Takdir, insani bir ihtiyaçtır. İnsan duygusal bir varlıktır. Sevilmeyi, sayılmayı ve değer görmeyi ister. Takdir etmek sevmektir, saymaktır, değer vermektir.
Modern psikolojinin önemli isimlerinden William James, “İnsan doğasının en derin özlemi takdir edilmektir.” der.
2019’da Batman’da düzenlenen kitap fuarında imza günüm vardı. Havalar iyice soğumuş yağmur ara ara sağanak şekilde yağıyordu. Buna rağmen insan seli, dalga dalga akıyordu.
Kalabalığın azaldığı bir anda karşıdan gelen otuz beş kırk yaşlarında bir kadın ve kadının sol elini tutan on üç on dört yaşlarında bir erkek çocuğu gözüme ilişti. Bana doğru geldiklerinde kadının sağ elinde intraket ve boynunda serum asılı olduğunun ayrımına vardım. Bulunduğum standın önüne vardıklarında erkek çocuğu yorgun ve uykusuz bir bakışla, “İkinci kitabınız çıktı mı?” diye sordu. Ben, “Yok.” deyince kızarak, “Nedeeen?” dedi. “Zamanım olmadı.” dediğimde çocuğun yüzü düştü. Anne, “Oğlum, kitabınızı çok beğendi. Ben de okudum ve çok beğendim. Kaleminize yüreğinize sağlık. İnan rahatsızım. Doktor hastanede yatışımı yaptı.” diyerek başıyla oğlunu işaret edip “Aha dün gece de refakatçım Ali’ydi. Ben şu an izinsiz buraya geldim, sırf size teşekkür etmek için. Sizi takdir ediyorum. Kanayan yaramıza ışık tuttunuz. Ben de gençlerin yerine karar veren ebeveynlerin kurbanlarındanım. Umarım bu eserinizle gençlerin yerine karar veren ebeveynleri durdurursunuz. Benle Ali ikinci kitabınızı da dört gözle bekliyorduk. Ancak daha yayımlamamışsınız.” dedi.
O an ne çok sevindiğimi anlatmakta kelimeler kifayetsiz kalır. Az daha kanatlanıp uçacaktım. İkinci kitabımı tamamlamak için ne çok heyecanlandım bir bilseniz. “Bir an önce eve gitsem de yazsam.” diye içimden geçiriyordum. Bu bir beğeniydi bu bir takdirdi bu bir değer vermeydi. Yazmak zaten hayatımın bir parçasıydı fakat o sözler beni daha da güdüledi ve yazma şevkimi artırdı.
Takdir, insana motivasyon veren en önemli itkilerdendir.
Takdir edilmek kişiye güç verir, kişinin performansını artırır.
Liderlik Uzmanı Robin Sharma, “Şükran mutluluk getirir, mutluluk üretkenliği artırır, verimlilik ustalığı ortaya çıkarır ve ustalık dünyaya ilham verir.” der.
Farklı kurumlarda uzun süreli çalışma hayatımda üstlerin astları takdir ettiğini çok az gördüm.
Ki çalışma hayatında takdir etme;
-Biyolojik, fizyolojik ve psikolojik iyi oluş düzeylerini artırdığı,
-Beynin öğrenme bölümlerini geliştirdiği,
-Kendileriyle barışık olmalarını sağladığı,
-Farkındalığı artırdığı,
-Bilinçaltındaki olumsuzları nötrleştirdiği,
-Kişiyi genel olarak daha verimli, daha mutlu, daha huzurlu ve daha sağlıklı kıldığının araştırmalar sonucu ortaya çıktığı bir gerçektir ve bu gerçeği bildiğimiz halde maalesef takdir etmiyoruz.
“Başkalarının iyi taraflarını bulup takdir etme alışkanlığı, insanın ruhunu zenginleştirir.” der C.W. Hal.
Ben de ruhumuzu zenginleştirmek güzeldir, takdir etmek çok zor bir şey değildir diyerek yazımın ilk okumalarını yapan, yorumlarıyla, önerileriyle ve de eleştirileriyle yazılarıma katkı sağlayan Kardeşim Milli Eğitim Müfettişi Nevziye AKÜZÜM’e, “Yazıların çok güzel, bir solukta okuyorum.” diyen Batman Gazetesi ortağı ve Yöneticisi Sosyolog-Gazeteci Melek BARIŞ Hanıma, yazı dilimin taze ve de duru oluşunu dile getiren okurlarımdan Avukat Ferhat ALTUNKAYNAK Beye, ayrıca eleştiri ve önerilerini sunan tüm okuyucularıma teşekkür ediyorum.
Gönüllerde sevgi, dillerde takdir eksik olmasın.