Allah’ın sıfatları 99’dan daha fazla olduğu halde şefkat- merhamet ihtiva eden “Rahman –Rahim” sıfatları Besmelede zikir ediliyor ve her hayırlı işin başında okunması öneriliyor. Bunun içindir ki canlıların tümüne hatta yılan ve akrep gibi canlılara merhamet etmek gerekiyor. Mesela yılan- akrebi katil ettiğimizde vahşice katıl etmemek gerekiyor. Peygamberin (sav) meşhur bir hadisine göre köpeğe kuyudan su çıkarıp içiren bir kişi cennetlik olmuş, kediye eziyet veren, bir şey yedirmeyen dışarıya da bırakmayan bir kadın cehennemlik olmuştur. Lakin tüm canlılara merhamet etmek umumi değil, sınırlıdır. Mesela bu günün insanı gibi köpekleri bahçelere, parklara başıboş bırakmak hatta evin içine, balkonuna, sofraya, arabanın içine almak çocuklarla bulaştırmak köpeğe merhamet değildir, belki insanları onların mikrobuna bulaştırmaktır. Evet, köpek ya sürüyü korumak, ya evin önünde bekçilik yapmak veya av için beslenebilir. Bu zamanda narkotik tespiti için beslenmesi meşrudur. Bunanla beraber köpek ağzının değdiği yeri 7 kez, biri toprakla yıkamak gerekmektedir. Çünkü onun ağzındaki bakteri ancak bu icraatla imha edilebilir. Ben 1964 tarihinde asker iken o zaman çıkan İttihat gazetesini her gün okurdum. Gazetenin sütununda Analsan adında Müslüman olmuş bir İngiliz bayan doktorun yazısı vardı, doktor o zaman insanların yüzlerindeki buruşukları düzetmek için uğraşırdı. Onun yazıların başlığı “Neden Müslüman Oldum?” idi. Bir yazısı şöyle idi: “Hz.Muhammed (S.A.V.) der ki köpek bir şeye ağzıyla dokunsa 7 kez, biri toprakla yıkayın”
Ben bu mesajı ibraz etmek için köpeğin ağzından çıkan bakteriyi defalarca yıkadım, fakat temizlenmedi, yedi kez biri toprağa karışık temiz suyla yıkadım, temizlendi ve bakteri öldü. O zaman anladım ki Muhammed’in dini İslam Allah’tandır, hak ve doğrudur. Zira bu günün tıbbının dahi bakteri ilacını ancak bulduğu halde Peygamberin O bakteriyi tespit etmesi ve tedavisizini beyan etmesi Vahiy yoluyla ancak olabilir diye itikat ettim ve Müslüman oldum.
Demek her zaman köpeğin ağzında bakteri mevcut olduğu için ona karşı temkinli davranmak gerekir. Peygamber tarafından tespit edilen bu mikroptan korunmamız dini ve sıhhi bir vecibedir. Bu gün tıp ıstılahında bu bakteri ve tedavisi beyan edilmektedir.
Evet, Belçika'daki Namur Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanlarından Prof. Dr. Guy Cornelis, köpek salyasının bazı insanlar için öldürücü olabileceğini söyledi.
Cornelis, Het Nieuwsblad gazetesine yaptığı açıklamada, insan vücudundaki açık yaralarla köpeklerin asla temas etmemesi gerektiğini vurguladı.
Belçikalı profesöre göre, insanların "sadık dostu" olarak bilinen köpeklerdeki "kapnocytophaga canimorsus" adı verilen bakteri, her yıl takriben 24 bin insana bulaşıyor.
Genellikle köpek salyalarının insan vücudundaki açık yaralarla teması sonucu bulaşan bakteri, bazen ölümlere yol açabiliyor.
Cornelis'in verdiği bilgiye göre, bir süre önce Avusturya'da köpeğinin elindeki yarayı yalaması sonucu bakteri kapan bir erkek, kısa zamanda hayatını kaybetti.
Kanada'da da bacağındaki yaranın köpeği tarafından yalanması sonucu bir kadın komaya girdi ve bacağı kesildi.
'TUHAF BİR BAKTERİ'
Cornelis, özellikle safra kesesi alınmış insanlarda daha ciddi sonuçlara yol açan bakteriye, bütün köpek ırklarında rastladığını vurguladı. Belçikalı Profesör, "Bazen insanlar ve köpekler arasındaki temasta hiçbir şey olmaz. Ama yine de her yıl takriben 24 bin kişiye bu bakteri bulaşıyor. Her temas öldürücü değil elbette ama yine de bazıları da öldürücü olduğundan dikkatli olunması gerek" diye konuştu. Cornelis'e göre hastalığın belirtileri grip ile aynı. Genellikle yüksek ateş ve mide bulantısı ile ortaya çıkıyor. Belçikalı uzman, bazen 1-2 gün süren kan testleri nedeniyle, hastalığa müdahalede geç kalınabildiğini söyledi. Evet, hem peygamberin köpekle ilgili mesajını hem de tıbbın bu beyanatlarını dinle, köpekle iç içe olmaktan uzak kal!
Devletin, başıboş köpekleri muhafazalı bir yerde bakıma alması, parklardan, sokaklardan insanların yaşadığı ortamdan uzaklaştırması gereklidir. Hakka namzet ol.