Yüce Allah peygamberine emir vererek şöyle buyurmuştur. “De ki: Ey Rabbim ilmimi artır.” (Taha suresi 114) ilmin artması ancak okumakla mümkündür. ilk okumamız ve anlamamız gereken kitap, Allah’ın kitabı Kuran-ı Kerimdir. Kur'an, içinde hiçbir çelişkinin olmadığı, insanı karanlıktan aydınlığa çıkaran, okunması ibadet olan yegane kitaptır.
İlim öğrenmeliyiz çünkü peygamber efendimiz; ilim talep etmek /öğrenmek her müslümana farzdır. (İbn Mace) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de Allah’tan hakkıyla ancak ilim sahipleri korkar( Fatır 27) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü Müslümanlar cihada çıkarken bile arkalarında ilim ehlini bırakmıştır yüce Allah Kuran-ı Kerim’de ; “ Müminlerin hepsinin topyekün sefere/ savaşa çıkmaları uygun değildir. Öyleyse her topluluktan büyük kısmı savaşa çıkarken, bir grupta din hususunda sağlam bilgi sahibi olmak, dini hükümleri öğrenmek için çalışmalı ve savaşa çıkanlar geri döndüklerinde kötülükten sakınmaları ümidiyle onları uyarmalıdır. ( Tevbe 122)
İlim öğrenmeliyiz çünkü peygamber efendimiz ; ilim sahipleri peygamberlerin varisleridir. Peygamberler altın ve gümüşü miras bırakmazlar sadece ilmi miras bırakırlar. O mirası alan kimse, bol nasip ve kısmet almış olur. (Ebu Davud) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü peygamber efendimiz ; “ Kim ilim öğrenmek için bir yola girerse Allah’ da ona cennet yollarından bir yolu kolaylaştırır. Meleklerde onun ilim öğrenmeye çalışmasından hoşnut olarak kanatlarını üzerlerine gererler. Suyun içindeki balıklara varıncaya kadar göklerde ve yerlerde olanların hepsi ilim sahibi için mağfiret dilerler”. (Ahmed bin Hanbel) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü peygamber efendimiz; insanoğlu öldüğü zaman şu üç şeyin dışında ameli kesilir. İnsanlara yararı sürüp giden bir sadaka ( sadakayı cariye), kendisinden yararlanılan ilim ve kendisi için dua edecek salih bir evlat ( İbn Mace) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü peygamber efendimiz ; sadakaların en üstünü, bir müslümanın bir ilim öğrenip sonra onu diğer bir Müslüman kardeşine öğretmesidir. (İbn Mace) buyurmuştur.
İlim öğrenmeliyiz çünkü Hazreti Ali; ilim maldan hayırlıdır, ilim seni korur, sense malı korursun. Mal vermekle azalır, ilim öğretmekle çoğalır. Buyurmuştur.