SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

RAMAZAN DİLENCİLERİ

Son Güncelleme :

2022-04-12 13:01:56

RAMAZAN DİLENCİLERİ

Sayıları o kadar arttı ki, her cadde, her sokak, kadın, çocuk, ailece dilencilik yapmaya başladılar.

Aslında şöyle demek lazım; her sokakta, her kavşakta karşımıza çıkan ve en hassas yerden faydalanan sömürücüler.

“ya ihtiyacı varsa” diye para verdiğimiz, ama kesinlikle ihtiyaç sahibi olmadığını bildiğimiz dilenciler.

Çoğu, araçla belirli yerlere bırakılarak sonrada toplanarak kullanılan, “Allah ve Peygamber” gibi kutsal en değerli varlıkların adını “50” kuruş için telaffuz edenler.

İhtiyaç sahibi gördüğünde üzerindeki elbiseyi dahi vermeyi ahlak edinen Batmanlılar, bunlardan çok çekti.

Kimi yeni doğmuş bebeğini, kimi kırık bir kolunu millete göstererek duygularla oynayarak istismar suçu işlemektedirler.

Peki nedir bu dilencilik?

Dilencilik, yardıma muhtaç olduğu gerekçesiyle başka insanlardan para, yiyecek vb. şeyler isteme. Geçimini bu şekilde sağlayan kişiye dilenci denir. Dilencilere, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde daha çok rastlanır. Dilencilik dünyanın en eski mesleklerinden biridir.

Dilencilik bazen dinî gerekçelerle yapılır. Bazı din ve mezheplerde din adamları dilenerek veya sadece bağışlarla geçinirler. Bu tür dilenme, din adamlarının dünya işlerinden ellerini çekerek dinî çalışma ve meditasyonlarına daha fazla zaman ayırmalarına imkan verir.

Dilencilerin bir kısmı gerçekten yardıma muhtaç olmakla beraber bir kısmı da toplumun insaf, yardımseverlik ve dindarlık duygularını sömürerek kolay ve haksız kazanç elde etmeye çalışırlar. Bu amaçla genellikle yoksul görünümlü olmaya dikkat ederler. Engelli olmak veya engelli çocuğu olmak avantaj sağladığı için engelli veya hasta taklidi yaparlar. Bazı durumlarda dilenci çetelerinin eline düşmüş çocuklar sakat bırakılır veya engelli rolü oynamaya zorlanır.

Gelişen teknoloji ile birlikte dilencilerin çalışma şekilleri de değişmiştir. Günümüzde dilenci çeteleri cep telefonu ile haberleşerek zabıta veya polis kontrollerine karşı birbirlerini uyarmakta, aynı bölgelerde dilenmemeye dikkat etmektedirler. Polisler tarafından gözaltına alınan dilencilerin yüklü miktarda meblağ elde ettiği görülmektedir.

Nasıl metot belirlerler?

Bir köşe başında bekleyerek geçenlerden para isteme. Bu tür, en yaygın dilencilik şeklidir.

Sokaklarda gezerek, dükkân önleri, toplu taşım durakları gibi işlek yerlerde yardım dilenme. Bu tür dilencilik hastanede mahsur kalma, parasızlık nedeniyle yolda kalma gibi mazeretler ileri süren dilenciler tarafından en çok tercih edilen şekildir.

Kapı kapı dolanarak ev sakinlerinden yardım dilenme. Bu tür dilencilik de yolda kalma veya hastanede mahsur kalma mazeretlerini kullananlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bazı durumlarda sadece işitme ve/veya konuşma engelli olduğunu belirten bir pankart taşırlar.

Yoksul görünümlü olmayan kişiler tarafından yapılan dilencilik. Bu tür dilencilikte dilenci, benzin bitmesi, cüzdanını kaybetme vs. gibi mazeretler ileri sürerek insanları dilenci olmadığına, gerçekten yardıma ihtiyacı olduğuna inandırmaya çalışır. Çoğu kez yardım eden kişilerin adresini isteyerek parayı geri gönderme sözü verir.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI