Kahvaltılarımızın vazgeçilmez gıdası olan Bal’ ın nasıl üretildiğine bir bakalım.
Bal arıları nerden nasıl ve ne kadar uğraşla bal üretiyorlar hiç düşündünüz mü?
Hemen hemen her sabah kahvaltıda sofralarda eksik olmayan bir sürü yararı olan, tedavide kullanılan, şifa niyeti ile tükettiğimiz Bal, bal arıları tarafından inanılmaz bir uğraş sonucunda üretebilmektedir.
Bal arılarını gene özelikleri ile özet bir şekilde biraz tanıtacak olursak bal arılarının görünen büyük iki gözünden başka, iki büyük gözü arasında daha küçük olan üç adet daha gözü, yani toplamda 5 adet gözü mevcut olup, büyük iki göz dışında küçük gözler güneş ışınlarının farklı spektrumdaki diğer ışıkları ve ışık yoğunluğunu algılayan gözlerdir.
Arılar ana arı ( kraliçe arı) işçi arı ve erkek arılar olmak üzere kolonide bulunan arılardır.
İşçi arılara kolonide çiftleşme yeteneğine sahip olmayan ve genelde bal arıları olarak bilinirler.
İşçi arıların görevi; polen ve nektar toplamanın yanı sıra koloniye gelecek yabacılara karşı savaşma, kovanı -koloniyi temizleme ve cenaze ( ölen arılar) ile ilgilenirler.
Bir kolonide arıların nerde ise tamamı işçi arılardır. Az sayıda erkek arı olup, erkek arıların görevi sadece kraliçe arı ile yumurta bırakmak üzere çiftleşmedir. Erke arılar çiftleşmeden hemen sonra ölürler.
İşçi( dişi ) arılar ise bir kolonide ortalama olarak, kış aylarında 20 bin ile 30 bir arasında sayısı olmasına karşılık, yaz mevsiminde bu sayı 60 bin ile 80 bin civarındadır.
İlginçtir bir Bal arısı - işçi arı başka bir canlıyı iğnesi ile soktuklarında iğneleri içerde kalır ve işçi arı canlıyı soktuktan sonra ölür.
Bal arısının ömrü ortalama kış aylarında 4-9 ay arasında değişirken, yaz aylarında ise arılar 6 aydan fazla yaşamazlar.
Kraliçe arı ise genellikle her kolonide bir tane kraliçe yada ana arı dediğimiz arı vardır. Bu arının görevi erkek arılar ile çiftleşerek koloniye yeterli sayıda yumurta bırakıp koloninin devamını sağlamaktır. Kraliçe arı, arı kovanındaki arıların çoğunun bazen de tamamının annesidir.
Kraliçe arıyı kolonideki işçi arılar daha larva döneminde iken seçerler ve arı sütü ile üreme çağına gelinceye kadar beslerler.
Kraliçe arı bazen yeni koloni kurmak için koloniden ayrılır bu durumda birden fazla kraliçe adayı ihtimali olur, birden fazla kraliçe adayı oluştuğunda kraliçe arı adayları aralarında savaşırlar, savaşı kazanan, kraliçe arı olur ve diğer kraliçe adayı arılar koloniden dışarı atılır. Kraliçe arının ömrü ise genellikle 5 yıl ile sınırlıdır.
Bir bal arısının bir bal sezondaki faaliyeti ve mucizevi yetenekleri
-Bir çay kaşığı bal üretimi için 12 arı ömürleri boyunca ( 6 ay ) çalışır.
-Bir kilogram bal üretimi için arılar ortalama 96 bin km yol kat ederler buda Dünyanın çevre uzunluğunun 2,5 turu mesafesine denk gelir.
-Arılar böcek olarak insanların gıdasını üreten tek böcektir
-Arılar insanların yüzlerini algılama yeteneğine sahip olup ve sonrasında insanları tekrar gördüklerinde tanıyabiliyorlar.
-Arılar diğer kolonilerden gelen başka arıları kokularından tanırlar.
-Arıların polen ve nektar topladıkları çiçeklerin yerlerini antenleri ile diğer arılar ile antenleri vasıtası ile temas ederek iletişim kurar ve gittiği çiçeğin yerini antenleri vasıtası ile diğer arıya bildirip yerini tespit etmesini sağlayabilirler.
-Arılar bir kovandan 9-10 km kadar uzaklaşıp geri gelebilirler bu belirledikleri rotayı bir nevi dans etme şekli ile geometrik bir harita çizer gibi gittikleri flora ( çiçek tarlası) ile kovan arasında mesafe ve yön belirleme yeteneğine sahiptirler.(navigasyonda olduğu gibi)
-Bir arı kanatlarını bir saniyede ortalama 200 kez çırpabilirler
-Arılar Dünya üzerinde insanlardan öncede vardı. Dünya üzerinde bilinen insan varlığı 100 bin yıl önce iken, arıların dünya üzerindeki varlığı 300 milyon yıldan önce olduğu tahmin edilmektedir.
-Flora verimsizliği yada yeterince kaynak bulamaması durumunda arılar insanlar gibi sterse girerler.
-Bir bal arası bir günde yaklaşık 2 bin adet çiçeği ziyaret edebilir.
-Balın rengi ve tadı ise arıların hangi tür çiçekten nektar ve polen topladıklarına göre değişir.
-Arılar yaz mevsimi boyunca ful çalışır, kış mevsiminde ise çalışıp ürettiği balı yerler.( tabi ki de insanlar yiyeceklerini almazlarsa)