Gelişmiş ülkelerde baş ağrısından sonra en fazla hastaneye başvurma sebeplerinden birisidir bel ağrısı. İnsanların %80’i hayatlarının herhangi bir döneminde mutlaka bel ağrısından şikayet etmektedir. Beli ağrıyan birçok birey hemen bel fıtığı oldum yanılgısına kapılır ama total bel ağrılarının sadece %2’lik ufak bir kısmını bel fıtığı oluşturur. Oysa bel ağrımızın birçok sebebi olabilir. Gelin bu ağrıların neler olduğuna bir bakalım.

1-) Hareketsiz Yaşam

Arabalar ve asansörlerin yaygın kullanıldığı bu dönemde elbette bel ağrısının yaygınlaşma ihtimali artıyor. Çünkü çok hareketsiziz ve bunun bedelini ağrı çekerek ödüyoruz.

2-) Ergonomik Olmayan Çalışma Koşulları

Son dönemlerde yoğun olarak hayata geçirilmeye çalışılan ergonomik çalışma koşulları hâlâ çoğu işyerinde uygulanmıyor ve bu ergonomik olmayan çalışma koşulları belimizi önemli oranda stres altında bırakarak ağrıya sebep oluyor.

3-) Obezite

Fazla kilolarımızdan dolayı omurgaya binen yük artıyor, omurlarımız arasındaki mesafe azalıyor ve bel ağrısına sebep oluyor.

4-)Travmalar

Dışarıdan aldığımız herhangi bir darbe sonucunda omurgada kırık veya yaralanma olabiliyor ve bu sebepler de bel ağrısına sebep oluyor.

5-) İç Organlardan Kaynaklı

İç organlarımızdaki herhangi bir problem de bel ağrısına sebep olabiliyor. Böbrek taşları, safra kesesi problemleri vb.

6-) Romatizmal Hastalıklar

Osteoartrit, ankilozan spondilit, artritler vb. gibi romatizmal hastalıklar da bel ağrısına sebep olabiliyor.

 

Saydığımız bütün bu etkenler vücudumuzun direği olan belimizdeki ağrıları tetikliyor ve bizi daha kısıtlı bir hayat standardına sokarak daha kısır bir döngünün içine sokuyor. Bize düşen en önemli görev ise bu ağrıları yaşamamak için gerekli tedbirleri almak. Yaşıyorsak da erkenden müdahele edip bu ağrılardan kurtulmak. Huzurlu bir yaşam, ağrısız yaşamdan geçer. Bir sonraki görüşmemize kadar günde en az 30 dakika yürüyüş yapacağınızı temenni ediyorum.

 Kalın Sağlıcakla.