Saygı insana özgü bir kavramdır ve hayatın en önemli temel öğelerindendir. Gerçekleştirildiğinde hayata güzellik katan bir olgudur.
Dairede oda arkadaşı Ayşe ile sohbet ederken mesai arkadaşlarımızdan Fatma kapıdan kafasını içeriye uzatarak, “Müsaitsen bir çayını içmek istiyorum?” dedi. “Tabii ki, buyur,” dedim ayağa kalkarak. Oturması için masamın önündeki misafir koltuğunu elimle göstererek, “Hoş geldin,” deyip bizlere birer çay istedim. Az bir sohbetten sonra Fatma her iki elini koltuğun kolçaklarına dayayarak ayağa kalktı, “Hadi kolay gelsin,” deyip odadan çıktı. Fatma’nın çıkmasıyla Ayşe, “Allahaşkına bu kimdir ki sen buna bu kadar değer veriyor, ikramda bulunuyor, saygı gösteriyor, önünde ayağa kalkıyorsun? Hele söyle bana ya! Sen ondan yaşça daha büyüksün, onun amiri konumundasın. Ne diye onun önünde ayağa kalkıyorsun?
Karakterimde bulunan meziyetlerden biri de saygıdır ve bu bende bir güzellik yaratıyorken neden bir başkası için bu güzelliği yok edeyim ya da karakterime halel getireyim. Hem o davranışım kendime olan saygımdandır. Saygı tepkisel bir ilişkidir. Kişiye nasıl davranılırsa cevabı aynı şekilde olacaktır.
Ben din, dil, ırk, mezhep, renk ayrımı yapmaksızın genel ahlak kurallarına aykırı düşmeyecek şekilde davranan her insanı sever sayarım. Doğan Cüceloğlu üstadımız, “Saygı, hümanist insanın en belirgin özelliğidir. Daha doğrusu insanı sevmenin adıdır, demiş.
Saygı bir kültür meselesidir. Sevgi en ilkel toplumlarda bile varken saygı ancak medeni toplumlarda görülen bir davranıştır mesela insana saygı, doğaya saygı, sanata saygı, bilime saygı gibi.
Evrensel etik ilkeler içerisinde yer alan saygı, insanlar için büyük önem arz etmektedir. İnsan sosyal bir varlıktır. Sağlıklı bir sosyal ilişki sürdürebilmesi için de saygı gereklidir.
Saygı çok anlamlı bir terimdir. Saygı güzelliktir, sevgidir, değer vermedir, erdemdir, mutluluktur, başarıdır, takdir görmedir, empati kurmadır, kurallara uymadır, mesafedir, nezakettir, haddini bilmedir, başkasının sınırına girmemedir, barıştır, güvendir, anlayıştır, yardımlaşmadır, birlik ve huzurdur, hak ve hukuktur, ahlaki bir duygudur ve insanlık onurudur.
Daha güzel bir dünya için saygı ilkemiz olsun. Saygılarımla.