Ağustos ayının sonlarına geldik. Hava sıcaklıklarının yakın zamanda düşmesini bekliyoruz ama öyle görünüyor ki sıcak havalar bir süre daha etkili olacak. Bundan dolayı sıcak havalarda sağlık açısından dikkat etmemiz gereken noktaları hatırlatmakta fayda var. Özellikle risk altındaki kişilerde bu uyarılar ve önlemler hayati öneme sahip.
Kimler risk altında?
- Yaşlılar: Yaşlanma ile beraber vücudun termoregülasyon yani vücut sıcaklığını dengeleme fonksiyonu da zayıflar. Yaşlılar sıcağa daha zor uyum sağlar.
- Çocuklar: Çocuklar çoğu zaman belirtilerin farkında olmaz veya farkında olsa da önemini ve ne yapması gerektiğini bilemeyebilir.
- Kronik hastalığı olanlar: Özellikle astım, KOAH, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, migren, romatizmal hastalığı olanlar.
- Hamileler: Özellikle doğuma yakın haftalarda hamileler sıcaktan daha çok etkilenir ve bu durum bebeği de etkileyebilir.
- Açık havada çalışanlar, güneş ışığına uzun süre maruz kalanlar.
Ne Yapmalı?
- En önemlisi yeterli su tüketin, yeterli olanı kilo başına en az 35-40 ml günlük su tüketimidir. Yani 70 kg olan biri günde en az 2.5-3 litre su tüketmeli. Bu miktar gün içindeki hareketinize, terleme miktarınıza göre artış gösterecektir. Yeterli su alıp almadığınızı anlamanın kolay yollarından biri idrar renginize bakmaktır. İdrar rengi koyu olduğu sürece yeterli su almadığınızı kabul edebiliriz. İdrar renginiz hafif sarı olduğunda yeterli su tükettiğinizi söyleyebiliriz.
- Hafif, sindirimi kolay yemekleri tercih edin. Mideniz çalıştığı sürece enerji harcar ve enerji harcandıkça da ısı ortaya çıkar. Bundan dolayı sindirimi zor olan ağır yemeklerden uzak durup daha çok sebze-bitkisel ağırlıklı beslenin.
- Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği gündüz saatlerinde özellikle de saat 10:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya çalışın.
- Dışarı çıkmanız gerekirse şapka takmayı veya şemsiye kullanmayı, cildinizi korumak için güneş kremi sürmeyi unutmayın.
- Gün içinde sıcaktan çok etkilendiğinizi fark ettiğinizde imkânınız varsa soğuk su ile duş alın. Başınızı ıslatmak zorunda değilsiniz. Özellikle duş sonrası klimalı ortama girecekseniz saçlarınızı ıslatmayın.
- Klimaların karşısında, doğrudan klima havasına maruz kalacak şekilde oturmayın. Ya yerinizi değiştirin veya klimanızın yönünü değiştirin.
- Terlemek sadece vücut sıcaklığınızın yükselmesini engellemez, aynı zamanda ter ile beraber birçok zararlı madde de atılır. Vücuttaki en etkili detoksifikasyon, yani zararlı maddelerin atılım yollarından biridir. Ancak ter silinmezse veya yıkanmazsa içindeki toksinler bir süre sonra ciltten tekrar geri emilebilir ve kana geçer. Bundan dolayı terlediğinizde imkânınız varsa elbiselerinizi değiştirin veya duş alın.
- Çay ve kahveyi kısıtlı tüketin. Toplumda yaygın olarak bilinen “çay harareti alır” sözü doğru değildir. Ayrıca kafeinin idrar söktürücü etkisinden dolayı su kaybınız artabilir. Onun yerine hem size sıvı kazandıracak hem de ferahlık verecek soğuk mizaçlı yaz meyvelerini tüketebilirsiniz.