Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ile Batman Üniversitesi vizyonunu konuştuk.

Eğitimde Yeni Yol Haritasını ilham dolu sözlerle aktaran Rektör Demir, “Bir üniversite kampüsü, genç zihinlerin hayalleriyle dolu, bilgiyle beslenen ve geleceğin izlerini taşıyan bir dünyadır. Üniversite kampüsünün sessiz koridorlarında dahi akademik atmosferin içinde yatan enerjiyi ve umudu yakalamak mümkün” dedi.

Koridorlarında bilgi ve keşif dolu o dünyanın yönlendiricilerinden biri de üniversite Rektörleridir.

Geleceği inşa eden zihinlerin yetiştiği bu akademik merkezi, rektörün gözünden eğitimdeki dönüşümü konuştuk.

Öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlediği bu akademik mekanda; eğitimdeki yeniliklerden, araştırmanın rolünden ve üniversitenin toplumsal katkısından bahsettik.

Rektör Demir, Batman Üniversitenin vizyonunu, sürdürülebilirlik hedeflerini, öğrenci katılımından araştırma projelerine kadar takip edilen stratejileri ve gençlerin geleceğe yönelik potansiyelini geniş bir yelpazede aktardı. Rektörün perspektifinden, öğrenci merkezli yaklaşımı ile 2 saati aşkın bir sohbetin ardından gerçekleştirdiğimiz bu özel röportajı sizler için getirdik.

 

ÇOK YOL ALDIK

Yapmış olduğumuz çalışmalar ilk başta belki kendisini pek göstermiyordu fakat kurumsal kimlik anlamında çok yol aldık. Çalışmalarımız belirli bir sistematizeye oturdu. Sayısal veri olarak üniversitemiz öğretim üyelerinin yapmış olduğu Web of Scıense’te yer alan endeksli yayınlarımızda artış oldu.  Böylece Batman Üniversitesi akreditasyonuyla yapılmış olan makalelerin almış olduğu atıflar da arttı. Meyvesini bir sonraki sene alacağız.

HAVANDA SU DÖVÜYORSUNUZ GİBİ GELEBİLİR

Göreve ilk başladığımız sene şöyle bir güncelleme yaptık. Batman Üniversitesi Enstitü Yönergesinde; yeni kayıt olmuş bir öğrencimizin mezun olabilmesi şartlarından biri enstitü öğrencisi iken tezi ile ilgili, tezinin yan konuları ile alakalı mezun olabilmesi için bir makale yapması ya da bir tebliğ sunması veya doktora öğrencisi ise hocası ile birlikte bir proje geliştirmesini şart koştuk. Yayınları ve akademik çalışmaları artırma yolunda bir çalışmaydı. Bunda yol aldık. İlk başta sanki havanda su dövüyorsunuz gibi gelebiliyor ama aşama aşama ilerliyoruz.

ÜÇTE BİRİ KABUL EDİLİR

Geçen sene uluslararası camiada Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendisliği Sempozyumun Türkiye ayağını Batman’da yaptık. Öğretim üyeleri bu organizasyonda yer alabilmek için detaylı-yarışmacı bir süreçten geçer. Dünya’dan ve Türkiye’den katılımcıların olduğu önemli bir kongreydi. Hocaların makaleleri seçici bir kurula gönderilir. Hem yabancı dil açısından hem içerik açısından hem de katkı açısından değerlendirilir ve ancak üçte biri kabul edilir.  Batman Üniversitesi’nden akademisyenlerimiz de katıldı. Tebliğ sundular o tebliğlerin bir kısmı daha sonra makaleye döndü, bir kısmı ise başka bir şekilde değerlendirildi.

BİLİM İÇERİKLİ İLERLİYORUZ

Biz bir eğitim kurumuyuz, bilim insanıyız, bilim içerikli ilerliyoruz. Öğrencilere verebileceğimiz şey budur. Tepeden tırnağa kadar bunu yapıyoruz. Ben Batmanlıyım, çok zor şartlarda okudum, sıkıntılı atmosferlerden geldik bu günlere. Biz evlatlarımızın, ciğerparelerimizin mezun olup, KPSS’ye girecekleri zaman 2 soru fazla yapmalarını, 5 puan fazla almalarını amaçlıyoruz ki, hemen işe girip istihdam edilebilsinler. Bunun yolu bilimsel kaliteyi artırıp, kendi branşında yeteri kadar bir eğitim almasını ve kendi çalışma alanı ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmasını sağlamaktır. Vizyonumuz; Batman Üniversitesi öğrencilerini sadece kendi çalışma alanlarında değil, tuttuğunu koparan, kendisini ifade edebilen birey oluşturmak. Entelektüel birikimiyle de insanların hafızasında yer edinsin. Sözlü bir sınava girdiği zaman çatır çatır tuttuğunu koparan olsun. Sosyal hayatta temsil kabiliyetini kazanması için çalışıyoruz

ÖNEMLİ KİŞİLERİ AĞIRLADIK

Çok farklı birikimdeki kişileri getirip öğrencilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. Son iki buçuk yıldır dışarıdan gelen konuşmacıların, akademisyenlerin, bilim insanlarının, sanatçıların, Derviş Zaim’den tutunda dönemin Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir hocamızın teşriflerine kadar önemli kişileri ağırladık. Türkiye’nin uzay politikası ile ilgili konferans yaptık. Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Kuzu hocamız burada teknik bilgi birikimini sundu.  ODTÜ’den bir hocamız Türkiye’nin uzay politikasını anlattı. Başka bir hocamız Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini anlattı.

TEK TİP İNSAN YETİŞTİRMEK İSTEMİYORUZ

Her öğrencimiz şahsına münhasırdır. Kendi geçekliğini geliştirmesini istiyoruz. Eğitime bakış açımız tek tip insan yetiştirmek değil, her öğrencimizin kendisiyle özdeşim kurabileceği bilim, müzik, iş insanını rol model alarak ilerlemelerini sağlamaktır. Ben bir hocayım, öğrencilerim ile birlikte olduğum zaman mutluyum. Türkiye’nin önde gelen hocalarından Veysi İşler hocamızı davet ettik. ODTÜ’den emekli olan hocamızın kendi yazlım şirketi bulunmaktadır. Oyun yazılımı üzerine Batman Üniversitesi öğrencilerine bilgiler verdi. Batman Üniversitesi’nin Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun Muhammed Hüseyin isimli öğrencisi geçen yıl yapmış olduğumuz Bilişim Zirvesi sonucunda bir arkadaşıyla birlikte yazılım şirketi kurdu.

 

BİLİŞİM FESTİVALİ 12 EKİM’DE

Hepimizi üzen ve ülke olarak derinden yaralar açan deprem nedeniyle ertelenen Bilişim Festivali’ni 12 Ekim tarihinde yapacağız. Bilişim ve siber güvenlik alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Levent Eraslan gelecek. TUSEP’ten bir ekip gelecek. 20 civarında firma katılım sağlayacak.   Batman Üniversitesi’nde 2021’de göreve başladım. Pandemi olduğu için öğrenciler online eğitim alıyordu. Mart ayında online webinarlara başladık. Birçok webinar yaptık. 9 webinarı kendim yaptım. Temel mantığımız elimizdeki imkanları değerlendirme üzerine Kurulu dur, o şekilde ilerliyoruz.

LABORATUVARDA 7’Cİ SIRADAYIZ

Batı Raman Kampüsü’nde açılışları yapılan TradeMaster Finans Laboratuvarı ve BITSLAB sayesinde öğrencilerin finansal okuryazarlıklarını artırarak sermaye piyasalarındaki bilgi ve tecrübeyi edinmesi, eğitim ve kişisel gelişimlerine de fayda sağlanmasını amaçlıyoruz. BISTLAB ve TradeMaster Finans Laboratuvarı sayesinde Batman’daki kurum ve kuruluşlarla birlikte ulusal ve uluslararası birçok iş birliğini hayata geçirebileceğiz. Türkiye’de bu laboratuvara sahip 7’ci üniversite olma başarısı sayesinde öğrencilerimiz, yurtiçi ve yurtdışı piyasalar hakkında finansal konulara hâkim olacak. Merkezi̇ Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi̇ bünyesinde 18 araştırma merkezine ev sahipliği yapmaktayız. Araştırma ve Geliştirme, Uygulama ve Araştırma, Eğitim Araştırma başlıkları altında toplanan bu merkezler sayesinde öğrencilerimiz sadece teorik eğitimle değil pratik eğitimle geleceklerine hazırlanıyor.

BİRÇOK YENİ ALAN KAZANDIRDIK

2007 yılında kurulmuş bir üniversite olarak bina ve fakülte sayılarını eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında yeterli hale getirmek için çeşitli iş birliği çalışmaları yürüttük. Göreve geldiğim günden bu yana öğrencilere daha nitelikli ortamlarda eğitim imkânı sunabilmek için gayret gösteriyoruz, bu gayretler sonucunda üniversitemize Diş Hekimliği Fakültesi, Turizm Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Süper Bilgisayar Merkezi gibi birçok yeni alan kazandırdık. İlerleyen dönemlerde Tıp Fakültesi ve birçok fakülte ile araştırma merkezlerini de üniversitemize kazandırmak istiyoruz. Bu fakülteler ve araştırma merkezlerinin alt yapısını oluşturabilmek için bina yapım çalışmalarına şimdiden başladık.

ÇEVRECİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA YÜRÜTÜYORUZ

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı akademik personeli Öğr.Gör.Esra Okudur öncülüğünde Isparta’nın Kuyucak Köyü’ne gönderilen öğrenciler ve üniversite personeli yaptıkları incelemelerin ardından Batı Raman Kampüsünde lavanta hasadını gerçekleştirdi. Koronavirüsle mücadele kapsamında hayatını kaybeden sağlıkçılar anısına yaklaşık 40 dekar lavanta bahçeleri oluşturduk. Bölge iklimine uygun farklı tıbbi ve aromatik bitkiler de yetiştireceğiz. Doğa ve çevre dostu birey olarak yetişen öğrencilerimiz, bir yandan spor yaparken bir yandan da çevredeki zararlı atıkları temizlemeyi amaçlayan plogging sporu etkinliği yapmaktadır. 15 Temmuz Şehitleri, Pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanları, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına fidanlar diktik. Her öğrencimiz de geleceğine miras olarak birer fidan dikti. Daha yeşil ve yaşanabilir bir kampüs ortamı yaratmaya çalışıyoruz.

İHTİYACA CEVAP ALTYAPIMIZ MEVCUT

Merkez ve Batı Raman kampüslerinde yer alan Kütüphanemiz üniversitemizin eğitim, öğretim ve araştırmalarında ihtiyaç duyulan basılı, elektronik, görsel ve işitsel bilgi kaynaklarını çağdaş kütüphanecilik hizmet anlayışı içerisinde kullanıcı memnuniyetini dikkate alarak en kısa sürede, en doğru bilgiyi kullanıcıların hizmetine sunuyor. Araştırıcıları, bilgi kaynaklarından haberdar etmek ve istenen kaynakları sağlamak, kütüphane koleksiyonlarının ve kaynaklarının korunmasını, uzun ömürlü olmalarını sağlamak, yurtiçi-yurtdışı kütüphane ve bilgi merkezleriyle işbirliği ve iletişimi geliştirmeye çalışıyoruz. Mobil Kütüphane ve Engelsiz bilgi erişimi sayesinde, her türlü kaynak ihtiyacına cevap verecek altyapımız mevcut.

KUSURLARIMIZ ELBETTE VARDIR

Eksikliklerimiz, kusurlarımız yok mudur, elbette vardır. Bu normaldir ama Batman Üniversitesi’nin 16 bine yaklaşan öğrencisi de biliyor ki, Rektörlük elindeki imkanları maksimum şekilde seferber etmektedir. Bir diğer çalışmamız da Kampüsü öğrencilerimize açtık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden üniversitemize müracaat eden okullarımıza kampüsü gezdiriyorum böylece öğrenci üniversitemizi gezerek tanıyor.

EK KONTENJANLARIMIZ DA DOLDU

Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz için 14 hafta boyunca, Türkiye’nin ve Batman’ın önemli firmalarından kişiler gelip ders verdi. Faydasını gördük. 2021 yılından beri 4 bin civarında bir artış oldu. Bu yıl 73 programa merkezi yerleştirme ile öğrenci aldık. Özel yetenekle alınanlarda var. Bir bölüme YÖK tarafından deprem bölgesindeki öğrenciler, 35 yaş üstü kadınlar, okul birincileri gibi kriterler kapsamında +2 ya da +3 ek kontenjan tanımlaması yapmaktadır. 73 programın 64’ü % 100’ün üzerinde doludur. Normal kontenjanın dışında YÖK’ün vermiş olduğu artı kontenjanlarda doldu. 5 programımız yüzde 100 dolu. Dolmayan birkaç bölüm var. Biri inşaat mühendisliği bölümü, şimdi dolmadı ama ek yerleştirmede ve yatay geçişle zaten artacağını biliyoruz. Makine Mühendisliği ise bütün Türkiye’de dolmadı.

İNGİLİZCE HOCALARIMIZIN SAYISI ARTTI

Göreve başladığımda Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü öğrenci alamadığı için kapalıydı. Çalışmalarda son derece reel hareket ediyoruz. Neden kapalı önce bunun tahlilini yaptık. Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünü % 100 İngilizce program haline getirdik, böyle olunca uluslararası öğrencilerin de katılımı kolay oluyor. Gereğini yapınca İngilizce hocalarımızın sayısı arttı.

KİŞİSEL GÖRÜŞÜM BU BİR BAŞARIDIR

Yabancı dilde ders verme yetkisine sahip en az 4 hocaya ihtiyacımız vardı. Göreve başladığımız zaman Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde yabancı dilde ders verme şartını sağlayan 1 hoca vardı. 2021 takvim yılı içerisinde 3 hoca daha dahil oldu. 2022 Mart ayında Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünün İngilizce olarak kurulmasına ve bu bölüme öğrenci alınmasına YÖK onay verdi. 2022 Eylül ayında bu bölüme 20 kişi kontenjan belirlenmişti, 4 öğrenci kayıt yaptı. Biz burada öncelikle sıfır olan bir şeyi başlattık. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği 2023 yılında % 60 doluluk oranına ulaştı. Kişisel görüşüm bu bir başarıdır. Daha da artacak. Batman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği bölümleri için de % 100 İngilizce çalışmamız var.

DAHA YÜKSEK BİR PUANLA ALDIK

Diş Hekimliği Fakültesi’ne 30 öğrenci istedik hepsi doldu. Bu bölüm 2 yaşında bir fakültedir. 11 öğretim üyesi var. 2023 takvim yılı sonuna kadar 14 öğretim üyesine çıkmayı planlıyoruz. 2 yılda Preklinik Laboratuvarlarını hazırladık, Fantom Laboratuvarı için malzemeler alındı.  Bu öğrenciler Batman’da eğitim alacaklar. Türkiye’nin dört bir yanından farklı öğrencilerin gelmesi demektir.  İki yaşında bir fakültenin merkezi yerleştirmede muadilleri ve kendisinden önce kurulmuş diş hekimliği fakültelerinin bir kısmından daha yüksek puanla öğrenci alması başarıdır. Gittikçe daha da gelişeceğiz. 

ŞİMDİ GELEN ÖĞRENCİLERİMİZ ÇOK ŞANSLI

Rektörlüğümüzün yapmış olduğu çalışmaları vizyonumuzu göstermesi açısından söylüyorum; Öğrenci sayımız fazla olsun demedik. Bilinçli hareket ettik. Kurumsal bir kapasitemiz var. Şu andaki laboratuvar imkanlarımız ile bu öğrencilerimizi çok iyi yetiştireceğiz. Şimdi gelen öğrencilerimiz çok şanslı. Doğrudan hocadan ders alacak, yeni kurulduğumuz için YÖK tarafından henüz asistan ihdas edilmedi. 2 sene zafında görünmeyen çalışmalar da yaptık. Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Veysel Eratilla hocamız ile birlikte Fakülte binası için Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’nda dönemin Başkanı İbrahim Şener ve sağlık sektörünün temsilcileriyle görüştük. Hazırlamış olduğumuz dosya öyle beğenildi ki, talep edenlere örnek olarak gösterilecek. Çok yol aldık. 2021 Mart ayında kurulan fakültemiz, 2022’de yapmış olduğu çalışmalarla, 2023 mali yılında projelendirilmesi için gerekli izinleri aldı. 2024’de inşaatına başlayacağız.

KİŞİLER GEÇİCİ KURUMLAR KALICIDIR

Batman Üniversitesi şehrin aynasıdır. Kişiler geçici, kurumlar kalıcıdır. Hiçbir şey yapmadıysak da ‘Batman Halk Kültürü’ kitabını oluşturduk. Şimdi de ‘Dün, Bugün, Yarın Batman’ isminde yeni kitabımızı hazırlıyoruz. Batman Valiliği ile birlikte çalışıyoruz. Kitap basım aşamasında. Kitabın önsözünü Hazine ve Maliye Bakanı’mız Mehmet Şimşek yazdı. Ayrıca ‘Uluslararası Batman Sempozyumu’ e-kitap olarak basmıştık ve ‘Batman Halk Kültürü’ ile ‘Vizyon 2030 Batman’ kitabını bastık.

DÜN, BUGÜN, YARIN BATMAN

‘Dün, Bugün, Yarın Batman’ kitabında Batman Yemekleri, Batman’da Ezidi Kültürü ve Müziği, Batman’da Çekilen Filmler, Ahkam Defterleri, İslam Fethi’nde Osmanlı Hakimiyeti, Batman Yöresel Tarihi, Batman Yöresinde Çirok, Bir Emir Bir Şair: Melik Halil El–Eyyubi El Heskifi, Asur Yazıtları, Batman’daki Astroturizm başta olmak üzere 15 akademik ve bilimsel çalışmaları içeren makale var. Şu an üzerinde çalıştığımız bir kitap daha var. Konu dağılımını yaptık. 2024 yılının başlarında okuyucu ile buluşturmayı amaçladığımız Nymphaeus’tan Batman’a isimli kitap. Ben hep diyorum ya, ‘Söz uçar, yazı kalır.’