SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Son Güncelleme :

2024-10-14 09:59:15

Bu günkü yazımız;  bu haftanın gıda haftası olması  nedeni ile “16 Ekim Dünya gıda günü”  dikkate alınarak  yeterli, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşma hakkında konuşacağız.

Gıda nedir? diye sorduğumuzda, hemen herkesin Gıda nimettir! dediğini duyar gibiyim.
Evet gerçekten de gıda nimettir.

Ancak gıdanın kelime anlamının kısaca tanımını yapacak olursak; İnsanlar tarafından yenilen, içilen, yenilmesi ve içilmesi mümkün olan, insan oğlunun yaşamını devam ettirmesi için zorunlu  bir gereklilik olan bütün maddeleri kapsayan ürünlerdir gıda.

Halk dili ile biz bunu Nimet olarak tanımlıyoruz.

Gıdalar; Dünya tarihinde, yakın Zamana kadar doğrudan veya kısa bir dolaylama ile doğadan direkt sağlanan ürünlerdi. Ancak son zamanlarda ve günümüzde ise gıdaların üretimi, çoğaltılması işlenmeleri artık suni bir şekilde insan müdahalesi ile  yapılmaktadır. Gıda üretiminin ana kaynağı her ne kadar doğa olsa da, gıda üretimine insan müdahalesi  artık önemli bir seviyeye ulaşmıştır .

Sofralarımızda her gün tükettiğimiz gıdaların soframızdaki şekli aslında çok uzun bir hikayenin mutlu sonudur.

Gıdanın topraktan ekildiği, yetiştirildiği, üretildiği  durumundaki halinden, soframıza gelene  kadarki hali ile aslında  çok uzun Meşakatli, karmaşık ve zahmetli bir hikayenin son halidir.

İşin esas cefasını çeken ise, ter döken, emek sarf eden, nasırlı eli öpülesi, üretiminin ilk noktasında  ve başlangıcında yer alan, işin perde arkasında olan, ama hiçbir zaman görünmeyen gizli kahramanı olan çiftçilerdir.

Bu gün Dünya üzerinde bir milyar civarında insan açken, en az  bir o kadar insan da açlık  sınırında iken, Dünya üzerinde üretilen tarımsal ürünlerin, gıdaların yer yüzünde yaşayan insan nüfusunun beslenmesinde yetersiz kalmasından dolayı değildir.

Dünya üzerinde yetiştirilen ürünlerin, Dünya nüfusunun tamamını rahat bir şekilde  besleyebilecek yeterliliktedir.

Ancak ne var ki üretilen gıdaların önemli bir kısmı iyi yönetilmemesi nedeni ile, Dünyanın bazı bölgelerindeki insanların aşırı beslenmesi nedeni ile, obezliğe  yol açacak kadar aşırı  gıda tüketmesi  yanında, gıdaların bir o kadar da israf edilmesi, gıdaların haddinden fazla bir şekilde çöpe atılması, tarladan marketlere, sofraya gelinceye kadar özensiz ve yeterince yönetememe sebebi ile Dünya üzerindeki bazı ülkelerde gıda yetersizliği ortaya çıkmakta ve Dünyanın gelişmemiş yada az gelişmiş ülkelerindeki insanların yetersiz ve dengesiz beslenmesine ve Dünya üzerinde açlıktan ölümlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmak ülkelerin sorunu olmaktan çıkmış küresel bir sorun halini almıştır.

Öyle ki artık ülkeler sürdürülebilir, sağlıklı, güvenli  ve yeterli gıdayı Savunmalarının bir parçası olarak görüyorlar

Dünyada gıda üretiminin dengesiz dağılması, israf edilmesi yanında gıdanın ana kaynağı olan topakların kötü kullanılması, tarım arazilerinin korunamaması, toprakların geri dönüşümü olmayacak  bir şekilde tahrip edilmesi, küresel ısınma nedeni ile ortaya çıkan iklim krizleri, dengesiz yağışlar, su kaynaklarının israf edilmesi, yanlış sulama şekilleri, küresel aktörlerin gıdayı sektör olarak tekellerine almaya çalışmaları, Dünya üzerindeki savaşlar vs.. her kesin Sürdürülebilir, eşit ve yeterli bir şekilde sağlıklı ve  güvenli gıdaya ulaşma önündeki en önemli engeller olarak ortaya çıkmaktadır.

Bütün bunlar ile birlikte Tarımsal üretimde maliyetlerin artması iyi ve rahat bir pazar bulunamaması, buna bağlı olarak çiftçilikle uğraşan insanların refah düzeyinin düşmesi yanında iyi tarım politikalarının üretilmemesi, çiftçinin korunamaması nedeni ile tarımsal üretim gittikçe azalmakta, kırsaldan kente göçü hızlandırmakta, çiftçilik ile uğraşan kişi sayısı azalmakta,  Dünyadaki  her kesin eşit ve yeterli düzeyde sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşımını zorlaştırmaktadır.

Her insanın Sürdürülebilir yeterli ve dengeli beslendiği ve Dünya gündeminde açlığın olmadığı günlere özlemle 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.