SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İKİ ADAM!

Son Güncelleme :

2021-01-29 09:17:08

Sahih bir hadisi şerifin bize tavsiye ettiği iki adamdan söz ederim, Hadis-i Şerif şöyle: “eğer iki adam mükemmel olsa bütün dünya mutlu, mükemmel olur, eğer bu iki adam mükemmel olmazsa bütün dünya illetli, huzursuz, mutsuz olur: Bu iki adamın biri hükümdar, biri de âlimdir. Bütün dünyanın mutluluğu ve mutsuzluğu bu iki adama bağlıdır…”

Konuyla ilgili iki mükemmel adamdan söz ederim ki mefhumu muhalif kaidesiyle mükemmel olmayan da bilinsin.  Mükemmelin biri hükümdar Nurettin Zengi, biri de mükemmel Rum âlim/doktor. Evet, Doktor, kendi milleti Rum’dan İslam ülkesine geçip Müslüman oluyor. Hükümdar Nureddin, onu huzura çağırıp neden Müslüman olduğunu soruyor. Doktor şöyle cevaplıyor: ben Rumların saffında Müslümanlarla savaşırken Müslüman askerinin yanında bazı görülmez güçleri his ediyordum, dikkatle takip ettiğimde bunların ruhaniler, melekler olduğunu fark ettim. Bundan ötürü Müslümanların İslam dininin hak olduğuna ve Rumların  dininin batıl olduğuna kanaat getirdim ve Müslüman oldum. Nurettin, doktorun bu ciddi hissiyatını nazara alarak Müslüman askerleri tedavi etmesini istedi. Doktor ise ilaçların bitkiden yaptığını ve bu bitkinin de sadece Rum toprağında olduğunu söyledi.  Nureddin, öyle ise ben düşman toprağında imal edilen ilaca güvenmem, sana birkaç adam vereyim, siz kıyafet değiştirip gizli şekilde Rum toprağına gidin o bitkilerin tohumunu bize getirin toprağımızda ekin ve ondan ilaç imal edin diye emir verdi. Doktur, bu emre uyarak adamlarla Rum memleketine gidip bitkilerin tohumunu getiriyor ve İslam ülkesinde ekiyor ve maddesini imal ederek ilaç listesine koyuyor. Doktor, yaralıları tedavi yapmakla beraber Rumlara karşı savaşa katılma arzusunu unutmaz, hep harbe gitmeği arzular. Nurettin, doktorun bu arzusunu değerlendirip savaşa gitmesini onayladı. Doktor savaşa gitti, fazla başarı kazandıktan sonra şehit oldu. Nureddin onun cenazesini bulmak için harp meydanına gidip bizzat cesedini arayıp buldu ve onu yıkayıp cenaze namazını bizzat kıldırdı ve ölüme kadar onu unutmadı, hep ondan söz etti, ruhuna okudu, üzüntüsünü hiç gizleyemedi. Esasen Nurettin de savaşlardan geri kalmazdı, O da başka bir savaşta şehit oldu. Kendisi de âlimdi, hadis, fıkıh ilimlerinde kamildi, bütün hareketlerini, hatta savaş taktığını hadis ve fıkıh kurullarına göre ayarlar ve tatbik ederdi…

Hükümdar! Tam Zengi gibi ol.

Dindar ve âlim, vatansever ol

Nurettin Zengi cihanda biçti rol

Gerçek âlimin, tabibin nuru bol.

Hakka namzet ol.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI