Her anın ve her mekanın yegâne örneği, Hz Muhammed Mustafa'ya salat ve selam olsun.
Peygamber efendimiz tüm insanların hidayeti için gönderilmiş son peygamberdir. Ona tabi olan kurtulur. Sadece ibadetlerde değil, hayatın her alanında; siyasetten ticarete, komşuluk hukukundan, büyüklere saygıya, devlet başkanlığından aile reisliğine vb. Hayatın her alanında bizim için en güzel örnektir. Zira Cenab-hak Kuran-ı Kerim’de “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için; Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır. ( Ahzap 21) Ayette Hz. Peygamber’in Allah’ın hoşnutluğunu kazandıracak davranışlarda bulunmak isteyenler için mükemmel ve canlı bir örnek olduğu anlatılmaktadır. Peygamber efendimiz mümin olan herkes için - görevi ne olursa olsun- en güzel örnektir.
Peygamber efendimizi rol model almak isteyen bir eğitimci için peygamber efendimizde (sav) güzel örneklikler vardır:
— Peygamber efendimiz konuşurken hızlı konuşmazdı tane tane ve insanların seviyelerini dikkate alarak, anlaşır şekilde konuşurdu. Hz. Aişe radiyallahu anha diyor ki: “Hz. peygamber (sav) sizler gibi böyle hızlı konuşmazdı, net ve kelimeleri birbirinden ayırarak konuşurdu, yanındakiler dediklerini ezberlerdi (Tirmizi şemail) Anlaşılmadığı zaman konuşmasını üç defa tekrar ederdi (Buhari) konuştuğu zaman onun söz(kelime) lerini saymak isteyen, kolaylıkla sayabilirdi (tane tane konuşurdu)
Peygamber efendimiz duruma ve ihtiyaca göre konuşurdu. Bir hadislerinde “En sevmediğim ve kıyamet gününde benden en uzak kalacak olanlarınız gösteriş için çok ve ihtiyatsız konuşan, edebiyatçı görünmek için avurdunu doldurarak zoraki konuşan ve bilgiçlik taslamak için kibirli kibirli lugat parçalayan kimselerdir”. (Tirmizi) başka bir hadislerinde Allah’a ve âhiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun (Buhari) buyurmuştur.
Hz. Hasan radiyallahu anhuma diyor ki : “ Babam Ali b. Ebi Talib’e Hz. Peygamber (sav) in beraber oturduğu insanlara karşı davranışından sordum. Bana şöyle dedi: “ Resûlullah güler yüzlü, güzel ahlaklı, yanındakilere karşı nazik davranan bir insandı. Kaba ve sert konuşan, kötü davranan, bağırıp çağıran, kötü konuşan, insanları ayıplayıp duran, onları aşırı metheden biri değildi. (Tirmizi şemail) şaka dahi olsa yalan söylemezdi( Ebu Davud) biri konuşurken konuşması bitmeyene kadar kendisi konuşmazdı. Konuştuğu kişiyle göz teması kurardı.
—Peygamber efendimiz çocuklara, şefkatle yaklaşırdı. On yıl Peygamber efendimize hizmet eden Enes b. Malik’ e yavrucuğum diye hitap ederdi. Ona takılmak istediğinde onun gururunu incitecek sözler söylemezdi. Ona ( zul uzuneyn) iki kulaklı diye takılırdı. Bir defasında küçük Enes’i bir iş için bir yere göndermişti yolda oynayan çocukları görünce kendiside oyuna dalmıştı. Enes bin Malik gecikince Allah resulü peşinden gidip onu oyun oynarken buluyor. Allah Resûlü gülümseyerek ona sadece şunu diyor “Enescik söylediğim yere gittin mi”? Küçük Enes hemen gidiyorum ya Resûlullah demiş. (Müslim) zira bir hadislerinde Merhamet etmeyene merhamet olunmaz demişti...
—Peygamber efendimizin eğitim metodunda kolaylaştırmak ve en önemlisi sevdirmek önemli bir esastı. “Kolaylaştırın zorlaştırmayın, müjdeleyin nefret ettirmeyin” (Buhari)hadisinde bu esaslar vurgulanmıştır.
... Peygambere uyun ki doğru yolu bulasınız. ( A’raf 158)