Muharrem’in birinci günü Hicri yılın birinci günüdür. 2021 Hicri Yılbaşı, 9 Ağustosa rastlar. Müslümanlar bu hicri yılbaşını Mekke döneminin sonu ve Medine dönemi başlangıcı olarak kutlarlar. Bugünkü yılbaşı; Yılbaşı bir senenin sonu, ikinci senenin evvelidir. Geçen senenin (2020) hesabını yapmak, ona göre gelecek seneyi (2021) yeniden ayarlamak için tevdi edilen fırsat zamanıdır. Kişinin geçen sene işlemiş olduğu hataları ve mazhar olduğu iyilikleri hesaplayıp aynı an hatalarından dönmesi, iyiliklere devam etmesi için hesap makinesi gibidir. Esasen akıllı ve iradeli bir varlık olan insanın her zaman ve her fasılda kendi hayatını gözden geçirmesi hata varsa ondan dönmesi hayırlı ise şükür etmesi lazımdır.
Yılbaşı, tasavvufi tabirle “ nefis muhasebesi” zamanıdır.
Ne yazıktır ki bu zamanda yılbaşı Allah’a isyan etmek, fuhuş işlemek, kumar oynamak, içki içmek gibi dini ve insanı hatalarla kutlandığı için kendini bilen bir Müslüman bu kutlamaya yanaşmayacak.
Evet, gerek bu yılbaşında ve gerekse 13 gün sonra yapılacak olan yörenin yılbaşında meşru yemekler, eğlenceler sohbetler hatta bazı oyunlar yapılabilir, fakat başka milletlerin kötü gelenekleri (kumar, içki fuhuş gibi) bize ithal edilemez, bu gecelerde tekerrür edilemez.
Her insan, geçen sene (2020) bütün dünya insanlarının korona virüs’e müptela olduğunu hatırlayacak, önümüzdeki sene.2021 bu musibetin sona ermesini Allahtan isteyecek. Ve her ferdin şifalı aşıya mazhar olup maskeden kurtulmasına dua edecek ve korona pandemiyle vefat eden şehitlerin akrabasına sabır tavsiye edecek ve bu virüse karşı mücadele eden tüm insanların saadetli 2021 seneye mazhar olmasını niyaz edecek, geçmişte işlediği tüm hatalardan tecerrüt edecektir.
GEÇEN SENE (2020) NEFİS MUHASEBE SENESİYDİ:
Sadi Şirazi nefis muhasebesi faslında Farsça diliyle şöyle der: “der her nefesi du nimet mevcudest” Bir nefeste iki nimet mevcuttur. Bir alış, bir veriş ikisi bir nefestir. Dolayısıyla insan 24 saatte ne kadar teneffüs etse her teneffüste iki nimete mazhar olmaktadır. Kişi bu nimetin hesabını unutmayacaktır.
Kuran bütün sırların yoklanacağı günü hatırla(Tarık 86/9) diyerek bizleri hatalarımızı hatırlayıp onlardan rucu etmeyi ve bir daha O hatalara düşmemeyi tavsiye eder. Peygamber (sav) “iki günü bir olan ziyandadır,” diyerek her insanın yarını bu günden daha iyi etmesini tavsiye eder. Binaen aleyh, insan yılbaşında defterini kalemini eline alıp inceden hesaba girecek, yaptığı ibadetlere, iyiliklere karşı Allah’a hamt ve şükür edecek, işlediği hatalardan tövbe edecek, gelecek sene bu hataları işlemeyeceğini taahhüt edecektir.
Yılbaşı, geçmişin hesap demidir.
Geçen senelerin tam bilânçosudur.
Nefsin gemini tutma zamanıdır.
Allah’a yan giden zaman değildir.
Hakka namzet ol