SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

TARİHİ ERZENYA ŞEHRİ

Son Güncelleme :

2024-10-07 17:01:24

Tarihi Erzenya şehri yada bölgede bilinen  ismi ile Ğırebajar şehrinin kalıntıları günümüzde bir kısmı Batmanın Kozluk ilçesi ile kısmen de Siirt ili Kurtalan ilçesi Sınırları İçerisinde kalmaktadır.

Tarihi Erzen şehri   Kozluk-Beşiri  ilçeleri sınırlarında akan Garzan/Yanarsu çayının Doğusunda yer almakta,  Kurtalan nın Yanarsu - Diğer ismi Zok (-Son yöneticileri olan Mala Fetah beg halen torunları bu köyde yaşamaktadırlar.) köyü ile Kozluk ilçesinin Oyuktaş ( Şıkefta ) ve Kurtalan İlçesi  köyü olan  Teliba (Bozhöyük) sınırlarında Dikdörtgen bir alan üzerinde tarihi şehrin merkezi  aşağı yukarı 1500 metre  X  1500 metre ebatında  yerleşmiş, keşfedilmesi gereken ve geçmişinde bir çok medeniye te ev sahipliği yapan yıkık bir tarihi kent kalıntısıdır.

Erzen şehri  ile ilgi bilgilere,  tarihte ilk olarak Asurlular  döneminin  kayıtlarında çivi yazısı  yazılmış  tabletlerde 850 li yıllarda rastlanmıştır. Ezen şehrinin  850 li yıllarda Asur tabletlerinde rastlanmış olmasına karşın, tarihi geçmişi çok daha geriye gittiği anlaşılmaktadır.

Tarihi Erzen şehri Doğu ve Batı medeniyetleri için o dönemde Doğu batı medeniyetleri arasında  sınır  olması ve buna bağlı olarak bölgenin ticaret yoları açısından  geçiş güzergahı olması nedeni ile aktif ticareti olan ve o dönemde Diyarbakır- Mardin- Bitlis -Hasankeyf gibi dönemin büyük şehirlerden 4  yada 5 ci şehir olması nedeni ile  tarihte önemli bir  yere sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Asurlulardan sonraki ilk tarihi kaynak olarak Bizans - Roma yazıtlarında şehir ile ilgili  bilgilere rastlanmakta, ancak Roma -Bizans dönemlerindeki yoğun savaşlardan dolayı tam gelişim gösterememiş, daha sonraki yıllarda  Hz. Ömer Döneminde İslam medeniyeti  topraklarına dahil olmuş olan Erzenya şehri, 13. yüzyıldan sonra Dilmaç Oğulları egemenliğine girmiş ve  Dilmaç Oğulları beyliğine  başkentlik yapmıştır. Daha sonra , Hasankeyf merkezli Artuklu devleti ve sonrasında Akkoynlu devleti ve en son  Osmanlı imparatorluğu himayesine  girmiştir.

Tarihte bir çok savaşa şahitlik eden  ve birden fazla kez istilaya uğrayan tarihi Erzen şehrinin Timurleng tarafından 13 yüzyılın sonlarına doğru feth edildiği  ve yağmalandığı rivayet edilmektedir.

Timurleng in bacağındaki yarasının ve aldığı bu yaradan kaynaklı olarak yürürken aksayarak yürüdüğü, Timurleng in Bacağındaki yarayı  Tarihi Erzen şehrindeki savaşta  aldığı ve bu aldığı yara nedeni ile tedavisini yapmak amacı ile ordugahını  bir süreliğine Kurtalan ın Mamla köyünde kurduğu, belli bir süre bacağının tedavisini burada yaptığı ve tarihi lakabı olan Tumurleng lakabını buradan aldığı yani bacağındaki yaradan ( Kürtçede bacağın Türkçe karşılığı “leng” dir ) aldığı rivayet edilmektedir.( yerel kaynaklardan alınan bilgi)

Tarihi Erzen şehrinin yıkılması sırasında halkın kılıçtan geçirilmesi ve şehrin yağmalanmasına sebep olan son savaştan sonra, katliamdan kurtulan insanların Kozluk,  Sason, Baykan  ve Kurtlan dağlarına sığındığı, Dağlara sığınan halkın bölgede yerel olarak Ğarzan -Ğerzi ismini aldıkları, bu ismin esasında  tarihi şehir olan Erzen isminin daha sonra değişime uğrayarak   Ğarzan -Ğerzi  şekline dönüştüğü rivayet edilmektedir.

Bu gün bölgeye halen halk arasında Ğarzan bölgesi yada buradaki halka yerel dilde Ğerzi denilmektedir.

Sonuç olarak Yanı başımızda duran bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, bazı devletlere başkent olmuş, tarihi geçmişi çok eski olan ve tarihi turistik açından önemli bir yere sahip olan ancak gün yüzüne çıkarılmamış, hali hazırda üzerinde tarımsal üretim yapılan  tarihi bir hazine  bulunmaktadır.

Tarihi Erzen şehrinin bize bir mirası olarak kalan Balıklı göl ( Gola masiya) de bu şehrin bir kalıntısı olarak kalmış ve yerli turistlerin uğrak yerlerinden  biri haline gelmiştir..

Kültür turizm Bakanlığının çalışma yapması ve açığa çıkarması gereken önemli bir tarihi alan olan tarihi Erzen şehrinin gün yüzüne çıkarılması ile birlikte bölgenin bir çok yerli ve yabancı turisti çekeceği şüphesizdir.

 

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.