Malum Ramazan ayı yaklaştı. Tam da bugünlerde hastalarımızın çoğundan şöyle bir soru alıyoruz;
" Kanser olmak ya da geçirmiş olmak oruç tutmaya engel mi?" Diye.
Elbette tüm hastalıklarda olduğu gibi aktif hastalığı olan, ameliyat sonrası istirahat döneminde olan, kemoterapi-radyoterapi gibi aktif tedavi alan hastalarımızın oruç tutmalarını tavsiye etmiyoruz.
Özellikle ileri evre hastalıkta kalori ve sıvı alımı yetersiz olduğundan oruç tutmak çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Oruç Kanseri Önler mi?
Orucun kanseri önlediğine dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Kanserin evresi ve türüne bağlı olarak doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi periyoduna uymanız önemlidir. Olumlu sonuçlar verebilmesi için kanser tedavisinin aksatılmaması gerekir.
Ayrıca kanser hastalarının susuzluğa bağlı enerji kaybı yaşamamaları ve yeterli kalori alabilmeleri için düzenli şekilde beslenmeleri gerekir. Tümörün kendisi ve ayrıca uygulanan kemoterapilerin iştahsızlık, bulantı, kusma gibi yan etkilerine bağlı olarak kilo ve kas kitlesi kaybı gelişebilir. Kilo ve kas kaybı uygulanan tedavilerin yan etkilerini ve tedaviye devamı olumsuz etkilemektedir. Yetersiz beslenme bu durumu artırmaktadır. Yetersiz beslenmemek için kanser hastalarının oruç tutmamaları önerilmektedir.
Kilo kaybının olmaması ve vücut dokularının korunması için ekstra kalori ve protein alımına önem vermekte fayda vardır. Kilo kaybının başladığı durumda doktorunuz veya diyetisyenler tarafından önerilecek tıbbi beslenme ürünleri kullanılarak protein ve kalori ihtiyacı karşılanabilir. Unutmayın doğru ve yeterli tıbbi beslenme ile kilo ve güç kaybının önüne geçebilirsiniz. Kanserde tıbbi beslenme, kanser tedavisinin bir parçasıdır. Kanser tedaviniz bittiyse oruç tutma ile ilgili doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız önerilir.
Peki ya kanser tedavisi tamamlanmış hastalar?
➡️ Diyabet, hipertansiyon gibi düzenli ilaç kullanımı gerektiren yandaş hastalığı olmayan,
➡️ Tedavisinin üzerinden 6 ila 9 ay geçmiş,
➡️ Gün içinde aşırı bedensel efor gerektiren işlerde çalışmayan,
➡️ Yakın zamanda rutin tetkiklerini yaptırmış ve belirgin vitamin eksikliği bulunmayan,
➡️ Oruç tutmaya başladıktan sonra halsizlik, güçsüzlük, genel beden ağrısı yakınmaları olmayan hastalar özellikle kendilerini takip eden onkoloji uzmanını bilgilendirmek kaydıyla oruç tutabilirler.
Ramazan ayına girmeden oruç tutmak isteyen tüm tiroit, mide, meme, kolon, pankreas kanserli hastalarımızın kontrollerini yaptırmaları dileğiyle.
Sağlıklı günler dileriz.
Op. Dr. Mehmet Cemil KUBA
instagram= op.dr.mehmet_cemil_kuba