POLİTİKA MI, SİYASET Mİ?

50-60 yıllık bir kent/şehir kültürüne sahip olan Batmanda siyasi gelenek henüz tam manasıyla yerleşmemiştir.

Bir dönem kalabalık aile; ağa/şeyh ve toplumda önde olanların siyasetle iştigal ettiği Batmanda son çeyrek asırdır HDP (öncesinde HADEP, DEHAP, DEP) gibi partilerle bu alışkanlık değişmiştir.

Siyaset aslında bir bilimdir, siyaset dinde de vardır, toplumu yönetmede de vardır.

Ama çok hassas pamuk ipliği gibi hassas bir alandır.

Şahsi değil, toplumun, insanların menfaatine göre kullanılmalıdır.

Peki siyaset nedir, politika ile arasındaki fark nedir?

Siyaset, Arapça kökenli bir kelimedir; at eğitimi, at talimi anlamına gelmektedir. Osmanlı'da devlet geleneği için siyaset sözcüğünün "ceza" ve özellikle "ölüm cezası" anlamında kullanıldığı görülmüştür.

Yunan siyasal yaşamında ise siyaset, polise veya devlete ait etkinlikler biçiminde tanımlanmıştır.

Siyaset, Aristoteles'e göre "Yurttaşların, toplumu ilgilendiren işlerle ilgili olarak yaptığı her şeydir" Siyaset felsefesi siyasi yaşamı konu alan, özellikle de devletin özü, kaynağı ve değerinin ne olduğunu araştıran felsefe disiplinidir. Siyaset felsefesi, olması gerekeni ele alır; siyasi otoriteyi, bu otoritenin oluşumunu, kaynağını, gücünü nasıl sürdürdüğünü, siyasi otoriteyle birey arasındaki ilişkiyi ve bunların daha iyi ve adil bir duruma gelip gelemeyeceğini açıklayan görüşleri kapsar.

Batı dünyası “politika” derken bir şey söylemek istiyor aslında ortak hafızasının derinliklerinden, doğu dünyası “siyaset” derken bir başka şey.