SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

HERKES BİR ENGELLİ ADAYIDIR

Son Güncelleme :

2020-08-31 10:25:30

Sevgili dostlar 

Bugünkü konumuz engelsiz engelliler!

Gerçi bu konusunu seçtiğim insanların yüzde 50’sinin kimseye bir ihtiyacı yok.

Fiziksel bir eksikleri olsa da bir çoğu çalışkan be zeka küpü aslında.

Evet engeli insanımızdan söz edeceğim bu gün. 

Fiziksel engeli olan arkadaşlarım var hepsi pırıl pırıl insanlar.

Ama ne var ki bazı yaşamsal uzuvlarını bir duyularını  ya bir kaza ya bir yanlış iğne ya da doğuştan kaybetmek zorunda kalmışlar.

Bu fiziksel be bedensel eksiklerine  rağmen bir çok  zorlukların altından başarı ile kalmayı başarmışlardır.

Bu başarıda bizim çok az bir katkımız olmasına rağmen hani derler ya davul dengi dengine kendi guruplarını kurmuşlar ve guruplar dernekler kurarak kenetlenmişler.

Yaşama sevinçlerini yitirmemişler. 

Bodrum ilçesinde başımdan geçen gerçek bir dostluk olayını anlatmak 

istiyorum sizlere.

Bir sitede bir ev kiraladım tabi sağımda solumda komşular var ve birbirimize çok yakınız diyebilirim yani hapşırsalar duyulacak kadar yakın.

Siteye taşındık bir pazar sabahı ailece balkonda kahvaltı yapıyoruz sitede çıt yok desem yeridir, bana ve eşime bu site çok sessiz gelmişti tabi bahçede çam ağaçları çiçekler böcekler var ama insan sesi yok çok tuhafıma  gitti.

İki gün sonra akşam işten eve geldim hanım bu sessizliğin nedenini çözmüş, meğer komşularımız sağır ve dilsizdi.

Tabi engellilermiş hanım olayı anlatı ve aynı akşam kapımız çalındı üç aile bize hoş  geldinize gelmiş ellerinde börekler içecekler , içeri buyur etik ama anlaşmakta zorlanıyoruz derken çocuklarını çağırdılar çocuk zeka küpü 5 veya 6. sınıfta ama engeli yok çokta  güzel konuşuyor bize en basit işaret dilini yani derdimizi anlatacak kadarını öğreti bir çırpıda bir de “anam babam dudak okumasını biliyor. Sizi anlarlar deyince” sevindik ve koyu bir sohbete daldık bir kaç gün sonra ortada engel kalmamıştı artık ne demek istediklerini anlıyor bizde derdimizi  anlatıyorduk bir de işaret dilini de alfabesini de öğrendik ama onların kendi aralarında konuştukları işaret dili bambaşka ve daha kısa…

Bir yıl kaldığımız  o sitede engelli komşularımızla  ailecek çok güzel anılar zamanlar geçirdik

Halada görüntülü konuşup hasret gideriyoruz o güzel yürekli insanlarla.

Hani derler  ya bir dil bir insan hakikaten bu çok önemli yani bir engelliyi anlamak derdine derman olmak kadar benim için daha büyük bir mutluluk olamaz.

Aslında herkesin bu işaret dilini öğrenmesini istedim ..

Batman'da da ciddi sayıda engeli arkadaşlarım var bunlardan biri de Egeliler Derneği Başkanı Nusrettin  Kaya, beyefendi bir kişiliği yanı sıra engeli basketbol takımını kurucu başkanı, bir toplantıda tanıştık ve üçüncü ligte  Batman'ı temsil ettiklerini öğrendim ve maçalarına beni davet etti.

Tabi bir davet varsa icabet etmek gerekir dedim ve maç izlemek için 19 mayıs kapalı spor salonunun yolunu tutum.

İlk kez bu salona gidiyordum çokta beğendim derken sporcular geldi tabi bedensel engeli oldukları için bunlar nasıl bir maç yapacaklar diye heyecan ve merak içinde beklerken ısınmak için sahaya çıkan takım özel tasarlanmış tekerlekli sandalyeleri ile  adeta sahada uçuyorlardı, uçmakta kalmayıp top oynuyorlar hem de basketbol gözlerim  fal taşı gibi olmuştu adeta hiç bu kadarını beklemiyordum…

Maç profesyonel tabi hakemler gözlemciler durum ciddi yani maç başladı bir heyecan sardı, benle başkan hop oturuyoruz hop kalkıyoruz alkışlamaktan avucum patladı maçı kazandılar tabi ama ben hala şoktayım, o ne azim öyle o  e muhteşem bir maç her anı heyecan her anı mutluluk verici anladım ki bu sporcuların önünde hiç bir engel yok!

Aşağı indim onları tek tek tebrik etim sarıldım gurur duydum 

"benim için kafamda artık onlar bir engeli değildi bir kahramandı her biri"

Ama resmî bir maç olmasına rağmen maça ilgi yok desem yeridir, buradan da değerli arkadaşım Recep Kavuş bey efendiye teşekkür etmek isterim iki çocuğunu almış maça gelmişti ve sonradan öğrendim hiç bir maçı kaçırmıyormuş çok güzel bir insan Allah ondan razı olsun.

Tabi ki Batman’a engeli sportif faaliyetler çok ampute futbol takımı da var onların daha maçalarına gidemedim aslında ilk fırsata gideceğim.

Yani engelliler diyoruz ama bir çok sağlam insandan daha başarılı işlerin altına imza atıyorlar

Engeli kardeşlerimizin  içinde ama hafızlar var, bu hafızların sesleri ile adeta kuran okurken camiyi titretiyorlar çok güzel ezan okuyorlar yanı bir ama nasıl olurda Kuran-ı Kerimi bu kadar güzel seslendirebilir hayretler içindeyim.

İnsanlarda bir yanlış algı var mesela bir engeli araç aldığı zaman ve o aracı kullandığı  zaman insanlar  başka bir gözle bakar bazıları hayıflar bazıları yakıştıramaz yahu ne var bunda şaşılacak kardeşim  bir engeli özel tasarımlı bir araba alıp kullanamaz mı yani ?

Bir tek sen mi kullanabilirsin !!

Hatalı düşünceler içine girerler oysa başlığımda ne demiştim herkes engeli olmaya bir adaydır.

Allah korusun diyelim ama herkesin başına gelebilecek durumlardır bu yüzden hiç bir engelliyi ezik görmeyin ezmeye çalışmayın zekaları ile kabiliyetleri ile sizi mahcup ederler ezilen siz olursunuz.

Batman'da akli yetersizliği olan bir kaç engeli var onlara gülüyorlar kızana kızıyorlar sanırım bu Batman'da özelikle bütün engellilerin o başlıkta ve zekada olduklarını sanıyorlar sanırım yanılgı ve ön yargı ondan kaynaklanıyor.

Aslında çok ama çok büyük bir hata  yapıyorlar kıskaç o değil ölçü o değil  bunu anlamaları gerekir.

Birçok bilim adamının aslında akli dengesi tam değildi bunların en tanınmışı ünlü fizikçi Albert Einstein’dır.

Hafif kafayı oynatmasak kim koşacak yıldızın ayın peşinden biz neden koşmuyoruz biz akılıyız oysa. 

Ünlü bestekar Beethoven bir engeliydi sağırdı ama besteleri halen bir numara bu dünyada kim deli kim akılı beli değil aslında.

Bir fıkra ile yazımıza son verelim;  

Elazığ'da birinin lastiği patlar lastiği sökmek için bijon vidalarını söker yana  koyar yedek lastiği çıkarırken bijonlar yuvarlanır ve kanalizyasyon deliğinden aşağı düşer adam “eyvah” der ne yapacak şimdi söylenirken tel örgünün arkasında  bir meraklı akıl hastası seslenir “hey hemşerim ne oldu?” der adam döner bakar bir akıl hastası itibar etmez cevap vermez akıl hastası bir daha sorar “ne oldu?” diye adam bakar çare yok derdini  anlatır akıl hastası “ne üzülüyorsun” der “her lastikten bir bijon sök  çıkar üç bijonla yoluna devam et” der adam ben bunu basıl düşünemedim der ve üç bijon söker yedek lastiği yerine takar kardeş der sen akıl hastasısın ama bende aptalım.

Benden bu günlük bu kadar 

Yarın başka bir konu ile köşemde olacağım inşallah… 

Hoşçakalın ..

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI