Burhan Demir Sanat Atölyesi, bugüne kadar yaklaşık 5 yüz öğrencisi olmuş. 350’yi aşkın öğrencisi üniversite sınavlarında güzel sanatlar fakültesini kazanarak meslek sahibi olmuş.

Atölyenin isim seçiminde ilk defa narsist bir yaklaşım gösterdiğini, egoist düşünerek kendi ismini kullandığını biraz da mahcup bir şekilde dile getiren Ressam Burhan Demir, atölyedeki çalışmalarını bizlere şöyle aktardı.

MEMLEKETİME DÖNDÜM

Burhan Demir;

“Burhan Demir 40 yaşında. Batman’da doğdum. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Mezunuyum. Yeditepe Üniversitesinde resim alanında yüksek lisans yaptım. Uzun yıllar İstanbul’da yaşadım. Sanat atölyesi çalışmalarının büyük bölümünü İstanbul’da geçirdim. Yaklaşık 17 senedir sanat eğitmeni olarak yaşamını idame ettiriyorum. Son bir yıldır memleketim Batman’a dönerek Batman’da açmış olduğum sanat atölyesinde çalışmalarımı sürdürüyorum. Amacım memleketimdeki gençlere yardımcı olabilmek ve Batman’da, sanata katkıyı çoğaltmak istiyorum.

340’Yİ AŞKIN ÖĞRENCİM RESİM ÖĞRETMENİ

10 yıl kadar bir süre İstanbul'da kaldım, orada çalıştım. Yaklaşık bir senedir buradayım. 500'e yakın öğrencim oldu. Bunun yaklaşık 350’si Güzel sanatlar fakültesinden mezun olarak resmin öğretmeni oldu. Bazıları akademisyen ve bir kısım öğrencim de sanatçı oldu. Yurt içi ve dışında ödül alan öğrencilerim var.  Çocukların, gençlerin yeteneğini atölyemizde dışa çıkarıyoruz. Bir hamuru yoğurup şekillendirmek gibi onları harmanlıyoruz. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü saat 10.oo ile 17.oo arasında öğrencilerim ile sanata katkı sunuyoruz.

HEYKEL YAPMAYA İLGİ VAR

Atölyemizde resim kursunun yanı sıra heykel, dövme, boya eğitimi de veriyoruz. Heykel yapımında bize destek olan üniversiteden de bir hocamız var, İdris Topal, heykel yapımında bize destek oluyor, deneyimlerinden faydalanıyoruz, kendisine teşekkür ediyoruz. Bir tuğla fabrikası bize kil veriyor ve ücret de almıyor. Ona da teşekkür ediyoruz. Aldığımız kili balçık haline getirip heykel yapıyoruz. Bu kil bir hayli maliyetli ama onlar da sanata katkı sunuyor.

DUVAR RESİMLERİ YAPIYORUZ

Ayrıca duvar resimleri yapıyoruz. Bu alanda talepler de daha çok rehabilitasyon merkezleri ve okullardan geliyor. Bunları da sipariş üzerine alıyoruz. Şu an atölyemde 30 öğrencim var. Yakında üniversite sınavına girecekler ve hepsinin hedefi güzel sanatlar fakültesini kazanmak. Faydalı olacağımızı umuyorum.

DAHA ÇOK KIZ ÖĞRENCİLER TERCİH EDİYOR

Batman’da şunu fark ettim. Resim kurslarını daha çok kız öğrenciler tercih ediyor. Ve yetenekliler de. Eskiden erkek öğrenciler ağırlıktaydı, şimdi ise kız öğrenciler… Aileler çocuklarıyla daha çok ilgili. İmkanı olan kız çocuğunu sanatsal bir etkinliğe yönlendiriyor. Kız öğrencilere imkan tanındığında çok başarılı işlere imza atabiliyorlar. Desteklenmeleri de gerekiyor.

YETENEKLİ DEĞİLİM ASLINDA…

Resim yeteneğim sonradan gelişti. Doğuştan gelen bir durum değil. Kendimi çok yetenekli görmüyorum ama çok çalışkanım. İyi bir şey yapmak için çok çalışıyorum. Sürekli çiziyorum, çizdikçe yeteneğimi de geliştiriyorum. Bu mesleğin başında sanatçılardan ders aldım, onları çok izledim.  Ve şimdi her gün çocuklara verdiğim derslerle kendi yeteneğimi de geliştirmiş oluyorum.

ÖDÜLLÜ ÖĞRENCİLERİM VAR

Sanat yaşamımda almış olduğum bir ödülüm yok. Bunun için doğrusu herhangi bir yere müracaatım da olmadı. Fakat yurt içi ve dışında ödül almış öğrencilerim var. Onların almış olduğu ödül benim için en büyük ödüldür.

SANATÇIYA DESTEK OLMALI

Bence sanata sanatçıya fazla ilgi gösterilmiyor. Normal şartlarda Devletin bütün sanatçılara destek vermesi gerekiyor aslında… Benim şu anda resim yapmam gerekirken vaktimin çok büyük bölümünü öğrencilere ders vermekle geçiriyorum. Bu atölyenin kirası var elektriği var derken ay sonunu çok zor getiriyorum. Hem resim yapayım hem de öğrencilere kurs vereyim diyecek olsam normal şartlarda ancak birkaç öğrenciye zaman ayırabilirim.

ÖZGÜR BEYİNLERE İHTİYAÇ VAR

Özgür beyinlere ihtiyacımız var. Gençleri telefon, internet, sosyal medya denen şeyden uzaklaştırmak lazım. Sosyal medyaya çok bağımlılık var. Teknolojiyi verimli kullanmak gerekiyor yoksa içi boş bir nesil yetişebilir. Anne babaların bu konuya çok dikkat etmeleri gerekiyor. Sanatsal etkinliklerden birine yönlendirilmeleri bir kazanç olacaktır. Büyükler çocuklara destek olmazlarsa bu çocuklar kendi başlarına ayakta duramazlar. Gelecek nesillere herkesin iyi bir katkı sunması gerekiyor.”