Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan covid-19 salgını İlimizde gün geçtikçe yayılmaya devam ediyor. Covid-19 Bölümünün bulunduğu Batman Bölge Devlet Hastanesinin önündeki yoğun kalabalıklar yerel medyada yer aldı. Covid-19 belirtileri taşıyan vatandaşlar ilgili bölüme sevk ediliyor ve hastalara bazen tomografi çektiriliyor bazen de covid-19 testi yapılıyor. Şimdi yakın zamanda gerçekleşmiş bir olayı anlatarak olaydaki sağlık personelinin ihmal veya ciddiyetsizliği ve yapılan covid-19 testinin güvenilirliğini irdeleyeceğiz.
Rahatsızlanan bir yakınım yüksek ateş, vücudundaki ağrılar ve halsizlik şikâyetleriyle Batman Bölge Devlet Hastanesinin acil bölümüne gidiyor ve yeşil alana sevk ediliyor. Acil Polikliniğindeki doktor kendisini kan tahlili ve tomografiye yönlendiriyor. Kan tahlili ve tomografi sonucunda ciğerlerinde problem olmadığı, kanında iltihap olduğu söyleniyor. Hastanın rahatsızlığı artınca iki gün sonra yine hastaneye gidiyor ve covid-19 bölümüne sevk ediliyor. Covid-19 bölümünde teste gönderiliyor. Ertesi gün sağlık görevlileri tarafından aranarak Covid-19 teşhisi konulduğu söyleniyor ve karantinaya alınıyor. Daha sonra e nabızdan test sonucunun negatif olduğunu görüyor. Covid-19 için kurulan kriz masasını arıyor ve testinin negatif çıktığı halde neden kendisine covid-19 teşhisi konulduğunu soruyor. Verilen cevap şaşırtıcı çünkü karantinaya alınmadan üç gün önce çektirilen tomografi sonucuna göre bu teşhis konulmuş.
Şimdi burada bir ihmal veya ciddiyetsizlik var çünkü tomografi sonucuna göre çok geç müdahale ve tedbir alınmış. Ve alınan test sonucunun güvenilirliği de ne yazık ki bu olayla tartışmaya açık hale gelmiştir. İlimizde günde 500 test yapılıyor acaba kaç tanesi covid-19 hastası olduğu halde yanlış sonuçlanıyor ve bu yanlış sonuç sonucunda bu hastalık ne kadar fazla yayılıyor. İkinci sorun ise şu; acaba sağlık personeli tarafından yapılan bu ihmal veya ciddiyetsizliğin başka boyutları var mı? Bunun için gerekli önleyici ve düzeltici faaliyetler planlanıyor mu?
Covid-19 ile mücadelede önemli bir etken olan hastalığı teşhisi için güvenilir yöntemlerin uygulanması ve ilgili aşamaların titizlikle yürültülmesi hayati önem taşımaktadır. Bu konuda gerekli adımların atıldığını umuyor ve bu kapsamda; yetkililer tarafından test sonucunun güvenilirliği ve sağlık sistemindeki hata ve ihmallerin minimize edilmesi ile ilgili önleyici ve düzeltici çalışmaların yapılmasını ve gerekli çalışmaların kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyorum.