İnsan beş nesnenin cahili mesabesindedir, Kuran’da Lokman süresi 34’de “Mefatihül El Gayb” diye beyan ettiği gibi bu beş nesne Allah’ın malumu, tüm insanlara hatta enbiyalara kapalıdır. "وعنده مفاتح الغيب"، قال: هن خمس: إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنزلُ الْغَيْثَ إلى إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ [سورة لقمان: 34]
Bu meçhul beş nesne şunlardır: “Kıyametin kopma zamanı, yağmurun yağma zamanı, rahmi- cenindeki bebeğin durumu, kişinin yarın ne yapacağı ve kişinin ne zaman öleceği ve nerede öleceği”
Allah’ın insana bu beş nesneyi kapalı tutması, insanın her zaman teyakkuzda olmasını sağlamak, acizliğini göstermek, her zaman kendi tedarikinde olmak, gafil olmamak ve kulluk vazifesini kusursuz her zaman ifa etmek içindir.
Bu beş meçhul nesneden ölüm ve ölüm yeriyle ilgili iki örnek vereyim:
Kaç sene evvel gerçekleşen iki olay bize bu nesnelerin meçhuliyetine ışık tutmaktadır:
1- Eymen Bistani, Lübnan’ın en zenginlerinden sayılırdı, ülkenin her yere hâkim bir tepede kendisine muhteşem bir mezar yapıp ona defin edilmesini vasiyet etti. Bistani, özel uçağıyla sefere çıkarken uçak arızalanıp denize düştü. Arama sonucu uçak bulundu, ceset bulunamadı; mezarı beyan ettiği yer değil denizin dibi belki de balıkların batnı oldu.
2-İngiltere’nin en zenginlerinden Lord Teshlid, kendisine muhteşem, bir oda yaptırıyor, odada hesap kitabını yapıyordu, değerli eşyasını onda muhafaza ediyordu. Bir gün odaya girip hesap kitabını tanzim ederken kapı içten kapanıyor, anahtar da kendisinde yok, Oda, içeriden dışarıya ses gidemeyecek muhkem yapıda olduğundan bağırıp çağırmasına rağmen ses dışa çıkmıyor. Netice orada öleceğini bilince kendi parmağının kanıyla şu ibareyi duvara yazıyor: “dünyanın en zengini, havasız, açlık ve susuzluktan tasavvur etmediği yerde ölüyor”
Ölüm ve ölüm yeri zamanı bellisiz olduğu gibi kıyametin zamanı da belli değil, yağmurun ne zaman yağacağı, rahmi cenindeki bebeğin durumu bunların tümü insana kapalıdır, insan ölüm ve ölüm yerini, zamanını bilmediği gibi bunları da kati şekilde bilemez. Yağmurun ne zaman yağacağı belirten meteoroloji ancak tahmini hesaba dayanarak rapor verebiliyor. Adı üstünde: “Hava tahmin raporu.”
Madem öleceksin bu ne gaflettir?
Madem ölüm meçhul, bu ne şirrettir?
Nerede öleceğin sana da meçhuldür.
Bu ne zikzaktır, bu ne şaşa hesaptır?