Gazze’de Siyonist İsrail’in katliamları aralıksız devam ediyor.  Şimdiye kadar katledilen sivillerin sayısı 14 bin 532'yi geçti. Katledilenlerin çoğu kadın ve çocuklardan oluşmakta.

Acılara alışmadan kinimizi diri tutmalıyız. Gazze’de yaşanan acıları bir nebze de olsa hafifletmenin yollarını aramalıyız. Peygamber efendimiz (sav) Müslümanların derdiyle dertlenmeyen bizden değildir. ( Heysemi)  buyurmuştur.

İslam dininde en çok suistimal edilen, en çok yanlış anlaşılan konulardan biride, cihad konusudur. Kimilerine göre cihad, nefisle mücadele, kimilerine göre cihad, silahlı mücadele, kimilerine göre ise cihad, dini tebliğden ibarettir. Doğrusu cihad, hepsini kapsar. Cihad, namaz gibi fıkhi kuralları olan büyük bir ibadettir. Eğer Cihad fıkhı iyi bilinmeze, Müslümanı ve mazlumu öldürmek cihad zannedilir. Buna en iyi örnek DAİŞ tir. Şehit Abdullah Azzam’ın ifadesiyle “ilimsiz cihad kişiyi haydut yapar”.

Diyanet Ansiklopedisi “Cihat” maddesinde, cihat şu şekilde tarif edilmiş ; Arapça’da “güç ve gayret sarfetmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak” mânasındaki cehd kökünden türeyen cihad, İslâmî literatürde “dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek” şeklindeki genel ve kapsamlı anlamı yanında fıkıh terimi olarak daha çok müslüman olmayanlarla savaş, tasavvufta ise nefs-i emmâreyi yenme çabası için kullanılmıştır.

Muhammed Emin Yıldırım Hoca da cihadı şöyle terif eder: “Cihad, insan ile İslam arasındaki engelleri kaldırmaktır”. Der.

“Bir şey bütün bütün elde edilmezse bütün bütün terk edilmez” kaidesine göre Gazze’de yaşanan katliama engel olamıyorsak, hiçbir şey yapamayız anlamına gelmez. Yapabildiklerimizden sorumlu olduğumuzu bilelim. Abdullah Galib Bergusi’nin ifadesiyle “Eli kalem tutan bu davayı yazsın. Hitabeti güçlü olan bu davayı konuşsun. Herkes bir şey yapsın; ama sakın sessiz kalmayalım! Çünkü sessizlik öldürür. Yapılan hiçbir çabayı az görmeden elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.

Bugün yapılacak en iyi yardımlardan biride Gazze’deki kardeşlerimize maddi destek sağlamaktır. Mal ile destek olmakta cihad sayılır. Kuran-ı Kerim’de “Ama Resul ve onunla birlikte olan müminler, mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler; işte bütün hayırlar onlarındır ve kurtuluşa erenler onlardır. (Tevbe 88) başka bir ayeti kerimede “Mümin olanlar ancak o kimselerdir ki, onlar Allah’a ve Resûlüne iman ettiler, sonra hiçbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler. İşte onlar, sadık(doğru) olanların ta kendileridir. (Hucurat 15) Peygamber efendimiz (sav) bir hadislerinde “Kafirlerle mallarınız, canlarınız ve dillerinizle cihad ediniz. (Ebu Davud) İbn Kayyım el –Cevzi bu konuda şunları söylemektedir: “Mal ile cihad, can ile yapılan cihad gibi vaciptir. Bu, İmam Ahmed’den gelen iki rivayetten biri ve aynı zamanda doğru olandır. Zira Kuran-ı Kerim’de mal ile cihad emri, can ile cihad emrinin yanında ve tamamlayıcısı olarak gelmiştir. Tevbe suresinin 111. Ayeti hariç tüm yerlerde mal ile cihad, can ile cihad emrinden önce zikredilmiştir. Bedensel olarak savaşma kudretinde olana nasıl cihad vacipse, mali olarak güç yetirebilen kişiye de malı ile cihad etmesi vaciptir. (Zadul Mead)

Peygamber efendimiz(sav) bir hadislerinde bizleri şöyle uyarmakta: “Her kim, bir Müslümanın onur ve haysiyeti küçük düşürüldüğü ve hürmeti çiğnendiği bir durumda, o Müslümanı yardımsız bırakırsa, Allah’ta o kişinin yardıma muhtaç olduğu bir zamanda onu yardımsız bırakır. Ve her kim bir Müslümanın onur ve haysiyeti küçük düşürüldüğü ve hürmeti çiğnendiği bir durumda, o Müslümana yardımcı olursa, Allah’ta o kişiye yardıma muhtaç olduğu bir zamanda yardım eder. (Ebu Dâvud)

Son söz: “Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe asla iyiliğe eremezsiniz!” (Al-i İmran 92)