Bilindiği gibi aile, kişinin iptida ve bekasının aslıdır. Aile kişinin anne- baba, evlat, eş ve geniş kapsamla bütün yakın akrabasıdır. Kişi bu ailenin tümünden sorumludur. Genel ifadeyle veliler, baba,  dede, anne, nine ve sair akraba torun gibi aşağı neslin tümünden sorumludur, tümünün uhrevi ve dünyevi ihtiyaçlarını temin etmekle mükelleftir. Bu sorumluluk icabını ihmal eden dünya ve ahiret cezasına maruz olacaktır. Allah(CC), “ kendi nefislerinizi ve aile efradın nefislerini Allah’ın ateşinden/ gazabından koruyun” diyerek bu sorumluluğun sahasını geniş tutmuş, her veli kendi ailesinin dünya saadetini temin etmekten sorumlu olduğu gibi ahret saadetini de temin etmekten sorumludur. Mesela, baba, kendi çocuğunun nafakasını, eğitimini, gelişmesini, evlenmesini, tüm ihtiyaçlarını temin etmekle mükellef olduğu gibi çocuğun ibadetini, helal yaşamasını, haramdan arınmasını, tüm canlıya merhametli olmasını, akide, iman rükünlerini bilmesini ve tatbik etmesini tedarik etmekten sorumludur.

Esefle derim ki bu gün velilerin çoğu bu sorumluluklarını temin etmekte kusurludur, dünyevi hacetleri temin ediyorsa da ahret hacetini ihmal etmektedir.

Bir örnek:  bir baba, üniversite mezunu oğlunun nikâhını kıymak için yanıma geldi. İslam'ın nikâhla ilgili hükümleri icra etmek için oğlana kelime-i şehadet telaffuz etmesini istedim, Amentünün 6 muhtevasını sordum, ibadetin ne olduğunu, dinî sorumlulukları sordum. Ne kelime-i şahadet ile telaffuz edebildi, ne kelimenin manasını ne imanın rükünlerini, ne ibadet rükünlerini, ne İslam’ın emir –nehiylerini, hâsılı dini vecibelerin hiç birini ne bildi ne uyguladı, ne manasını müdrik oldu. Hulasa tamamıyla inançsız, ibadetsiz, cahil bir tavırda sukut etti. Elbette ki babasının da ona yakın bir durumda olduğunu anladım. Onlara sordum: siz Müslüman mısınız? Evet dediler, ama İslam’ın ne olduğunu, hiçbir hükmünü esasını bilmiyor ve tatbik etmiyorlar. Ben babaya dedim ki sen hem kendinden hem de bu oğlundan sorumlusun, oğlunu okuttuğun, evlendirme safhasına getirdiğin gibi onun imanını, ibadetini, İslam’ın emir ve yasaklarını, uhrevi mülazımını bilmeli ve ona da öğretmeliydin.  Lütfen tövbe edin,  oğlunla birlikte bunları bilin ve onlara inanın, sonra nikâh merasimini düzenleyin. Ben bu halinizle nikâhı kıyamam, bir yerde kıydırmaya giderseniz fıkhın hükmüne dayanarak nikâhı fasih ederim.

Baba! Çocuğu erdir, sevindir.

Dünya- ahreti birden kazandır

Tek dünya için sakın yetinme

Mesulsün sakın! dersi unutma.  Hakka namzet ol.