Obezite Nedir?

Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Obezitenin hesaplanmasında boy ve kilo değeri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ)  hesaplaması kullanılır: Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Vücut kitle indeksi hesaplama değeri 30’un üzerinde olan kişi obez, 40’ın üzeri olan kişi ise morbid(hastalıklı) obez olarak kabul edilir.

Obezite Nedenleri Nelerdir? 

Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almaya ve bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur. Uzun açlık sonrası kontrolsüz yemek yemek, karbonhidrat içerikli yiyecekleri ve şekerli içecekleri çok tüketmek obeziteye neden olan beslenme hatalarından bazılarıdır.

Anne ve babanın her ikisi birden kilolu ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80’dir. Şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal sebepler obezite nedenleri arasında yer alabilir.

Yağlanmanın önüne geçmek için çocukluk çağından başlayarak sağlıklı beslenme düzeni ve hareketli yaşam tarzının benimsenmesi gerekir.

Obezite Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?

Obezite birçok hastalık ile ilişkilidir fakat en çok

  • Safra Kesesi Hastalıkları
  • Felç (İnme)
  • Uyku Apnesi
  • Astım
  • Psikolojik Problemler
  • Kalp ve Damar hastalıkları ile yakın ilişkilidir

 

Obezite Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Dünyada giderek yaygınlaşan obezite, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkiler. Ancak obezite tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Obezitenin tedavisinde diyet eşliğinde egzersiz, yeme bozukluklarının düzeltilmesi varsa metabolik bir bozukluk bunun ilaç tedavisi ile düzeltilmesi veya cerrahi yöntemler uygulanır. Uzmanlar, kişiye uygun tedavi yöntemini belirleyerek, kişinin sağlıklı kiloya ulaşmasını ve bu kiloyu korumasını amaçlar.

Obezite Cerrahisi nedir ve hangi hastalara uygulanır?

Günümüzde morbid obezite hastalarının cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkündür. Bunun yanı sıra cerrahi tedavi, günümüz koşullarında en radikal ve en iyi sonuç veren tedavi seçeneğidir. Morbid obez hastaların çoğu diyet ve egzersiz programlarıyla bir süreliğine kilo verse de başarı oranı düşük ve yeniden kilo alma riski yüksektir. Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda ise metabolizma değişir, özellikle tüp mide ameliyatı sonrası çok ciddi iştah kaybı olur, mide hacmi çok küçük olduğundan da yeme olayı kısıtlanır. Bu gibi nedenlerle cerrahi tedaviler ile tıbbi tedavi yöntemlerinin başarı açısından karşılaştırılmaları çok mümkün değildir. Fakat yine de bu uygulamanın neticede bir ameliyat ve ciddi bir karar olduğu göz önünde bulundurulduğunda uygun hastalarda ilk tedavi yaklaşımı daima diyet ve spor olmalıdır.

Öncelikle yaşam şeklinizi değiştirin. Spor egzersiz ve yürüyüşü hayatınızın bir parçası haline getirin. Rafineri yağlı ve hazır gıdalardan uzak durun. Sebze ve lifli gıdaları sofranızdan eksik etmeyin.

Profesyonel destek için öncelikle diyetisyenler ve beslenme uzmanı kişilerden en önemlisi doktorunuza başvurun.

Sağlıklı günler dilerim.

                                                                                Op. Dr. Mehmet Cemil KUBA

                                                                                 instagram= op.dr.mehmet_cemil_kuba

                                                                                 [email protected]