SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

APARTMANLARIN ALTINDAKİ OTO PARKLAR NERDE?

Son Güncelleme :

2022-02-01 12:01:37

“Batmanın en önemli sorunlarının başında ne gelir” diye sorarsak muhtemelen çoğunuz “Trafik ve park sorunu” cevabını verirseniz. Bugün ilimizde görülen en büyük sorun gerçekten de park sorudur ve bu sorun giderek büyümektedir.

Araç sayısının giderek artması, ulaşımı rahatlatacak büyük boyutlu alternatif bulvarların olmaması ve şehir içindeki park alanlarının özellikle iş yeri sahipleri tarafından parsellenmesi bu sorunu daha da ön plana çıkarmaktadır.

Bunun ana sorumlusu kimdir? Elbette Belediye.

Belediye imara göre yeterince park yerleri açmalı ve trafiğin akışını sağlayacak önlemleri almalıdır. İyi niyetinden şüphe etmiyoruz ama, bu konuda çok geç kalındığını da ifade etmek isteriz.

Ayrıca herkesin dikkatinden kaçan önemli bir sorunu gündeme getirerek Belediyeyi de eleştireceğiz. İmar yasasına göre son yıllarda yapılan apartmanların altına otoparklar yapılmaktadır. Bu otoparklar sayesinde aracı olanlar, araçlarını kendi otoparklarına alarak hem kendilerini, hem de araçlarını korumaktadırlar.

Bildiğimiz kadarıyla yeni yapıların çoğunun altında oto parklar vardır. Vardır ama maalesef bunların büyük bir kısmı kullanılmamaktadır. Müteahhit veya arsa sahibi inşaat döneminde otopark için gereken boşluğu bırakır, göstermelik bir şekilde oto parka inişi gösterir, ruhsatını aldıktan sonra bir şekilde otopark girişini kapatarak en önemli sorunu kaderiyle baş başa bırakır.

Onun için Belediyenin ya da yapı denetim firmalarının bu konuda ihmali olduğunu düşünüyoruz. Eğer zamanında bu denetimler yapılsa ve otopark için kararlılık gösterilse inşaat sahibi rahat davranmayacak ve otoparkı gerçek şekilde işletecektir.

Son 5 yılda yapılan en az 50 apartmanı kontrol ettik. Çoğunda otopark olarak ayrılan bir alan var ama bu alan yukarıda belirttiğimiz gibi ruhsat alındıktan sonra kaderine terkedilerek oto park işlevinden çıkarılmaktadır.

Peki ne yapmak lazım?

Belediye yetkilileri, denetimleri sıklaştırarak ciddi bir şekilde oto park yapılıp yapılmadığını denetleyecek ve projeyi uygulamayan yapı sahipleri ile müteahhitlere en üst sınırdan ceza kesecek. Eğer bu uygulanırsa inşaatçılar bir daha böyle bir hata yapar mı, o zaman birlikte göreceğiz.

Bunu bizzat görüştüğümüz bir inşaat sahibi olaya hep parasal açıdan baktığından eleştirimize tepki gösterdi ve “Belediyeyi niye uyandırıyorsunuz” şeklinde sitemde bulundu. Adam kendi açısından belki haklıydı. Otopark olarak ayırdığı alanı imarına göre dükkan yapabilir, depo yapabilir, atölye yapabilir. Bunlar olunca elbette ayda 8-10 bin liralık kira bina sahibi için otoparktan çok daha iyidir!

Kim ne derse desin burada kişilerin isteği değil, yasaların söylediği geçerli olmalıdır. Eğer projede ve yasada belli bir metrekare alanındaki apartmanların altında oto park olması gerekiyorsa Belediye bunun takipçisi olmalı ve sık sık denetimler yaparak yanlışları engellemelidir.

Bu da zor olmasa gerek.

Bazı duyarlı iş insanları oto parkı devreye alıp kullandırıyorsa diğerleri de aynı şekilde taahhütlerini yerine getirecek ve binalarındaki otoparkları tamamlayarak hak sahiplerinin hizmetine sunacak. Şehrin trafik sorunu ancak bu şekilde çözülebilir.

Özellikle imara açılan yeni yerlerde bu kurala dikkat edilse ve denetimler sıklıkla yapılırsa bulvar, cadde, sokak ve mahalle aralarına bırakılan araçların bir kısmı korunmuş olacağı gibi trafiği de rahatlatmış olacaklar.

Onun için Belediye yetkililerini göreve davet ediyor ve bina altlarındaki oto parkların amacına uygun kullanılması için gerekli uyarıları yapmalarını diliyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI