SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İKİNCİ KAPANMA

Son Güncelleme :

2024-09-16 15:27:57

Covıd-19 pandemisi 17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgınıdır.

Covid 19 pandemsi Dünya üzerinde ilk olarak o tarihte sebebi bilinmeyen zatüre teşhisi ile Çinin Hubei eyaletinin Vuhan kentinde kendini göstermiş ve 5 ocak 2020 tarihinde daha önce insanlar üzerinde hiç görülmemiş olan Coronavirüsü tanımlamış olan Dünya sağlık örgütü bütün Dünyaya coronavirüs salgınını duyurmuştu.

Dünyayı alt üst eden bu virüs ve sebep olduğu pandemi uzun süre hayatımızı her alanda ciddi bir şekilde etkiledi, eve kapandık, dünya üzerindeki ve ülkeler içerisindeki ilişkileri, ticareti, pazarı büyük ölçüde kısıtlayıp bunun sonucunda  büyük ekonomik zararlar otaya çıkardı, insanlık için Dünya üzerinde büyük endişeler yarattı.

Kimi ülkeler daha önce yani pandemi çıkmadan önce buna sanki kısmen hazırlık yapmışlardı ve stratejik öneme sahip olan buğday, mısır gibi insan beslenmesinde gıdaların temelini oluşturan gıdaları stok etmiş ve pandeminin bütün hızı ile devam ettiği süreçte ihtiyaç temel gıdaya duyan ülkelere parasına karşılık bile bu ürünleri satmamış, ihracatına izin vermemişlerdir.  Bu durum aslında bütün ülkeler için her an bu tür büyük felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini göstermektedir.

Dikkat edilirse Pandemi belası, Ukrayna savaşı, İsrail savaşı derken küresel iklim krizi ile birlikte Gıda sıkıntısı sorun olarak son yıllarda esasında pandeminin de etkisi ile bütün Dünyada küresel ölçekte en önemli sorunların başında ilk sıraya yerleşmiştir.

Covid -19 pandemisinin gıda güvenliğini, sağlıklı gıdaya ulaşmanın zorluğunu gözler önüne sererken, hemen akabinde devam eden Ukrayna savaşı ile birlikte de küresel çapta önemli bir tahıl, ihracatçısı olan Ukrayna nın savaştan dolayı tahıl ihracatında gecikmeler yaşanması nedeni ile bütün Dünyada bir panik havası yaratmış  bütün Dünyayı etkileyen savaşların ve pandemilerin bu konuda etkisini çarpıcı bir şekilde bize net olarak göstermiştir.

Özelikle kalabalık nüfusa sahip olan ve gelişmiş ülkeler son on yıldır gıda stoklamaya devam ediyorlar. Dünya üzerindeki Çin gibi, Hindistan gibi kalabalık nüfusları olan ülkeler gelecekte yaşanabilecek savaş ve küresel çaptaki pandemilere karşı duyulan endişeye karşılık gıda stoğu yaparak önlem alıyorlar.

Halen Zaman zaman basın ve sosyal medya yolu ile görüyoruz ki, bölgesel ve büyük çapta olabilecek savaş senaryolarına karşı ve Dünya çapında çıkabilecek pendemi yada Dünya savaşlarına karşı önlem olarak gıda stokları yapıldığı haberlere konu oluyor.

Covid-19 gibi büyük bir belayı atlatan Dünya, pandeminin ilk ortaya çıkışından başladığı andan itibaren Dünyada Sosyal, siyasal sorunlar yaratmak ile birlikte büyük ekonomik krizlere ve büyük can kayıplarına neden olduğuna şahit olduk.

Pandemilerin, savaşların kimisine göre küresel Dünyayı kontrolünde tutan araka planda duran büyük ekonomik güçler, Dünyanın gidişatını yönlendiren üst akılların bu senaryoları planladıkları söylense de gerçek olan insanlığın bu olumsuzluklara karşı fiilen yaşadığı durumun ortada olması ve buna karşı büyük bedellerin ödemesi sonucudur.

Ulusal ve uluslar arası Basında sıkça rastladığımız, bilimsel makalelerde, çeşitli yayın organlarında  karışımıza çıkan bazı sosyal medya yayınlarında  büyük küresel gücü elinde bulunduran üst akılların önünüzdeki çok uzun olmayan bir dönemde yine Covid -19 gibi büyük bir pandeminin  baş göstereceği ve bu sefer uluslar arası kapsamda çok daha büyük bir kapanmanın yaşanacağını ve uluslar arası bir kapanma olacağını, ülkeler arası iletişimin nerede ise olmayacağını kapanmanın daha uzun süreceğini vurgulamaktadır.

Böyle bir kapanma olması durumunda özelikle yeterli ve sağlıklı gıdaya  bütün ülkelerin sahip çıkması tarımsal üretimdeki birim alandaki üretimin arttırılması, stokların buna göre tedarik edilmesi gerekmektedir.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde buna karşılık yeterlilik durumunu test edip, hem ekonomik, hem sağlık hem de tarımsal üretim ve stok açısından hazırlıklı olması gerekmektedir.

Evet Bizim verimli topraklarımız var, yeterli iklim koşullarımız, yeterli bitki örtüsü ve  yeterli bitki desenimiz var, yeterli imkanlarımızda var o halde sadece yapacağımız var olan bu varlıklarımıza, kaynaklarımıza sahip çıkıp iyi yönetebilmek kalıyor. Bu varlıklara iyi sahip çıkıp iyi yönetirsek çıkabilecek uluslar arası uzun süreli kapanmalara karşıda başarılı bir şekilde kendimizi ve olabildiği kadar ile insanlığı da koruyabiliriz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.