SİVİL TOPLUM

Son dönemlerdeki ilginç değişimi yansıtan sivil toplum olgusu, ekonomiden politikaya, kültürden sosyal hayatın bütün yönlerine kadar geniş bir yayılma alanına sahip olmaya başlamıştır. Bu sebeple, artık, herkesin olayları daha iyi algılayabilmek için, devlet dışı sosyal organizasyonlar olarak da ifade edilebilecek olan sivil örgütlenmeleri dikkate alması gerekmektedir. Bu gerekliliğin sosyolojik analizler için de geçerli olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Batmanda sık kullanılan bir deyim, içi genelde boş ama gazetelerde en fazla kullanılan tabirlerin başında geliyor.

2022 yılı itibariyle Batmanda ‘dernek, oda, vakıf’tan oluşan sivil toplum örgütleri/kuruluşları genel anlamıyla kendi kendine işleyen, kendine yarayan kurumlardır.

Bu yüzlerce faal sivil kurumlar göz önünde bulundurulduğunda hepsi kuruluş amacının bir kısmını hayata geçirseydi Batmanda ciddi şeyler olacaktı.

Normal hayatta sivil toplum kuruluşları, bu alandaki etkinliklerle hem demokrasinin güçlenmesine, içselleştirilmesine, hem de hükümet ve özel sektörün içinde bulunduğu sistemin çalışmasını sağlıyor. Ayrıca, kamu yönetiminin demokratik biçimde etkin ve verimli çalışmasına katkıda bulunur. Bunu nadir ve istisnalar dışında görmediğimizi söyleyebiliriz.

Batmanda Umut Vakfı ve birkaç yardım kuruluşu dışında ciddi iş yapan yok

Türkiye’de ise nam yapan kurumlar var.

Mesela ülke genelinde sayısı çok olan kanserli, lösemili çocuklara maddi –manevi katkı sunan LÖSEV gibi…

Aklıma ilk gelen LÖSEV olmasının sebebi çalışma sistemleri, toplumsal faydaları ve adının hep iyiliklerle anılmasıdır.