SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

UVEYS EL KARANİ (VEYSEL KARANİ) VE KORONA

Son Güncelleme :

2021-04-10 19:38:09

Uveys-El Karani, korona'ya karşı tedbir almayı tavsiye ediyor.

Evet, insan dünya ve ahret kazanımı için ve bahusus kendi düşmanından korunmak için tedbire muhtaçtır. Tefekkürsüz ve tedbirsiz yola çıkanın hedefe ulaşması imkân haricidir. Onun için Kuran-ı Kerimde fazlasıyla insan tefekküre ve tedbire davet edilmiştir. Tefekkür etmeyen, tedbir almayan insanın başarı kazanımı muhal derecede nadirdir.

Bu meselenin kapsamında Hz. Uveys El-Karani verdiği temsili sunacağım:

Hz. Uveys der ki: Eğer düşman sahibi bir insan kendi düşmanına giderken yolda kuşandığı silah ona ağır gelse ve tüm silahını, hatta miğferini atsa ve keza aldığı yemek, içtiği ona ağır gelse ve onları da atsa ve böylece hem silahsız hem susuz, yemeksiz kalsa ve onun yoldaki düşmanı tam teçhizatlı, hazırlıklı ise bu insan bu düşmana karşı zafer kazanabilir mi? Elbette ki kazanamaz.  

Keza eğer insana Allah'a ibadet ağır gelse, Allah'ı anmak, onu tefekkür etmek ona ağır olsa Allahın emirleri ve yasakları ona sıklet getirse ve onları terk etse ve en büyük düşmanı şeytana ve şeytan sıfatında olan insana galip gelmesi imkân haricidir. Zira ibadet, emirlere riayet, yasaklardan içtinap onun şeytana karşı silahı mesabesinde idi, onu terk ettiği, kendisine lazım olan ahlaki sıfatlardan tecerrüt ettiği için azılı düşmanı şeytan ve şeytan gibi insana mağlubiyeti tabiidir.  Zira kendisi önce elindeki imkânı, yani Allah'a itaati, tefekkür ve tedbiri terk edip düşmana meydan bırakmıştır.

Evet, korona virüs de Uveys’in bu örneklerine dâhildir. Eğer biz bu düşmana karşı tedbir almazsak, kendimizi korumazsak mesela maske, mesafe, temizlik ve bahusus aşı ihmal edersek biz de silahını, yemek ve içeceğini atan ve silahlı olan gizli düşmanı hesaba katmayan ve her an için düşmanın galibiyetiyle karşı karşıya olan ihmalkâr insana benzeriz. Düşman (virüs) azılı, gizli ve pusuda, bizim de elimizde tedbir silahımız var, tedbiri bırakıp kendimizi bu düşmanın insafına teslim etsek hem gafil, hem cahil, tedbirsiz hem de insan hayatına darbe vurmuş oluyoruz. Hakka namzet ol.

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI