Korona virüs pandemi döneminde evlere kapandığımız süreçte hekimler olarak en önemli kaygılarımızdan biri de, bazı şikâyetlerin göz ardı edilip, doktora başvuruların gecikmesi nedeniyle kanser için erken tanı ve tedavi şansının kaybedilmesidir
GECİKMENİN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAZ
İlk kez 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görüldükten sonra hızla tüm dünyaya yayılan ve sürekli yeni varyantlarla ortaya çıkan Covid-19 salgını, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha ağır seyrederek ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Covid-19 salgın sürecinden olumsuz etkilenen hasta gruplarının başında ise kanser tanısı alan veya tedavisi devam eden hastalar yer alıyor. Korona virüs salgını sonucunda yaşanan endişeler, bazı kanser hastalarında şikâyetlerin göz ardı edilerek erken teşhis şansının yitirilmesiyle ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Kanser tedavisinde en önemli unsurun erken tanı ve erken tedavidir. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte hastaneye başvuran bazı hastaların tedavi sürecinde geç kalmış olduklarını üzülerek fark ettik. Evde izolasyon süreci ve hastaneye gitme korkusu, hastalığın verdiği şikayetleri baskılamış ve bu durum hastalarımızın maalesef daha ileri evrelerde tanı almalarına neden olmuştur.
ŞİKÂYETLERİNİZİ GÖRMEZDEN GELMEYİN
Salgın sürecinde en sık yapılan hatalardan birinin olası kanser şikâyetlerin görmezden gelinmesidir. Eski dünya düzeni ve alışkanlıklarımızı bir müddet terk edip, gerekli önlemleri alarak, kontrollü sosyal yaşama uyum sağlamak durumundayız. Bu nedenle sağlık şikâyetlerimizi uzun süre ertelemek yerine, uygun önlemleri alarak ve en önemlisi aşılarımızı tam yaparak gerekli muayenelerimiz yaptırmamız gerekmektedir. Covid-19 enfeksiyonu riskinden korkarken kanser gibi diğer sağlık sorunlarının da insan hayatına daha büyük zarar verebileceği akıldan çıkartılmamalıdır. Bu süreçte daha erken aşamada saptandığında kolayca ameliyat ve tedavi edebileceğimiz bazı kanserlerin daha ileri aşamada ve ameliyat aşamasını bile geçmiş olarak saptandığına şahit olduk. Bu gecikmelerin kanser tedavisinde son derece hayati olduğunu unutmayarak, şikâyetleri bulunan hastalarımızın gerekli önlemleri alarak muayene için başvurmalarını önermekteyiz
KANSER VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DÜŞÜK HASTALRAIMIZA BAĞZI ÖNERİLER
- Kanser tedavisi alan hastalarımız mutlaka maske kullanmalıdır.
- Eller düzenli aralıklarla 20 saniye boyunca su ve sabun ile yıkanmalıdır.
- Eller ağıza, gözlere, buruna götürülmemelidir.
- Su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda el dezenfektanı ile özellikle parmak uçlarını içerecek şekilde eller dezenfekte edilmelidir.
- Sosyal mesafe (3 adım kadar) kurallarına uyulmalıdır.
- El sıkışmaktan ve tokalaşmaktan kaçınılmalıdır.
- İhtiyaçları ile ilgilenen bir veya iki yakını dışında ziyaretçi kabul edilmemeli, ev içi izolasyona uyulmalıdır.
- Tedaviler dışında gerekmedikçe evden dışarı çıkılmamalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için mutlaka günlük 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, meyve ve sebze tüketimi günlük diyet içerisinde bulunmalıdır.
- Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, tat duyusunda kaybolma gibi şüpheli bulguların varlığında zaman kaybetmeden iletişim halinde olunan doktor ile iletişime geçilmelidir.
- En önemlisi mutlaka aşınızı zamanında ve tam dozda yapın.
Sağlıklı günler dilerim.
Op. Dr. Mehmet Cemil KUBA
İnstagram @op.dr.mehmet_cemil_kuba