ALTERNATİF TIP NE KADAR ALTERNATİF?

Alternatif Tıp, Tamamlayıcı Tıp nedir?

Son yıllarda klasik tıbbın çözüm bulmakta zorlandığı pek çok hastalık için hastalar arayışlar içindedir. Hastalık ilaç döngüsü sorgulanmaktadır.

Tüm dünyada "bitkisel ilaçlar" giderek artan ve şimdiye kadar hiç görülmemiş bir biçimde popülarite kazanıyor. "Alternatif" kavramı, "bir şeyin yerine geçebilen" ya da "seçenek" anlamına kullanılıyor.

Günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde de bazı tedavi yöntemleri "alternatif tedavi" olarak kullanılıyor. Bilimsel gelişmeler; günümüzde bitkilerin önemli tedavi potansiyeli bulunduğu ortaya koyuyor ve bu tür tedavi yöntemlerinden "tamamlayıcı tıp" olarak söz ediliyor.

Alternatif tıp yöntemleri arasında sınıflandırılan "bitkisel ilaçlar" ve modern tedavi, tedavi kavramı içerisinde birbirine tamamen zıt kutuplar olarak sunulmakla beraber, insan sağlığı söz konusu olduğunda bir bütünün ayrılmaz parçaları olarak kabul ediliyor.

Alternatif tedavi tartışması

Kanser gibi bazı hastalıklarla, müdahalede gecikilmiş durumlarda modern tıbbın elinden bir şey gelmediği durumlarda bu tür tedavi yöntemleri genellikle "tek umut" haline geliyor. Seçeneksiz kalmayı kabullenemeyen hasta ve yakınları kaybedecekleri bir şey kalmadığı düşüncesiyle ulaşabildikleri her çareyi deneyebiliyorlar.

Bu tür tedavi yöntemlerini uygulayanlar ve önerenler de en çok bu durumdaki hastalara yöneliyorlar.

Bu tür tedavilerle ilgili kayıtlar çok iyi tutulmadığı, izlemeler yeterli olmadığı için başarısız olan olaylar hastalığın tür ve aşamasına bağlanırken, olumlu sonuç alınan durumlar tedavi yönteminin yararının kanıtlandığı biçiminde değerlendiriliyor. Olumsuz sonuçlar kamuoyuna yansıtılmazken, olumlu sonuçlar abartılarak her yere duyuruluyor.

Nasıl olmalı?

Uzmanlar hekimlerin ve fitoterapi ile ilgilenen hekimlerin alternatif tedavi ve bitkisel ilaçları tamamen dışlaması yerine, bu tür yöntemlerin işlev ve etkilerinin ne olduğunu, yanlış kullanıldığında ne gibi sorunlar yaratabileceğini ortaya koymalarını öneriyorlar.

Bazı durumlarda eğer herhangi bir zarar ortaya çıkmayacaksa kendi kontrolünde olmak kaydıyla bu tür tedavilerin de uygun bir kombinasyon ile kendi tedavilerine destek sağlamasının, hem hastanın güvenini kazanması, hem de hastanın kontrolü dışındaki tedavilere yönelmesini önlemesi bakımından önemli olacağını kaydediyorlar.

Konvansiyonel Tıp ile Birlikte Uygulanabilecek Tamamlayıcı Tıp Yaygın Yöntemlerinin Bazıları
•Nöral Terapi                            •Biorezonans – Mora Terapi

•Akupunktur                              •Mezoterapi – Proloterapi

•Psikoterapi                               •Hipnoz

•Manuel Terapi                         •Fitoterapi           •Oksijen, solunum ve ozon tedavileri

Tüm bu yöntemleri kullanacak hekimlerin dikkat edeceği en önemli husus, neden-sonuç ilişkisidir. Evrensel kural olan neden-sonuç ilişkisinde, her hastalığın alt yapısında vücutta aksayan durumlar vardır.

Bu nedenler tespit edilirse, pek çok hastalık kalıcı ve etkili bir biçimde tedavi edilebilir. Özellikle, hastalıkların nedenlerini bulma konusunda, bir insanın yaşam boyunca başına gelen olumsuzluklar göz önünde bulundurulmalıdır.

İyi bir geçmiş hayat öyküsü ve hastayı çok iyi dinlemekle, hastalıkların nedenlerini ortaya çıkarabiliriz. Hekim bu tarz çalışmaya adapte olursa bazen ileri teknolojik tetkiklere bile gerek kalmayabilir. İyi edinilmiş klasik tıp bilgisi ile bu yaklaşımlar birleştirilirse hastalar için çok olumlu, uzun vadeli sonuçlar alınabilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Op. Dr. Mehmet Cemil KUBA

instagram= op.dr.mehmet_cemil_kuba

[email protected]