SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

BİR DAMLA SU NEDİR?

Son Güncelleme :

2024-08-19 09:38:04

Su nedir?

Su en basit değimi ile hayattır.

Su nasıl meydan gelmiştir?, hangi elementlerden oluşmuştur?

Su herkesçe bilindiği üzere H2O molekülünden oluşmuştur.

yani su 2 hidrojen bir oksijen atomundan meydana gelen bir moleküldür.

Dünya dışından başka bir gezegende, yada başka galakside bizim bildiğimiz kullandığımız formda su varmıdır bilinmiyor henüz, ama hali hazırda Sadece bazı gezegenlerde sıvı halde suyun var olduğu tahmin edilmektedir.

O halde diğer başka bir gezegende suyun varlığını henüz kabul etmiyoruz, var olmadığını varsayıyoruz, başka gezegenlerde bildiğimiz formda su olsa bile bu gezegenlerden Dünya gezegenine suyun getirilmesi, yada insan oğlunun gidip o gezegenlerde yaşaması henüz mümkün değildir.

Yerküre yani Dünyaya uzaydan bakıldığında Dünya masmavi bir gezegen olarak görülmektedir. Bunun sebebi Dünyamızın 2/3 nün sular ile kaplı olmasıdır.

Bu nedenle dünyaya mavi gezen ismi de verilmektedir.

Bir damla su nedir diye sorduğumuzda, bir damla su dünyadaki bütün yaşamın varlığı demektir. Çünkü su olmazsa biliyoruz ki Dünyada hiç bir canlının nerede ise var olmayacağı herkesçe kabul gören bir görüştür.

O zaman diyebiliriz ki yaşam su ile başlamıştır.

Peki dünyadaki su kaynaklarımız yeterli ve sonsuz mudur? Diye sorulduğunda, , hali hazırda Dünyanın bir çok yerinde su sıkıntısı çekildiğine göre Tabiki hayır Dünyadaki su kaynaklarımız yeterli ve sonsuz değildir.

Peki dünyaya su nerden ve nasıl gelmiştir? Hiç düşündünüz mü.

Dünyaya suyun nasıl nerden geldiği henüz bilinmemektedir. Bu konu Araştırmaya ispatlaya muhtaç olan çok derin bir bilimsel araştırma gerektiren bir mevzudur.

Kimi teoriye göre Dünya gezegenine bir astreoidin çarpması ile, kimi teoriye göre de bir kuyruklu yıldızın çarpması ile suyun Dünyaya geldiği varsayılmaktadır.

Bu dünyadaki su,  bildiğimiz Atmosfer tabakası sınırları içerisinde suların (deniz, göler, nehirler) buharlaşıp, bulut haline gelmesi ve daha sonra meteorolojik olayların oluşması neticesi ile dünyaya farklı formalardaki yağış rejimleri olarak (yağmur kar)  bir döngü şeklinde cereyan etmesi ile kendini göstermektedir.

Aslında bütün bunları düşündüğümüzde suyun varlığı büyük bir mucizedir.

O halde Dünyada var olan ve kısıtlı olduğunu bildiğimiz suya sahip çıkmamız sularımızı korumamız, suyu tasarruflu kullanmamız, su israfından kaçınmamız gerekir.

Bunu nasıl yapacağız diyorsanız? Bu tasarrufları yaparken ilk olarak aile fertleri ile başlamak gerekir. Biz ilk önce evsel olarak günlük su ihtiyacı olan suyu kullanırken tasarruf edeceğiz, elimizi yüzümüzü yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, duş alırken, su içerken bile suyu israf etmekten kaçınacağız.

Ne demişler; damlaya damlaya göl olur sözünden hareketler damla damla suya sahip çıkmalıyız.

Dünyada suyun kulanım alanı ve en çok israf edildiği alan tarımsal ve gıda üretimindeki su sarfiyatıdır. Yani insan ihtiyacı için sarf edilen sudur

Dünyanı 2/3 ü sular ile kaplı olması kesinlikle bizi suyun bol olduğu husus yanıltmasın, çünkü bu suyun % 97,5 i okyanus suları olup yarayışlı olmayan tuzlu sulardır.

İnsanlar bu gün farklı çalışmalar yaprak tuzlu suları( okyanus-deniz sularını) içilebilir su haline getirmek için büyük çabalar sarf ediyor, ama bu konuda henüz tatmin edici bir çözüm bulunmuş değildir.

Dünyadaki suların Geriye kalan %2,5 olan sular yarayışlı tatlı sulardan oluşan sular ve bu sularında büyük çoğunluğu kutuplardaki ve Görland adasındaki buzul suları ve çok derin jeolojik tabakaların altında olan yer altı su kaynakları, çok azı ise akar sulardan oluşmaktadır.

Yani tatlı suların %2,5lik oranındaki kısmının da çok büyük bir kısmını istediğimiz anda kullanamıyoruz

Birleşmiş milletlerin verilerine göre Dünyada 1,4 milyarın üzerinde insan temiz suya ulaşamamaktadır.

Araştırmalara göre 2030 lu yılardan sonra Dünyada büyük su sıkıntılarının yaşanacağı ve 2040 lı yılardan sonrada su kıtlığını başlayacağını belirtmektedir.

Su sıkıntısını yaşamamak için şimdiden önlem almaya, çaba sarf etmeye muhtaç bir konudur su tasarufu sağlamak. Su tasarrufunun nasıl yapılması gerektiğini düşünüyorsanız eğer, bizim su israfından kaçınarak her alanda ama her alanda gerektiği kadar su kullanmamız, mümkün olduğu kadar az su kullanmamız, su kaynaklarımızı mümkün olduğunca korumamız,  bunun ile birlikte yağış rejimlerini düzenleyen ormanları oluşturmamız ve ormanlarımızı her ne uğruna olursa olsun korumamız gerektiğini bilmeliyiz.

Kullanılabilir suyun kirletilmesinde ve israfında Başta Tarımda olmak, sanayi üretiminde,  gıda üretiminde ve evsel kullanımında ciddi sıkıntılar mevcuttur.

Su kıtlığının baş göstermesi ile birlikte özelikle tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşanacak, ülkemizin de aralarında bulunduğu su sıkıntısı yaşayacak ülkelerin ve Dünyadaki diğer ülkelerin ileriki yakın zamanda su sıkıntısının baş göstermesi ile birlikte beraberinde gıda üretiminde de sıkıntıların baş göstereceği, dolayısı ile sıkıntıların yaşanmaması için su kaynaklarımızı tasarruflu kullanmamız gerekmektedir.

Su kıtlığının, su sıkıntısının Dünyada baş göstermesi durumunda, beraberinde Başta Tarımsal üretimde, gıda üretiminde, sağlıklı gıdaya ulaşmada da ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.

Unutmayalım ki halen Dünyada 1 milyar insan aç yaşamaktadır, su sıkıntısı ile birlikte tarımsal üretimin sıkıntıya gireceği ve paralelinde gıda sıkıntısını getirecek ve  Dünyadaki aç insan sayısı beklide katlanacaktır.

Dolayısı ile su tasarufu konusunda herkesin bu düşünce ile hareket etmesi gerektiğine inanıyorum.

Tarımda özelikle kimyasal gübre ve ilaçların, sanayide kimyasal maddelerin ve evsel atıklarda özelikle yemeklik yağların yine evsel kimyasalların kullanımı ile yer altı ve yer üstü su kaynaklarına karışması sonucunda ciddi anlamda su kirliliğini meydan getirmektedir.

Evet Eğer su hayattır diyorsak eğer dünyada yaşam su ile başlamış diyorsak, eğer su olmadan, balıkların denizlerdeki okyanuslardaki balıklar ve bütün canlıların,  ağaçların, ormanların, kelebeklerin arıların, ceylanların, aslanların, kuşların olmayacağını düşünüyorsak hemen şimdi su tasarufu diyelim.

Kuşların daha özgür uçması için, arıların bal yapması için, koyunların, keçilerin süt vermesi için, bütünü ile doğanın var olması için lütfen su tasarufu sağlayalım.

İşte biz Dünyada bedava bulduğumuz, nerden geldiğini hiç sorgulamadığımız ve belki de hiç düşünmediğimiz su kaynaklarımız maalesef sınırlıdır.

İnsan oğlu işte böyle garip bir varlıktır. Bedava bulduğu, havayı, oksijeni ormanları, suları kirleterek, yok ederek Dünyaya zarar verirken, başka gezegenlerde suyun ve yaşamın var olup olmadığı hususundaki projelere araştırmalara milyarlarca dolar para harcayarak, projeler geliştirmektedir.

Tabi ki de Projeler geliştirilsin, başka gezegenlerde, galaksilerde suyun varlığı araştırılsın, bulunsun ama Dünyadaki su kaynaklarımızı israf etmeden, kirletmeden, yok etmeden yapsınlar

Evet insanoğlunun başka gezegenlerde suyun varlığının bulunması için üretilen projelere harcanan paralar düşünüldüğünde suyun inanılmaz bir mucize olduğunun kanıtlamaktadır.

DEMEKKİ BİR DAMLA SU ÇOK ŞEYDİR.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.