Önümüzdeki pazarı pazartesi ye bağlayan gece ilk teravih namazını kılıp, ilk sahurumuza kalkacağız inşallah.
Ramazan ayına hazırlık derken çoğumuzun aklına ne yazık ki market alışverişi geliyor. Şimdiden aç ve susuz kalmanın korkusunu yaşıyoruz . Ramazan ayı derken uyku, Ramazan ayı derken çeşit çeşit yemekler, Ramazan ayı derken Ramazan pidesi, Ramazan eğlenceleri aklımıza geliyorsa Ramazan ayını yanlış anlamışız demektir. Ramazan ayı, bize orucu, teravihi, Kuran’ı, zekat ve sadakayı, şeytanların ve azgın cinlerin zincire vurulduğu bu nadide iklimin büyük bir fırsat olduğunu bize hatırlatmalı.
Bu ayın içerisinde yapman gereken görevler olduğu gibi bu ayın senin üzerinde bazı hakları vardır.
Birinci hak: Kapsamlı ve kamil bir temizlikle beraber sadık ve samini bir tövbe.
İkinci hak: Azaları kötülük ve münkerden uzak tutup orucu bozan şeylerden kaçınmak suretiyle orucu maddi ve manevi bir şekilde eda etmek.
Üçüncü hak: özellikle Kur’an tilavetiyle beraber iyilik ve ihsanda bulunmak başta olmak üzere bu ay içerisinde çokça ibadet etmek. ( Hasan el Benna)
Ramazan Kur’an ayıdır. Bu ayda Kuran-ı Kerim’den en iyi şekilde istifade etmeliyiz. Okuyup anlamı üzerine tefekkür etmeliyiz. Cebrail (a.s) Ramazan’da ay sona erinceye kadar her gece peygamber (s.a.v) ile buluşurdu. Peygamber efendimiz (sav) de Kuran-ı Kerim’i ona okuyarak arz ederdi. ( Buhari) imam Ahmed bin Hanbel Ramazan ayı girince bütün kitaplarını kapatır, şöyle derdi; “ Bu ay Kur’an ayıdır”.
Ramazan af ve mağfiret ayıdır. Günahlarımızdan pişmanlık duyup nasuh bir tövbe ile Allah’a yönelmeliyiz. Peygamber efendimiz (sav) Ramazan’ı yaşadığı halde günahlarını bağışlatamayan kimsenin burnu yerde sürünsün ( Tirmizi) buyurmuştur.
Ramazan infak ayıdır. Tuttuğumuz oruçlarla fakirlerin halinden anlayıp, açlığın ve susuzluğun ne kadar zor bir şey olduğunu idrak ediyoruz. Bundan dolayı sadakalarımızla, zekat ve fitrelerimizle fakirlerin evlerini şenlendiriyoruz. Bu ayda Resûlullah (sav) hayırda rahmet yüklü rüzgardan daha cömertti (Buhari)
Ramazan oruç ayıdır. Peygamber efendimiz (sav) Kim Allah’a inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır. ( Buhari) Yine başka bir hadisi şerifte peygamber (sav) cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oruç tutanlar o kapıdan çağırılacaklardır. Kim oruç tutanlardan ise o kapıdan Cennete girecektir. Kim de o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir. ( Tirmizi)
Ramazan ibadet ayıdır. Allah Resûlü geceleri namaz kılmaya teşvik eder ve şöyle buyururdu: inanarak karşılığını Allah’tan umarak Ramazan gecelerini namazla (teravih) ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. ( Nesâî)
Ramazan itikaf ayıdır. Resûlullah (sav) vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününü itikafta geçirmişti. ( Buhari) Yine Ramazanın son on günü geldiğinde gayretini daha da artırırdı. (Buhari)
Ramazan cihat ayıdır. Bedir savaşı, Mekke’nin Fethi, Tebük savaşı ve Endülüs’ün fethi gibi savaşlar Ramazan ayında vuku bulan tarihi hadiselerdir. Bugün de Gazze’de, yeryüzünün en şerefli insanları, yeryüzünün en barbar en zalim ırkına karşı cihat etmekteler. Madem Ramazan ayı cihat ayıdır bizde Gazze halkını, Kassam mücahitlerini unutmamalı dualarımızla ve yardımlarımızla destek olmalıyız.
Üç büyük üstadtan alıntı yaparak bitiriyorum.
Üstad Hasan El Benna :
Ey Ramazan ayı, hoş geldin! Gel, buyur. Bu zavallı ve temiz ümmette uzun süre kal ve ona güçlü öğütlerde bulun. Ümmetin ruhunu arındırmadan, kişiliğini temizlemeden, ahlakını düzeltmeden, hayatını yenilemeden ve değer yargılarını yeniden kurmadan onu terk etme.
Büyük şair Sezai Karakoç:
Bir ev nasıl yılda bir defa temizlenir, örümcek ağlarından kurtarılır, kiremitler aktarılır, sıvanır, yıkanır, onarılır ve badana edilir, yani yeni yapılmış hale getirilirse, ruh da yılda bir kere böyle genel bir temizlik ve revizyon ister.
Üstad Saîd Nursi:
Ramazan’ı şerif; bu fani dünyada bu fani ömür içinde kısa bir hayatta baki bir ömür ve uzun bir hayat’ı bakiyeyi kazandırır.
Bu Ramazan, nefsimizin ve topraklarımızın özgürleşmesine vesile olsun. Amin.