Malum olduğu üzere biz Müslümanlara ait iki bayramımız vardır. Ramazan bayramı ve kurban bayramı. Ramazan bayramını şeker bayramı diye tarif ettiler. Kurban bayramı ise Arapçada “idil- udha”,  Türkçede “kurban bayramı”, Kürtçe de “ida kurbané” diye aslını koruyor.

Bayramlar manevi ve sosyal yönleri itibariyle zengindir, manalıdır. Kurban bayramı, haccı,  hac farizasını yerine getirdikten sonra gerçekleşir. Kişi hac farizasını eda etmekle hem manevi enerjisini ikmal eder hem de fiziki yorgunluğunu gerçekleştiren bir hamleden kurtulur, kurban kesmekle sosyal yardımlaşma çekirdeğini ekmiş olur ve bu mühim tatbikattan boşaldıktan sonra sevinç ve rahatlık nimetine mazhar olup bayram yapar.

Ramazan bayramı da aynı üslupla kişi, hem oruç tutmakla sıkıntı çeker hem de ruhi yönüyle motive olup Allah’la bağlantısını ikmal eder, rızasını kazanır ve bu hamladan kurtulduktan sonra sevinç vesilesi olan sosyal cihetini ikmal ederek fitresini verir bayramını yapar.

Bayramlar maddi manevi geçmişin motivesi olmakla beraber bütün Müslümanların bir araya gelmelerine, aralarında niza varsa telafisine ve barış nimetine mazhar olmasına vesiledir. Onun için Müslümanlar bayram günleri temiz elbiselerini giyer güzel koku sürer camilere gidip namazı kılar Allah’a teslimiyetini ibraz eder ve bütün Müslüman kardeşleriyle tokalaşır, kucaklaşır, küskünlüğü varsa giderir, barış birlik ortamını tecdit ederek tüm Müslümanlarda bir bütünlük oluşturmuş olur.

Eğer Müslümanlar bayramdan amaçlanan görevi yaparlarsa şahsi kâr, ırkçılık, madde perestlik gibi nahoş hastalıklardan kurtulur, iyi yaşam, birlik, uhuvvet nimetlerine mazhar olurlar.

Bütün Müslümanların ve hassaten Batmanlıların ve bahusus gazetenin çalışan ve yazarlarının bayramlarını tebrik eder, fitreyle ilgili şu beyanatı da takdim ederim:

“Fitre, zengine de fakire de düşer, fakir, fakire fitresini verir, o da kendi fitresini aynı fakire iade eder veya başka fakire verir ki fakir fitreden etkilenmesin.  Kişinin galip olarak yediği gıdalardan, mesela buğday, arpa, üzüm, peynir, mercimek, pirinç, ekmek, kavut, lokum, baklava, hatta etten ve zeytinden verebilir. Para olarak verilse diyanetin beyan ettiği 19 TL, en iyisidir, kişinin gücü buna  yetmezse daha düşük de verebilir.”

 Bayram kutlu olsun tüm İslam’a.

Güzel geçti oruçlar helal tutana.

Tutmayana kaza düşer fidye ile.

Tutana bayram ön haktır bilene. 

Hakka namzet ol.