Batman ilimizin  büyük ova planı geçen günlerde onaylandı. Batmana Hayırlı olsun.

Büyük ovaların amacı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçmek, tarımsal üretim elverişli olan arazilerin her yönü ile, yani erozyonun, kirlenmenin, yanlış kullanımların vs.. önüne geçerek tarım arazilerinin korunması amaçlanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Aralık 2022 yılı itibarı ile Türkiye de toplamda 440 ova büyük ova statüsünde ilan edilmiştir. Ovaların büyük ova olarak ilan edilmesi ile amaç tarım arazilerinin koruma altına alınmasını sağlayabilmektir.

Bakanlık tarafından bu sayının yakın zamanda 440 tan,  500’e çıkarılması düşünülmekte olup bu planlama şeklinin Ülkemiz  tarımı ve tarım arazilerinin korunması açısından son derce önemli bir planlamadır . Hatta bu planlamada çok geç kalınmıştır.

Ovaların sınırları içerisinde yer alan ve onay tarihi itibarı ile tarım dışı kullanım izni alan projeler bu kapsam dışında tutularak büyük ova planı onaylanarak resmi gazetede yayınlanmıştır.

Büyük ovanın onaylanması ne demek?

Büyük ovanın onaylanmasının yegane hedefi tarım arazilerinin korunması amacının  yanında,  daha planlı bir şehirleşme demek, daha planlı bir köy yerleşim yeri demek, daha planlı bir tarımsal üretim demek, tarım arazilerine rast gele yapı yapılmaması demek, tarım arazilerine rastgele işletme açamamak demek, yani tarımsal üretimde tarım arazilerinin korunmasında her yönü ile planlama demek, altyapı hizmetlerinin bu planlamayla daha doğru, daha düzenli ve eksiksiz ulaştırılması demektir.

Türkiye nin her yerinde tarım arazilerinin korunması, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına engel olunması ile gelecek nesillere güzel bir Dünya , Güzel bir ülke bırakmak için kaçınılmaz bir planlamadır.

Toprak koruma ve arazi kullanımı kanununda olması gereken başka bir koruma maddesinin de söz konusu tarım arazileri olduğu zaman yer mekan ve maliyet şartlarına bakılmadan amasız bir şekilde tarım arazilerinin korunması gerekiyor.

Yani yapılacak olan yatırımın  ekonomiye olan külfetine, bakılmaksızın yatırım maliyeti ne olursa olsun amasız bir şekilde tarım arazilerinin dışında ki arazilerde alternatif alanlara yatırımın yönlendirilmesi ve tarım arazilerinin güçlü bir şekilde korunması gerekmektedir.

Çünkü çok zor şartlar altında da olsa yatırımların tarım dışı alanlarda, tarıma mutlak surette elverişsiz arazilerde maliyet ne olursa olsun yapılabilecektir. Ancak tarım arazilerine yapılacak olan yatırımlar nedeni ile tarım arazilerinin bünyesinin yapısının bozulması, kirletilmesi yada amaç dışı bir alan olarak kullanılmasından sonra, tarım arazilerinin geri dönüşünün nerde ise imkansız olduğunu ve ya eski hale dönüşünün yüz yıllar alabileceği unutulmamalıdır.

Türkiye’de toprak ve arazi koruması açısından son derece büyük önem arz eden Büyük ova planlanmasının ve akabinde yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında planlı tarımsal üretime geçilmesi projelerinin çok önemli projeler olduğu şüphesizdir. Bu projelerin mutlak surette desteklenmesi,  Tarımsal üretim yapılan arazilerin hiçbir şekilde başka maçla kullanılmaması ve çiftçinin eli ile kıymetli bir şekilde tarımsal üretim için değerlendirilmesi gerekmektedir.

Toprak, tarım arazileri, Mera alanları, Orman arazileri ve Doğal kaynaklarımız için de amasız bir koruma sağlanması dileği ile ..