Yaratan Rabbinin adıyla oku!  O, İnsanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir. kalemle yazmayı, insana bilmediklerini öğretendir.  ( Alak suresi 1-5)

Yeni eğitim öğretim yılı vesilesiyle Kuran'ın İlk inen beş ayetini anlamaya çalışalım: Bu ayetler İslam eğitiminin temel esaslarını ortaya koymaktadır.

- İlk öğrenilmesi ve öğretilmesi gereken ilim, Allah’ı tanımak ve tanıtmaktır. Bu da aileden başlar.

İlk ayetlerin ön gördüğü eğitim, şefkat ve merhamet üzerinedir. Dolayısıyla eğitimcilerin de bu vasıflarla bezenmesi gerekir.

İslami eğitim insan merkezlidir. İlk inen dört ayette insan kelimesinin iki defa geçmesi bundandır. Söz konusu eğitim insanın görevini, nereden geldiğini, nereye gideceğini ve yaratılış amacını öğretir.

-Kuran’ın  ilk inen bu ayetlerinde, namazdan, oruçtan, hactan ve diğer bütün ibadetlerden önce okumanın emredilmesi, yine bu ayetlerde  kaleme ve  yazıya vurgu yapılması, dinimizin ilme ve okumaya verdiği değeri gösterir.

-Evet insana, namaz kılmak, oruç tutmak vs emredildiği gibi okumakta emredilmiştir. Namaz kılmayan, oruç tutmayan birinin yaptığının yanlış olduğunu dillendiririz, ancak aynı hassasiyeti okumayan birine göstermiyoruz. Oysa yukarıda bahsettiğim gibi “okumak”  bütün ibadetlerden önce emredilmiştir.

-Cenab-hak inen ilk ayette “Yaratan Rabbinin adıyla oku” diye emir buyurmuştur. Yani her ne okuyacaksınız Allah’ın adıyla okuyun. Vereceğiniz eğitim  Allah’ın rızasına uygun olmalı. eğitiminiz batı standartlarına göre değil vahiy merkezli olmalı...

-İnen  ilk ayetlerde Allah’ın Yaratan olmasına, İnsanı bir kan pıhtısından yarattığına vurgu yapması üzerinde durulması gereken önemli bir husustur.  insanoğlu ilim sahibi olduğunda ya da  İlmi bir başarı elde ettiğinde kibirlenip şımarabiliyor. Daha kötüsü şeytan gibi ilmiyle Allah a kafa tutabiliyor. Bu tehlikeye düşmemek için bu ayetler insan için uyarı niteliğindedir.   Cenab-hak insanı yaratmasaydı, bu ilmi elde etmesi mümkün olabilir miydi? Bizler her başarıyı bizi yaratan Allah’a borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.

Okuyarak öğrenmek bizi taklitten koruduğu gibi, bizi daha bilinçli hale getirir. Okumayan insan kanmaya ve kandırılmaya müsaittir. “ De ki Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bunu ancak akıl sahipleri idrak edip anlar. ( Zümer 9)

 

Allah’ım! Beni, bana öğrettiğinle faydalanır. Bana faydalı olanı öğret. İlmimi arttır. ( Tirmizi)