ÖNCE VİCDAN OLMALI
Pahalılığın, gıdanın lüks tüketim haline geldiği bugünlerde insanlara verilen gıdalar ne kadar temiz, ne kadar sağlıklı?
Devlet, gıdada hile yapanlara karşı teyakkuz halinde. Batmanda bile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü , Ticaret Müdürlüğü ve belediye zabıtası devamlı denetimde. Ama maalesef yeterli değil. Koca şehirde birkaç kişilik ekiple bu iş olmuyor. Önce insanlarda vicdan olacak sonra biz tüketiciler dikkatli ve tedbirli olacak. Ramazan nedeniyle gıda tüketimi bu aralar arttı. Bu nedenle işi bilenlerden yardım alarak fazla da uzatmadan sizlere bazı hilelerden söz etmek istiyorum. Ayrıca bu hilelerden uzak olan üreticilerimizi de tenzih ediyoruz. İşte bilindik gıda hileleri… Beyaz eti klora batırıp taze görüntüsü veriliyor. Ufalanmış peyniri jel ile birleştirip yeniden kalıp peynir yapılıyor. Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor. Sütün yağını alıp yerine margarin koyuluyor. Küflü kaşardan eritme peynir yapılıyor. Tavuk dönerlerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanıp karıştırılıyor. Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor. Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor. Hazır limon suyu içerisine su ve limontuzu katılıyor. Zeytinyağına rafine ayçiçek, kanola, fındık ve soya yağı karıştırılıyor. Son kullanma tarihi bitmiş sucuklar, yeni yapılan sucukların içine atılarak yeniden imal ediliyor. Kelle ve paçalar traş bıçağı ile temizlenerek tüketime sunuluyor. Tavuk kemikleri öğütülüp renklendirici katkı maddeleri ile salama katılıyor. Salam ve sosis içerisinde hayvansal atıklar katılıyor. Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor. Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot-sap karıştırılıyor. Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan'dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.İyi çay, "2.5 yaprak" olarak tabir edilen çay filizinden elde ediliyor. Ancak sahtekarlar, körpe filiz yerine kart dalları da çaya karıştırıyorlar. Depoda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor. Küflü çay karaciğere zarar veriyor. Köfte ve dönere soya kıyması katılıyor. Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor. Sucuk, sosis ve salam gibi gıdaların raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla nitrat katılıyor. Bu da böbreklere zarar veriyor. Balın içinden, zararlıları kovmak için kullanılan naftalin ve antibiyotik çıkıyor. Süt pastörize edilmeden peynir ya da tereyağı yapılıyor. Kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ve tereyağı yiyenleri brusella ve malta humması hastalığı bekliyor. Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor. Zeytin salamurasında gıda tuzu yerine sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanılıyor. Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor. Bu maddeler kansorejen etki yaratıyor ve alzheimer hastalığını tetikliyor. Zeytini karartmak için tekstil boyası da kullanılıyor. Tereyağına margarin ve patates karıştırıyorlar. Bala hile amaçlı katkı maddesi olarak nişasta, şeker kamışı, akçaağaç, darı ve mahua bitkilerinin çiçekleri, şeker pekmezi, hidrol, parafin katılıyor, düşük nem içeren ballara su ekleniyor. Fazla çiçek bulunmayan yörelerde kovanların çevresine şeker ve şeker şurupları konarak arılar doğal olmayan yöntemlerle besleniyor. Şeker pancarı pekmezini üzüm pekmezi diye satıyorlar. Kaşar peynirine soya yağı ve margarin katılıyor. Salam, sosis gibi gıdaların içine et yerine nişasta, tavuk derisi, kırmızı etin kasaplarda kullanılmayan kanlı kısımları, zar, kan, bol baharat ve tuz kullanılıyor. Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor. Süt tozunun içine tebeşir tozu, pudra şekeri katılıyor. Şam fıstığına kurutulmuş bezelye karıştırılıyor. Sahte gıda maddelerinin çoğunun ambalajında üretim tarihi, son kullanma tarihi ya da üreten firmanın adı bulunmuyor. Ambalajlara sonradan yapıştırılan etiketlerdeki bilgiler de sahte... Sahte gıdalara sanıldığı gibi sadece semt pazarlarında değil, market raflarında bile rastlanabiliyor.Sahte salam, sosis ve sucuk gibi gıdalar, hiçbir besin değeri olmaması bir yana böbrek ve karaciğerleri tahrip ediyor. Etkisi 5-10 yıl içinde ortaya çıkıyor. Başta deli dana olmak üzere pekçok hastalık yayıyor.