Uzun ve yoğun bir eğitim-öğretim döneminin ardından nihayet yaz tatili geldi çattı. Milyonlarca öğrenci karneleriyle buluşarak artık resmen tatile merhaba dedi. Bu sene kurban bayramı akabinde başlayacak olan yaz tatili öğrenciler ve veliler için dolu dolu geçecek olan bir sürecin başlangıcı olacaktır. Yıl boyu sabah erken saatlerde kalkan, günün büyük kısmını okulda geçiren öğrenci için yaz tatili çocuk için hem rahatlama, hem daha fazla kendine zaman ayırma hem de çeşitli alanlarda öğrenme süreci olarak değerlendirilebilir. Çocuk okul dönemi içerisinde yapmaya fırsat bulamadığı pek çok etkinliği bu uzun yaz tatili sürecinde hayata geçirebilir.
Öğrenciler dinlenme, kendine vakit ayırma, sevdiği iş ve uğraşlara daha fazla zaman ayırma, yeni hobi edinme ya da var olanları geliştirme üzerinde durabilecektir. Yaz tatili sürecinde rutinler değişecek ve yeni planlamalara-programlamalara ihtiyaç duyulacaktır. Peki, bu uzun tatil sürecinde maksimum verimde geçirmek için neler yapılmalıdır, bunlara maddeler halinde bir göz atalım.
1. Dinlenme: Yoğun ve yorucu geçen bir eğitim öğretim döneminin ardından dinlenme öğrenci, öğretmen ve veli için çok kıymetli olacaktır. Dönem içersinde ödev ve okul koşturmacısı içerisinde sürekli hareket halinde olan veli ve çocuk bu tatil sürecinde yavaşlamalı, kuralları esnetmeli ve dinlenmeyi, kendisine zaman ayırmayı ihmal etmemelidir.
2. Oyun ve Etkinlikler: Küçük yaş grubu öğrencileri için oyunun çok özel bir yeri vardır. Çünkü çocuk duygularını, düşüncelerini hissettiklerini oyunla ifade etmeyi sever. Bu bağlamda çocuklarımızla onların istekleri doğrultusunda sevdikleri oyunlardan bol bol oynayabiliriz. Bu oyunlar hem çocukları rahatlatacak hem de yaşantı zenginliklerini artıracaktır.
3. Geziler- Seyahatler: Yetişkinler kadar çocukların ve öğrencilerin de gezmeye, yeni yerler keşfetmeye ihtiyaçları vardır. Bu onlara hem yaşantı zenginliği katarken hem de yeni öğrenmelere zemin hazırlayacaktır. İster kısa süreli ister uzun süreli seyahatler olsun bu geziler hem öğrenciler ve hem veliler için çok kıymetli olacaktır.
4. Kurslar-Aktiviteler: Yaz tatili süreci uzun bir zaman dilimini kapsadığı için pek çok etkinlik ve faaliyete de imkân tanımaktadır. Veliler çocukların ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda yaz kurslarına gönderebilir, hem yeteneklerini açığa çıkartırken hem de çocuklarının başka alanlara olan ilgisini görebileceklerdir.
5. Kitap Okuma: Biz eğitimciler düzenli kitap okumayı çok önemsiyoruz. İlkokul 1. Sınıfta çocuk okuma-yazmaya geçmesiyle beraber okuma-okuduğunu anlama ve anladığını yorumlama sürecine yavaş yavaş adım atmaktadır. Okuma ve anlama çaba göstermeyle geliştirilebilecek bir durumdur. Düzenli okuyan, okumayı alışkanlık haline getiren bir birey hem kelime dağarcığıyla fark yaratırken hem de anlama-anlamlandırma kapasitesi yüksek bir birey haline gelmektedir. Öğrenciler seviyelerine uygun kitaplar edinmeli ve kitapların eğlenceli dünyasında öğrenci kendine güzel bir yer bulabilmelidir. Son yıllarda yapılan sınavlarda, düzenli kitap okuyan öğrencilerin sınav soruları yanıtlarken hem daha hızlı hem de daha doğru cevaplar verdiği görülmüştür. Bu bağlamda yaz tatilinde okuma alışkanlığımızı devam ettirmeli ve kitaplığımızı yeni kitaplarla güncellemeliyiz.
6. Aile İle Birlikte Kaliteli Zaman Geçirme: Okul döneminde yoğunluktan dolayı istenen seviye aile bireyleri zaman geçirememektedir. Yaz tatilinin gelmesiyle beraber aile üyeleri birçok etkinliği beraber yapma fırsatı bulmakta ve bu durum çocuk için daha eğlenceli olabilmektedir. Kaliteli zaman geçirmekten kastımız da zaten budur. O an her şeyimizle çocuğun yanında olmak, dikkatimizi dağıtacak tüm uyaranları ortadan kaldırmak ve çocuğun hissettiği ya da ifade ettiği şeyleri daha net anlayabilmektir kaliteli zaman geçirmek.
7. Ekran Başında Geçirilen süreyi Kontrol Altında Tutmak: Tatilin gelmesiyle beraber çocuk tablet-telefon başında sınırsız şekilde zaman geçirebileceği gibi yanlış algılara kapılabilmektedir. Okul döneminde olduğu gibi bir plan-program dâhilinde hareket etmesi, ekran süresini ayarlaması adına yararlı olacaktır. Tatilde velilerden gelen en sık şikâyet ise şudur: “Çocuğum gece sabaha kadar tablet-telefon ile zaman geçiriyor, gündüz ise sadece uyuyor.” Uyku düzeni, günlük rutini bozulan çocuk tatilden beklenen verimi alamayacak ve yeni okul dönemine hem bedenen hem de mental anlamda yorgun başlayacaktır.
Değerli veliler son olarak; eğitim sadece okulda değildir. Ev içerisinde, caddede, bahçede, parkta, tatilde… Kısaca eğitim her yerde... Her ortamı bir eğitim aracı olarak kullanmalı ve çocuğumuza rehberlik etmeliyiz. Zira en güzel nasihat örnek olmaktır.
KEYİFLİ TATİLLER DİLERİM.