Son zamanlarda özellikle Ankara ve İstanbul’da görülen, gerçekte ise ülkenin bir çok il ve ilçesinde yaşanan sokak köpekleri saldırıları Türkiye’nin gündemine oturmuş durumdadır.  Isırılıp günlerce yoğun bakımda kalan çocukların durumu üzerine bizzat sayın Cumhurbaşkanı el koyarak bu sorunun giderilmesi çağrısında bulunmuştu.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan görüşmelerden sonra sokak köpekleri sorunu ciddi şekilde ele alınmış ve değerlendirmeye başlanmıştır. Bununla ilgili bir yasanın hazırlandığını biliyoruz. Hazırlanacak yasaya göre Türkiye’nin her yerinde bu uygulama yapılacak ve saldırılar da bu şekilde önlenmiş olacak.

2024 Mart seçimlerinden önce çıkması beklenen yasaya göre köpekler bulundukları yerlere göre kısırlaştırılacak ve köpek popülasyonuna göre sayılandırıldıktan sonra Belediyelerin barınma birimlerine götürülerek yaşamlarını burada sürdürmeleri sağlanacak.

Aslında doğru ve güzel bir karar.

Batman için de geçerli olacak bu kararla, ilimiz merkezinde sıklıkla görülen başıboş köpekler ile zaman zaman saldırıya uğrayan vatandaşlarımız da bu korkudan kurtulmuş olacaklar. Buna göre olacaklar şöyle:

Yasa hazırlanacak, üzerinde tartışılarak meclisten geçirilecek sonrasında da resmi gazetede yayınlandıktan sonra uygulanmaya başlanacak.

Dolayısıyla hükümet görevini yapıp yasa çıkaracak, gerisi ise İllerde Valilikler ile Belediyelere kalacak. Onun için çıkacak yasadan umutlu olduğumuzu ve bu durumun ortadan kalkacağına inanıyoruz.

Çünkü sayın Cumhurbaşkanımız konunun üzerinde duracak ve olası bir köpek saldırısı sonrasında Cumhurbaşkanı bunun hesabını o ilin Valisi ile Belediye Başkanından soracak.

Peki Batmanda ne olur?

Hepimiz biliyoruz ki; şehrimizin birçok bölgesinde başıboş dolaşan köpekler var. Yaşlılarımız ve çocuklar çarşıya, işe, okula giderken bunlardan korkuyor ve yollarını değiştiriyorlar. Çıkacak yasa çerçevesinde öncelikle uygun olan köpekler kısırlaştırılarak bunların çoğalması önlenecek, sonrasında da kurulacak barınaklarla bu hayvanlar devletin sağlayacağı imkanlarla buralarda tutulacaklar.

Tabi barınaklara alınacak köpekler için çeşitli öneriler var. Örneğin isteyen kişiler, barınaklara giderek beslemek istedikleri köpekleri alıp evlerine götürebilecekler.

Bugünkü koşullarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri arasında en büyük hayvan barınağına sahip olan ilerin başında Batman geliyor. Batıraman eteklerinde kurulan barınakta çok sayıda köpek barındırılırken maalesef çevremizdeki il ve ilçelerden araçlara doldurulan köpeklerin gizli bir şekilde Batmana getirildiğini ve tarlalara bırakıldığını duyuyoruz.

Batman Belediyesi ile Batman Valiliğinin çıkacak yasayla birlikte gereğini en iyi şekilde yapacaklarına inanıyoruz. Belediye Veterinerlik biriminin sadece köpeklerle ilgili değil kedi ve diğer havyanlar için yoğun mesai harcadığını da biliyoruz.

Onun için yapılması gereken şimdiden kısırlaştırma çalışmalarına başlamak ve başı boş köpek nüfusunu normale indirmektir. Bunun sağlanması durumunda hem tehlike ortadan kalkmış, vatandaşlardaki korku da bitmiş olacaktır.

Köpek itlafını asla kabul etmiyoruz ve böyle bir şeyin ilimizde yapılabileceğini düşünmüyoruz.

Kaldı ki, böyle bir şeyin görülmesi veya duyulması halinde hayvanseverler ve çevreciler gerekli tepkileri gösterip bunu yapanlardan hesap soracaklardır.

Konuyla ilgili çıkacak yasayı dört gözle bekliyoruz.

Bakalım ondan sonra Valilikler ile Belediyelere nasıl görevler yüklenecek.

Hep birlikte göreceğiz.

Hoşça kalınız.