SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

BAL ARISI

Son Güncelleme :

2024-09-23 11:10:02

Kahvaltılarımızın vazgeçilmez gıdası olan Bal’ ın  nasıl üretildiğine bir bakalım.

Bal arıları nerden nasıl ve ne kadar uğraşla bal üretiyorlar hiç düşündünüz mü?

 

Hemen hemen her sabah kahvaltıda sofralarda  eksik olmayan bir sürü yararı olan, tedavide kullanılan, şifa niyeti ile tükettiğimiz  Bal, bal arıları tarafından  inanılmaz bir uğraş sonucunda üretebilmektedir.

 

Bal arılarını gene özelikleri ile özet bir şekilde biraz tanıtacak olursak bal arılarının görünen büyük iki gözünden başka, iki büyük gözü arasında daha küçük olan üç adet daha gözü, yani toplamda 5 adet gözü  mevcut olup, büyük iki göz dışında küçük gözler güneş ışınlarının farklı spektrumdaki diğer ışıkları ve ışık yoğunluğunu algılayan gözlerdir.

 

Arılar ana arı ( kraliçe arı) işçi arı ve erkek arılar olmak üzere kolonide bulunan arılardır.

İşçi arılara kolonide çiftleşme yeteneğine sahip olmayan ve genelde bal arıları olarak bilinirler.

 

İşçi arıların görevi;  polen  ve nektar toplamanın yanı sıra  koloniye gelecek yabacılara karşı savaşma, kovanı -koloniyi temizleme ve cenaze ( ölen arılar) ile ilgilenirler.

Bir kolonide arıların nerde ise tamamı işçi arılardır. Az sayıda erkek arı olup, erkek arıların görevi sadece kraliçe arı ile  yumurta bırakmak üzere  çiftleşmedir.   Erke arılar çiftleşmeden  hemen sonra ölürler.

 

İşçi( dişi ) arılar ise bir kolonide ortalama olarak, kış aylarında 20 bin ile 30 bir arasında sayısı olmasına karşılık, yaz mevsiminde  bu sayı 60 bin ile 80 bin civarındadır.

 İlginçtir  bir Bal arısı - işçi arı  başka bir canlıyı iğnesi ile soktuklarında  iğneleri içerde kalır ve işçi arı canlıyı soktuktan sonra ölür.

 

Bal arısının ömrü ortalama kış aylarında 4-9 ay arasında değişirken, yaz aylarında ise arılar 6 aydan fazla yaşamazlar.

Kraliçe arı ise genellikle her kolonide bir tane kraliçe yada ana arı dediğimiz arı vardır. Bu arının görevi erkek arılar ile çiftleşerek  koloniye yeterli sayıda  yumurta bırakıp koloninin devamını sağlamaktır. Kraliçe arı,  arı kovanındaki arıların çoğunun bazen de tamamının annesidir.

 

Kraliçe arıyı kolonideki işçi arılar daha larva döneminde iken seçerler ve arı sütü ile üreme çağına gelinceye kadar beslerler.

Kraliçe arı bazen yeni koloni kurmak için koloniden ayrılır bu durumda birden fazla kraliçe adayı ihtimali olur, birden fazla kraliçe adayı oluştuğunda kraliçe arı adayları aralarında savaşırlar, savaşı  kazanan, kraliçe arı olur ve diğer kraliçe adayı arılar koloniden dışarı atılır. Kraliçe arının ömrü ise genellikle 5 yıl ile sınırlıdır.

 

Bir bal arısının bir bal sezondaki faaliyeti ve mucizevi yetenekleri

 

-Bir çay kaşığı bal üretimi için 12 arı ömürleri boyunca ( 6 ay ) çalışır.

 

-Bir kilogram bal üretimi için arılar ortalama 96 bin km yol kat ederler buda Dünyanın çevre uzunluğunun 2,5 turu mesafesine denk gelir.

 

-Arılar böcek olarak insanların gıdasını üreten tek böcektir

-Arılar insanların yüzlerini algılama yeteneğine sahip olup ve sonrasında  insanları tekrar gördüklerinde tanıyabiliyorlar.

 

-Arılar diğer kolonilerden gelen başka arıları kokularından tanırlar.

 

-Arıların polen ve nektar topladıkları çiçeklerin yerlerini antenleri ile diğer arılar ile antenleri vasıtası ile temas ederek  iletişim kurar ve gittiği çiçeğin yerini antenleri vasıtası ile diğer arıya bildirip yerini tespit etmesini sağlayabilirler.

 

-Arılar bir kovandan 9-10 km kadar uzaklaşıp geri gelebilirler bu belirledikleri  rotayı bir nevi dans etme şekli ile geometrik bir harita çizer gibi  gittikleri flora ( çiçek tarlası) ile kovan arasında mesafe ve yön belirleme yeteneğine sahiptirler.(navigasyonda olduğu gibi)

-Bir arı kanatlarını bir saniyede ortalama 200 kez çırpabilirler

 

-Arılar Dünya üzerinde insanlardan  öncede vardı. Dünya üzerinde bilinen insan varlığı 100 bin yıl  önce iken, arıların dünya üzerindeki varlığı 300 milyon yıldan önce olduğu tahmin edilmektedir.

 

-Flora verimsizliği yada yeterince kaynak bulamaması  durumunda arılar insanlar gibi sterse girerler.

 

-Bir bal arası bir günde yaklaşık 2 bin adet çiçeği ziyaret edebilir.

-Balın rengi ve tadı ise arıların hangi  tür çiçekten nektar ve polen topladıklarına göre değişir.

 

-Arılar yaz mevsimi boyunca ful çalışır, kış mevsiminde  ise çalışıp ürettiği balı yerler.(  tabi ki de insanlar yiyeceklerini almazlarsa)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.