TÜKÜRÜK SALGISI

Çiğnemek özelikle tükürük salgısının artması ve etkisinin görülmesi için gereklidir.

Tükürük salgısı içerdiği birçok enzim ile ağızdan bağırsaklara kadar birçok faydaya sahiptir.

Bundan dolayı olabildiğince bu salgıyı arttırmak ve yediğimiz gıdalarla karışmasını sağlamak gerekiyor.

İçeriğindeki ENZİMLER ile SİNDİRİMi ağızda başlatır ve kolaylaştırır.

ANTİBAKTERİYEL içerik ile hem dişleri hem de mide bağırsak mikrobiyatamızı korur.

Mide bağırsak duvarındaki hasarların, ülserlerin TAMİRini destekler.

Bunların dışında bağışıklığı destekleme, tansiyon kontrolü ve birçok konuda faydası olan madde içerir.

 

MİDE-BAĞIRSAK BÜTÜNLÜĞÜ

Mide ve bağırsak duvarının bütünlüğü çok önemlidir.

Bütünlük bozulduğunda alerjenler ve toksinler vücuda daha rahat giriş yapar.

Bu da alerjik hastalıklar, otoimmun hastalıklar, romatizmal hastalıkları tetikler.

Tükürük salgısının içerisinde yer alan EGF bu duvarın bütünlüğünü destekler, bu hastalıklara engel olur.

 

MİDE-BAĞIRSAK PROBLEMLERİNİN ENGELLENMESİ

Gaz, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık, reflü gibi birçok durum için yapılması gerekenlerden biri de iyi çiğnemektir.

Yemekleriniz iyi sindirilmezse bağırsaklardaki bakteriler bunları kullanır,

Bakteriler bu besinleri tükettiğinde gaz ortaya çıkar, bu da birçok mide-bağırsak sorununa zemin oluşturur.

Buna engel olmak için iyi çiğneyerek sindirimi iyileştirebilirsiniz.

 

ERKEN DOYGUNLUK-KİLO KONTROLÜ

Tokluk hissi ortalama 20 dakika içerisinde ortaya çıkar.

Çok çiğnediğinizde hem daha yavaş yemiş olursunuz hem de beyne ve mideye daha fazla uyarı gider.

Bu sayede de daha az yiyerek tokluk sağlayabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar yavaş yemek yiyenlerin %10 daha az kalori aldığını göstermiştir.

 

EMİLİM KAPASİTESİ ARTAR

Çok çiğnediğinizde yediklerinizdeki mineral ve vitaminler daha iyi sindirilir ve emilim kapasitesi artmış olur.

Ayrıca tükürük salgısında yer alan maddeler emilime katkı sağlar.

Tükürükte bulunan haptocorrin B12’ye bağlanıp mide asidinden korunmasını sağlar.

Bu da B12’nin emilimini arttırmış olur.

 

NE KADAR ÇİĞNEMEK LAZIM?

En çok dile getirilen sayı 32’dir. Yediğiniz gıdaya göre 20-40 defa çiğnemek uygun diyebiliriz.

Daha iyi bir yöntem ise yediğiniz lokmanın tadının kaybolmasını beklemektir.

Lokmanızın tadı ortadan kayboluncaya kadar çiğneyin.

Bu sayede de yediğinizden daha iyi lezzet ve tat almış olursunuz.

 

NASIL YAPALIM?

Her lokmadan sonra kaşığı masaya bırakın.

Kaşığı tam doldurmayın.

Ağzınızdaki lokmayı bitirmeden yeni lokma almayın.

Ağzınız kapalı şekilde çiğneyebilecek kadar ağzınızı doldurun.

 

AZ ÇİĞNEYİNCE NE OLUR?

Gaz

Şişkinlik

Hazımsızlık

Kabızlık veya ishal

Reflü-gastrit şikayetleri

Tat almada giderek azalma

Cilt problemleri

Huzursuzluk

Ağız ve diş sağlığı problemleri

Vitamin ve mineral eksiklikleri

Daha çok kalori alma

Kilo kontrolünde sorunlar

Yemek sonrası yorgunluk, halsizlik