SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

SORUNLARI ANLATTIK, HASBİHAL EDELİM DEDİK!

Son Güncelleme :

2020-10-06 11:11:59

Sevgili dostlar

Batman'ın zengin duruşunun arka planın da gizlenmiş bir çok sorun var.

Bunlardan birincisi yoksulluk, bunu bu  son günlerde PTT önündeki izdihamdan da tahmin edebiliriz.

Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yaptığı yardım sayısı, yardım alanların çokolması bir nevi bu gerçekliği gösteriyor.

Bu insanlar genelde kalabalığın içinde adeta kayboluyorlar.

400 bin nüfuslu Batman'ın nerdeyse 150 bini sosyal hizmetlerden yardım talebinde bulunuyor.

Bu büyük bir rakam bence!

Çekirdek aile olan bu ailelerin çocuk sayısı da bir hayli fazla en küçül aile nüfusu nerdeyse beş altı yani yoksulluğun içinde bir de dram ve cehalet var, bu da başka bir düşünülmesi gereken be sırlamıştık adı gereken bir sıkıntı.

Allah vergisi denilen bu çocuklar doğduklarında kendillerini direk sefaletin içinde buluyor

Ne demiş düşünür “doğduğun ev önemlidir hayata …"

Bu insanlar çoğumuz görmemezlikten gelse de aslında onlarda bizim bir parçamız ve yarına  tutturmak için kol kanat olup iş imkanları da sağlamalıyız.

Yani "balık yedirmeyi değil ,balık tutmalarını öğretmeliyiz"

Yardım kuruluşları ömür boyu yardım edemez bu insanlara zaten amaçları da o değil bu kuruluşların amacı bu insanları hayata tutturmak,  iş imkanı sağlamak ama maalesef yardıma ve maaşa bağlanan bu insanların bir çoğu çalışmıyor, bu da topluma maddi manevi  bir kambur oluşturuyor.

Bir sorun da kiralık ev fiyatları he mi kiralık ev sayısı azken de fiyatlar çok yüksek yani şu an bir kombili daire fiyatı 1.000 başlıyor 3 bin liraya kadar çıkıyor, yani burası Batman sonuçta  orta hali insanlar da var…

"Yani orta direk "

İşyeri kiraları da keza öyle yüksekli ay dediğin geliyor ne alıp ne satacak bazı dükkan kiraları yaklaşık 25- 30 bin çalışan elektrik, vergi algı derken bu iş yeri yaklaşık 50 bin lira her ay ödemek zorunda kalıyor, bir sene sonra o işletme bakıyorsunuz iflas etmiş yazık çok yazık  burası Batman ya ne satacaksınız ne yaparsanız yapın zorlanırsınız kirada ama tutuluyor, oda ayrı bir bilmece!

Bunun yanı sıra Batman da okumuş işsiz sayısı bir hayli fazla Üniversite bitirmiş hayali olan bu genç kuşak Batman cafe, sokak ve cadde köşelerinde helak oluyor tembelleşiyor bildiğimi de unutuyor çoğu mühendis aslında, ülkemizin tam da istediği şey ama maalesef Batman gibi bir yerde yeterli  derecede sanayi gelişmiş değil ve iş bulamıyorlar.

Bu da aslında bizim büyük bir sorunumuz iş bulamayan gençler hayata başlangıçta yapamıyor ve psikolojileri bozuluyor.

Ve agresif bir turum sergiliyorlar ellerinden tutan yok, yol gösteren yok, öylece bakıyorlar aslında, işin aslına bakarsanız bir çoğu tesadüfi okulları okumuş kimi de babasının dediğini yapmaya çalışmış yani bir kimya mühendisi biraz zor ya kendi imalatını kuracak ki o darbeli bir sermaye gerektirir yada ortaklar bulacak ki onların sağlam parası olması lazım.

Üreteceği ürünü iyi seçmesi gerekti ürettiğini satmak için onar bulması gerekir en az iki yol ayakta durması gerekir şirketin yani büyük bir çalışma ve özveri gerekir bu da Batman şartların da zor gibi hatta imkansızı gibi bir şey…

Demek ki mesele sadece okumaktan geçmiyor, yaşadığınız coğrafya da önemli yani bir mühendis ancak büyük şehirlerde iş bulabilir, İstanbul, Ankara, İzmir gibi Batman da bu iş bulması bir sorun aslında.

Batman'a bir dilenci merkezi diyebiliriz yerli dilencilere bir tarafa yabancı uyruklu sığınmacılar da mevcut merhametimizi sorgulayan duygusal yönümüzü taciz eden bu insanlar Batman da cennete gibiler, onlara yapılan bu kadar yardıma rağmen dinlenmeleri duygu sömürüsü yapmaları cabası.

Batman’da nerdeyse her adım da adeta içimizi yakarcasına ne yaparsak yapalım ne kadar verirseniz verelim yine de dinlenmekten bizi sınamaktan vazgeçmiyorlar bu da Batman'ın başka bir sorunu aslın da ve bu beleş yaşam ve kazanca göz yumulmasını kabul edilemez görüyorum.

Ben buna başkasının hakkını çalmak gibi görüyorum böylelikle gerçekler ihtiyaç sahipleri maalesef kısmetlerine ulaşamıyor bu duygu sömürgeciler yüzünden.

Batman'ın belki de en önemli sorunu kentsel dönüşümümün yavaş ilerlemesi Batman'ın en eski mahallelerinde bir sürü eski ev ve bina var çoğu çökmek üzere ve caddeler, sokaklar dar evler iç içe bu da ciddi bir tehlike arz ediyor, bunu çoğu zaman köşeme taşısam da hala bu konuda bir ilerleme yok.

Bu tehlikeli durum Batman'ın belki de en büyük sorunu yetkilinin bu konuda daha istekli ve daha çabuk hareket etmeli diye düşünüyorum.

Batman'ın sorunları yaza yaza bitmez aslın da biz bir hasbihal ettik umarım sohbetimiz hoşunuza gitmiştir.

Selam ve sevgilerle…

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI