SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

TARIMSAL ÜRETİM-İNİVASYON- YAPAY ZEKA

Son Güncelleme :

2024-07-22 11:33:14

İnvasiyon; yeni olan, değişim yaşamış olan, ürün yada hizmetlerin, yeni iş, yeni pazar yönetimi veya iş uygulamaların organizasyonel yönetimidir.

İnivasyon, ürün, hizmet, süreç ve pazarlama  olmak üzere ana başlıklara ayrılıyor.

Yapay zeka ; çok kısa olarak insan zekasını taklit ederek, kendi performansını sergileyen, tekrar edebilen iyileştirebilen  kontrol edilebilir zeka çeşididir.

Yapay zeka İnsan zekasını yerini henüz alamıyor, yapay zekanın çok çeşitleri mevcut olup biz sadece tarımsal üretimde yapay zekanın az bir kısmında söz edeceğiz.

Tarım ve insanlık tarihi çok eskiye dayanan bir birliktelik ile, insanlar ilk var oluşlarından itibaren doğada toplayıcılık  ve avcılık yaprak beslenmişlerdir.

Yani doğadan direk toplayarak( hem avlayarak hem de toplayarak) beslenmişler ve yaşamlarını idame etmişlerdir.

Gün gelmiş insanlar yerleşik hayata geçmiş, insan oğlunun yerleşik hayta geçmesi ile birlikte ilk olarak toprağa tohum atmış ve ilk olarak tarımsal üretim yapmaya başlamıştır.

Tarımsal üretim on binlerce yıldır, uygarlıkların doğmasına, büyümesine, gelişmesine, yıkılmasına vesile olan sebep sonuç ilişkisi oluşturmuş ve büyük ölçüde uygarlıkları, sosyal siyasal ve kültürel olarak etkilemiştir.

Tarımsal üretim toplumları, uygarlıkları günümüze kadar etkilemeye devam etmiş ve halende bu etkileşim devam etmektedir.

İnsan oğlunun ilk toplayıcı- avcı toplumunun olduğu günden, yerleşik hayata geçtiği zamana, tarımsal üretime başlamasına ve  yakın tarihe kadar direk doğadan yeteri kadar beslenebilme yeterliliğine sahip doğadan,  doğrudan faydalanmasının yanında yakın sayılabilecek tarihte ve halen günümüzde de  doğadan elde edilen gıdalar ile birlikte kendisi de  üreterek insanların beslenmesi için üretime devam etmiştir.

Ama artık günümüzde  Doğal kaynaklar hızla tükenmekte, tarım arazileri hızla yok olmakta ve sonuç olarak   tarımsal üretim yer yüzünde yaşayan insan beslenmesi için yetersiz kalmaktadır..

Dünyada her yıl ortalama olarak 5 milyar ton gıda üretimi yapılmaktadır. Bu 5 milyar tonluk gıda üretimini 119 ülke yapmaktadır, ancak Dünya üzerinde bulunan 119 ülkeden 50 ülke  açlık çekmekte, açlık sınırında yaşamaktadır.

Yani üretilen 5 milyar tonluk  gıda ü dengeli, sağlıklı ve adaletli bir şekilde yer yüzüne dağılmıyor, yer yüzünde kimileri israf ederken, kimileri aşırı beslenmeden oboziteyi  yaşarken, kimileri aç yaşamaktadır.

Gıda üretimi ve tüketimi arasındaki dengesizlik, üretimdeki artışın Tüketimindeki artışa oranla gittikçe geride kalması gelecekte içilebilir su kaynakları ve işlenebilir tarım arazilerinin hızla tükenmesi nedeni ile Dünyadaki yeterli ve güvenli gıda üretimin  Dünyadaki bütün insanlığı besleyemeyeceği  öngörülüyor.

Peki  Tarımsal kaynaklı gıdaların üretiliyor olması tek başına Dünya üzerinde yaşayan insanların beslenmesi için yeterli bir olgumu dur?  Tabi ki Hayır ! üretilen bu gıdaların toplanması, paketlenmesi, pazarlanması, lojistiğinin sağlanması, pazar payının oluşturulması,  saklanması, muhafaza edilmesi, katma değere dönüştürülmesi, işlemesi  dengeli bir şekilde dağılımın  sağlanması vs.. gerekli bir mevzudur.

Yani tükettiğimiz gıdalar için tarımsal üretim yapmak yeterli bir iş değildir. İş aslının gıdayı üretmekle bitmediği görülüyor.

İşte tamda bu noktada tarımsal üretimde teknoloji kaçınılmaz bir olgu olarak karşımıza çıkıyor.

Öyle görülüyor ki, Bilim İnsanları Teknolojinin şekillendireceği tarımsal üretim, gelecekteki çalışmalarla sadece Dünya üzerinde aranan araştırılan, ve geliştirilen bir konu olmayacaktır, artık uzayın derinliklerinde asteroidlerde ve gezegenlerde, gelecekte tarımsal üretimin yapılması yada buralardan hammadde  arayışları artık başlayacak yada başlamıştır.

Tarımsal teknolojiler Yeterli verime sahip olmayan verimsiz arazilerde nasıl daha verimli bir tarım yapılacağı, topraksız tarım nasıl yapılacağı, su kültüründe nasıl bir tarımsal üretim yapılacağı, dikey tarımın nasıl yapılacağı, hatta ve hata sadece hava ortamında hiç bir şekilde su ve toprak kullanılmadan tarımsal üretim nasıl yapılacağı hususlarında ciddi  çalışmalar yapılmaktadır.

Artık tarımsal üretim özelikle seracılık alanlarında,  hava koşularına bağlı kalmadan, meteoroljik hava şatlarına hemen hemen hiç bağlı kalmadan, havanın,  suyun,  gerekli besin elementlerinin tamamen kontrol edilebildiği tarımsal üretim şekilleri geliştiriliyor, çünkü sağlıklı gıda zincirini oluşturmanın  gittikçe zorlaştığı bir Dünyada  artık insanlık için bu bir gereklilikten öte  bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bu şekilde üretimde en az kaynakla en üst seviyede üretim hedeflenerek çalışmalar sürdürülmektedir.

Bu gün gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde bu konuda büyük arayışlar ve çalışmalar hızla devam etmektedir.

Artık tarımsal üretimde hangi ürünlerin hangi toprakta daha iyi yetiştirileceği araştırmaları yapılmaktadır.

Burada amaç  yetiştirilecek ürünlerde en az üretim masrafları ile en yüksek kalite ve en yüksek verimle birim alanda en fala ürün elde etmeyi sağlamaktır.

Bu çalışmalar yapılırken  doğanın dengesinin korunmasına son derce dikkat edilmekte,  olabildiğince organik olan ve sentetik madde kullanımına mümkün derce de yer vermeden doğal üretim yapılamaya özen gösterilerek çalışmalar yürütülmektedir.

Tarımsal üretim artık yavaş yavaş bütün Dünya da  tamamen kontrollü olarak yapay zeka sayesinde, bilgisayar programları ile yapılmaktadır, hangi sıcaklıkta, hangi nem oranında ne kadar su gerektiği, ne kadar besin elementi gerektiği hususları tamamen kontrollü olarak yapılmaktadır.

Yakın bir tarihte yapay zekadan ve tarımsal teknolojilerin tamamından bağımsız tarımsal üretim yok denecek kadar azalacaktır.

İşte tarımda inivasyon ve yapay zeka dediğimiz olay budur.

İnivcasyon un gerekliliği, yapay zekanın tarımsal üretimde gerekliliği, pandemi döneminde sonra anlaşıldı ki  pandemi döneminde yaşanan sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşma konusundaki sıkıntılardan dolayı kedini iyice his ettirmiştir.

Dünyamızda gelecekte meydana geleceği düşünülen ve bütün Dünyayı, insanlığı etkileyecek olan Salgın hastalıkların olacağı düşünülerek, Dünyada çıkacak savaşların gıdaya ulaşımı etkileyebileceği düşüncesi ve imkanı olan büyük ülkelerin gıda stoğu yapmaya başlaması nedeni ile ve halen dünya üzerinde 1 milyara yakın insanın Aç olduğu ve yeterli gıdaya ulaşamadığı düşünüldüğünde  tarımsal üretimde yapay zeka ve inivasyon kaçınılmaz bir durumu ortaya koymuştur.

Tarımda yapay zeka ile ne yapılabilir diyorsanız,

Daha dengeli, daha kaliteli,  daha verimli, daha kontrol edilebilir, gerekli zamanda ve gerekli yerde tarımsal üretime, hastalık ve zararlılara müdahale etme gibi tarımsal üretimi daha kontrollü hale getirmek mümkün olacaktır.

Tarımsal üretimde inivasyon demek ne demek diye sorarsanız ;

Tarımsal üretimin tohumun temininden, üretilecek gıdanın üretiminden tüketimine, pazarlamasına, işlenmesine ham madde olarak gerekliliğine, organik yetiştiricilik, tarımsal üretimin geliştirilmesi, market raflarında yerini almasına, iklim şartlarına karşı korunması ve uyumluluğu,  tarımsal üretimin sürdürülebilir olması, tarımsal üretimin çevreci olması, israfının önlemesi, üretimde dengeli bir dağılım sağlanması, birim alandan daha fazla kar,  vs.. ye kadar aklınıza gelebilecek her türlü takip ve kontrol altında üretim demektir.

 

Sonuç olarak günümüzde ve yakın gelecekte, yapay zeka olmadan, yapay zeka programlı robotlar, bilgisayarlar ve inavasyon olmadan bunlardan bağımsız bir tarımsal üretim düşünülemeyeceği kanaatindeyiz.

Daha fazla tarımsal üretim için, kar marjı daha yüksek bir tarımsal üretim için, tarım arazilerimizi korumak için, doğal kaynakları, tarımsal üretim kaynaklarını daha verimli ve dengeli kullanmak için, daha fazla insanın daha güvenli ve yeterli bir gıdaya ulaşması için daha sağlıklı  bir üretim için bütün Dünya da bütün insanlığın eşit şekilde güvenli gıdaya ulaşımının sağlanması için bizde tarımsal üretimde inivasyon ve yapay zeka  destekli tarımsal üretim diyelim.

 

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.