16 Nisan Anayasa Referandumu, siyaset sahnesinde her şeyi ve her dengeyi yerinden oynattı.
Tüm oyun kuralları sil baştan oynanmaya başlandı ve önceki gün meclisten geçen yeni ittifak yasası ile bu oyun hayata geçmiş bulunmakta
Ama işin en ilginç yanı ise hala kimse bu yeni durumu tamamıyla izah edebilecek durumda değil ve öylesine karmaşık bir düzenleme ki ancak matematik hesabı ile anlamak mümkün ve bu yeni sorunları beraberinde getirmeye de aday bir durum gibi görünüyor.
Benim dikkat çekmek istediğim konu ise siyasal ittifakların nasıl olacağı ile alakalı olan durum ile ilgili.
Biliyorsunuz ittifakların resmi olarak uygulanması bir ilk.
Daha evvel bir parti veya aday üzerinde yapılan ittifaklar ile karşı karşıya kaldık ama bu yeni sistemde farklı partiler kendi kimliklerini koruyarak ittifak yapabiliyorlar ve teknik olarak seçimde zorluğu olan bir durum olmakla beraber esasen herkesi ittifaka zorlayan bir sistem olduğu için hepimiz açısından yepyeni bir dönemdir bu gelişme
Yani ittifak olmadan bu seçimde başarı gösterme şansı hiç ama hiç yok çünkü yüzde 10 barajı yanısıra birde yüzde 51 barajı ile kendisini var eden bir seçm sistemi bu.
İş böyle bir tabloyu işaret edince ve önümüzde yerel, milletvekili ile cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere, 3 seçim olduğundan ötürü bir hayli renkli ittifak denemeleri ile karşılaşacağımız da açıktır.
Öyle bir döneme giriyoruz ki;
Yüzde 1 oyu olan bir parti inanılmaz değerde olacaktır.
Aynı şekilde eğer yüzde 9 oyu olan bir parti ittifak içinde olmasa yüzde bir oyu olan parti kadar temsil edilmeme sorunu ile karşılaşacaktır. Yani yüzde 1 veya 2 oyu olan partilerin en kıymetli dönemlerini yaşadıkları bir seçim sistemi ile karşı karşıyayız.
Buda ister istemez birbirleri ile hiç yan-yana gelemeyen partileri yan yana getirecektir.
Öyle anlaşılıyor ki iki kutuplu denilen bir seçim sistemi onlarca partiyi meclise taşıyacaktır.
Yani yüzde 10 barajını aşmak için değil bu esas itibariyle yüzde 51 barajını aşmak için bir çok partiye ihtiyaç olacaktır. Buda çok sayıda partinin kendine mecliste yer bulmasına neden olan bir tabloyu ortaya çıkaracaktır.
Yani cumhurbaşkanlığı secim sistemi bir aday üzerinde şekillenmesine rağmen meclis ise çoklu partilerin temsil yeri olacaktır ve milletvekili sayısı 600 e çıkarıldığı için herkesime alan açılacaktır.
Burada doğru strateji ve doğru ittifak hamlesi önem kazanıyor.
Bunu beceren tüm irili ufaklı siyasi partiler eğer doğru hamle yapabilirse ler herkes için kazançlı bir seçim dönemi başlamıştır demektir.
Bu durum bölgemiz açısından da böyledir.
Bölgede ki küçük partiler ve kanaat önderlerinin bu seçim sisteminde önleri açılmış bulunmakta.
Yeter ki bu durumu doğru okuyabilsinler!
Artık büyük partilerin seçim tekeli ortadan kalkmış ve sadece kendilerinin belirlediği aday dönemi de bu sistemle son bulmuştur.
Özet olarak
Herkesin herkese ihtiyaç duyduğu ve bu ihtiyacın zorunlu olduğu, yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız
Selametle kalın