TABLDOT LOKANTALARI ESNAFI RAHATLATIYOR

Bir ikilemin içindeyiz. Büyük bir kesimin asgari ücretin altında çalıştığı ilimizde hayat pahalılığından binlerce kişi yakınırken, bir başka kesim restoranlarda, lokantalarda, cafelerde, pastanelerde, lüks kahvaltı salonlarında boy gösterip günlerini gün ediyorlar.

Halkımızın en çok konuştuğu ve tartıştığı şey, bunca ekonomik sıkıntıya rağmen yukarıda isimlerini saydığım işletmelerde oturup çaya 20, kahveye 50, soğuk içeceğe 40-50 lira veren, lokantalarda kebaba 200, kemikli kuşbaşıya 250, bir haşlama, bir pilava 250, bir kahvaltıya 270 lira verenlerdir.

Gerçekten de önemli bir konu. Bir tarafta asgari ücretin altında maaşla çalışan on binlerce kişi anılan yerlerin önünden geçmeye çekinirken, diğer tarafta günde 2-3 bin lirayı sadece lokanta ve cafelere verenler var.

Biz parası olanların bu tür harcamaları yapmasında bir sakınca görmüyoruz ama özellikle 4-5 ve yukarısı işçi çalıştıran mağazalar bu açıdan sıkıntı yaşıyor ve personelin yemek işini nasıl en düşük seviyeye indirebileceklerini hesap ediyorlar.

Öyle ya. Eğer bilinen lokantalardan yemek istenirse bir kişinin maliyeti 250 lira ortalamasıyla 5 personelin günlük yemek parası 1.250 lira eder ki; her esnaf bunun altından kalkamaz. Onun için birçok küçük esnaf işyerinde yemek yapmaya başladı, bir kısmı bildiğimiz tavuk döneri tercih etti, bir kısmı da yemek yerine kahvaltılıklarla karınlarını doyurmaya yöneldi.

Batman esnafının önemli sorunlarından biri de personelin yemek derdidir. Gerçekten de aylık yemek tutarı her işletmenin bütçesini zorluyor ve işverenler de bu açıdan oldukça sıkıntılı, çünkü yemek günde alınması gereken bir gıdadır ve bundan kaçınmak mümkün değildir.

İşte bundan dolayıdır ki; Batmanlı bir işletmeci, sahibi bulunduğu yemek fabrikasına “esnaf lokantası” ilave etti bu şekilde vatandaşların yemek maliyetini ciddi bir rakama indirdi. HAS Yemek fabrikası ve Lokantası, günde ortalama 12 çeşit yemek çıkararak tezgâha koyuyor ve bu yemeklerin üzerine fiyatlarını yazarak müşterilerin tercihine bırakıyor.

Burası birçok kişi tarafından anlatıldığı için geçen Cuma günü Has tabldot lokantasına gittik. En pahalı olan Kavurma ve kuzu haşlamanın fiyatı 100 lira. Sebzeli yemekler 60 ila 80 lira, Kuru fasulye 45 lira, pirinç veya bulgur pilavı 30 lira. Yani bir kuru fasulye ile bir pilav yerseniz cebinizden çıkacak para 75 lira.

Has lokantasının sahibi, sürümden kazandıklarını, tabldot sistemi olduğu için 10 personel yerine 5 işçi ile çalıştığını, her gün lokantaya yüzlerce kişinin geldiğini, yoğun talep olmasına rağmen dışarıya yemek servisi yapamadıklarını, birçok işletmenin elemanını göndererek yemeklerini buradan aldıklarını anlattı.

Batmanlılar biraz havalı olduklarından böylesi esnaf lokantalarını tercih etmiyorlardı ama, son zamlardan sonra bir kısım insan gerçeği görerek para hesabını yapmaya, yapınca da aklına ilk olarak Has lokantası geldiğinden personeli bu lokantadan doyurmaya başladı.

Şimdi “sen gidip burada yemek yedin, kalite ve lezzet nasıldı” diye soranlarınız olabilir. Ben et haşlamayı tercih ettim ve lezzeti de bildiğiniz lokantalardan asla geri değildi. 125 lira ödeyerek buradan ayrıldığımda yanımdaki arkadaşlar da aynı memnuniyeti dile getirdi ve başka bir yerde yiyeceğimiz aynı yiyeceklere vereceğimiz 850 lira yerine burada 4 kişi için 450 lira ödedik.

Kimse kusura bakmasın ama, günümüz artık hesap yapma dönemi. 10 personel çalıştıran bir işletmenin Has tabldot lokantasını tercih etmesi halinde ayda 20-25 bin liralık tasarrufa gittiğini yine bir mağaza sahibinden öğrendik.

Ve gördük ki; her kesimden insanlar, esnaflar, memurlar, işçiler artık neresi hesaplıysa orayı tercih ediyorlar ve Has Tabldot lokantasına giderek istedikleri yemekleri yiyorlar. Bu yazıyı sakın bir reklam olarak algılamayın. Türkiye’nin her yerinde esnaf veya tabldot lokantaları var ama bizde şimdiye kadar bu denli gelişmiş bir yer yoktu.

Başta da dediğimiz gibi artık herkes hesap devrine geçince tercih de bu tür yerlere olmaya başladı. Biz Has tabldot ve yemek fabrikası sahiplerini kutluyor ve başarılarının devam etmesi dileğiyle kaliteden ödün vermemelerini temenni ediyoruz.

Hoşça kalınız.