ölçüdedir.

Değerli okurumuz, nüfusu 400 bini aşan, içinde her yöreden insanın yaşadığı bir memleketteyiz. Her ırkta, her millette, her ülkede, her şehirde hatta her ailede bile iyi karakterli ve kötü karakterli insanlar vardır.

Yani bir millet toptan iyi veya toptan kötü değildir. Ya da bir millet diğer milletlerden üstün değildir. Günümüzde taassup ve ırkçılık önemli bir hastalık haline gelmiştir. Irkçılık sadece milli ve ırka dayalı değil Batman örneğinde olduğu gibi “falan kabile, falan aşiret, falan aile”ye kadar inmiştir. Hatta ve hatta yöresel ırkçılık bile bazen karşımızda çıkmaktadır. Batman’da sorunların hızlı ve pratik çözülmemesi, diğer şehirlere göre bazı yatırımlara geç kavuşması veya hiç kavuşamaması tümden bu taassuptan kaynaklıdır.

Bakıyoruz “Batman” yerine “habizbini, tori, aliki, rışkoti” deniliyor. Ne bir lobi, ne bir birliktelik ne de kolektif düşünebiliyor ve hareket edebiliyoruz.

Siirt, Midyat-Estel, Sason, Beşiri diye yöresel taassuplarımız da buna eklenince iş içindne çıkılmaz bir hale geliyor.

Bu kez “HDP’li, sol-sağ, dinci-dindar, Kürtçü, Türkçü” ayırımları da ekleniyor bu illete…

Başka şehirlere bakınız, insanlar kendi memleketlerine yatırım gelsin diye en uç sağcısı en uç solcuyla bir araya gelip lobi oluşturular, dernek veya siviltoplum çatısı altında birleşirler, Ankara ve kendi şehirleri arasında mekik dokurlar en azından memleketlerine bir şeyler kazandırma telaşına girerler…

Bizde öyle bir araya gelme kültürü maalesef henüz yok.

Akl-ı selim davranmak, doğru ve hak olanın etrafında bir araya gelmek, memleket meselesini, topluma bir şeyler kazandırma meselesini ideolojinin üstünde tutmak…

Bunu yapamama lüksümüzün olmamasına rağmen “şucu-bucu” meseleleri ile geriden geriye dönmeye devam ediyoruz.

Bizim nazarımızda topluma faydalı olan ideoloji en iyi ideolojidir.

Topluma faydalı olan siyaset görüşü veya parti en iyisidir.

Topluma fayda verecek düşünce en iyi düşüncedir.

Topluma fayda verecek insan en iyi insandır.

Gerisi yalandır.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.