BAKIN SON 2 YILDA SAĞLIKTA NELER OLMUŞ

Sayın Sağlık müdürüyle yaptığım son görüşmeden sonra Batmana neler yapıldığını öğrenince doğrusu bunları sizlerle paylaşmak istedim.

Batman İl Sağlık müdürü Dr. Semih Canpolat’la sohbet ederken yapılanlardan bir kesit sunmasını istedim. Müdür bey, o kadar güzel ve fazla çalışmalar yapmış ki, bunları kesit olarak değil, yazılı şekilde bana iletmesini rica ettim.

Sağolsun, talebimi kırmadı ve son iki yılda Batmanda yapılan hizmetleri yazılı şekilde bana gönderdi.

Bakın neler yapılmış:

- Son iki yılda 1. Basamak sağlık tesisleri olan Aile Sağlık merkezleri için yaklaşık 702 milyon lira yatırım yapılarak, 29 proje tamamlanmış olup vatandaşların hizmetine sunulurken, 21 adet proje de devam edilmektedir.

- Aynı dönem içerisinde Uzman hekim sayısı 356’ya, yan dal branşı 21’den 25’e.

Yan dal uzman hekim sayısı 24’ten 31’e, Diş hekimi sayısı 73’ten 106’ya, toplam sağlık personeli sayısı da 5.294’ten 6.676 çıkarıldı.

- Yine son 2 yılda tamamlanan sağlık yatırımları: Yeşiltepe mahallesi 4. No.lu Sağlık merkezi (8 aile Hekimi birimi) Fatih Aile Sağlığı merkezi (5 Birim) Beşiri İkiköprü Aile Sağlığı merkezi (5 Aile hekimi birimi), Hasankeyf Aile Sağlık merkezi (3 aile Hekimi birimi) Merkezde 14, ilçelerde de 4 aile sağlığı merkezi ASM olmak üzere toplam 18 aile sağlık merkezinin bakım onarım ve tadilatı yapıldı.

- Beşiri ve Sason ilçelerinde İlçe Sağlık Müdürlükleri kuruldu, Hasankeyf Toplum Sağlığı merkezi hizmete açıldı. Kanser Erken teşhis, tarama ve Eğitim merkezi (KETEM) açıldı.

- Petrolkent ve Hasankeyfe Acil Sağlık İstasyonları ve 4x4 ambulans tahsisi yapıldı.

- Batman Eğitim ve Araştırma hastanesinin yataklı servis odaları ve koridorları modernize edildi.

- 2.Anjiyo Cihazı tahsisi sağlanarak girişimsel Radyoloji Ünitesi kuruldu.

- Bilişim altyapısı modernizasyon projesi tamamlandı.

- İlk defa tıbbi genetik laboratuvarı hizmete açıldı.

- Gastroentereloji ünitesi için yeni alan oluşturuldu., Ulusal İşitme, Tarama referans tanı merkezi olması sağlandı. 6 yataklı Nöroloji yoğun bakım servisi açıldı, Çocuk yoğun bakım ünitesi kapasitesi 22’ye çıkarıldı, başta Yenidoğan ünitesine hizmet vermek üzere TPN ünitesi açıldı. Erişkin Acil Servis müşahede ve laboratuvar alanı genişletildi. Erişkin yoğun bakım ve Çocuk Gastroentereloji Ünitesinin inşaatı tamamlandı.

- Batman Ağız ve Diş Sağlığı merkezi, Ağız ve Diş hastanesine dönüştürüldü, 5 yataklı ameliyathane servisi ilk defa hizmete açıldı. Diş ünit sayısı 74’ten 94’e çıkarıldı.

- Bayındır mahallesindeki Ağız ve Diş sağlığı polikliniği 7 ünitle hizmet vermeye başladı.

- İluh Devlet hastanesine ilk kez Bilgisayarlı Tomografi cihazı alındı. Sason Devlet hastanesinin yatak sayısı 40’tan 50’ye çıkarıldı, Sason Devlet hastanesinde gebe oteli açıldı.

- Evde sağlık hastalarına Diş tarama hizmeti, 550 kişiye fonksiyonel hasta yatağı temin edildi. Diş hastanesinde İmplant hizmeti verilmeye başlandı. Çocuklara yönelik çeşitli yan dal branşları Batman’a kazandırıldı. BEAH’de Onkoloji ve Kronik yara bakım konseyi kuruldu, Bebek ölüm oranları ilk defa Türkiye ortalamasının altına getirildi. 135 bin vatandaşa eğitim ve farkındalık çalışmaları yapıldı. Eğitim ve Araştırma Hastanemize “Ulusal Anne Dostu hastane” ünvanı kazandırıldı. Özellikli 112 acil Sağlık hizmetleri istasyonu kuruldu, UMKE istasyonu faaliyete geçirildi.

Sayfamda yer kalmadığı için yapılan hizmetlerin bir o kadarını da imkân olursa bundan sonra paylaşacağım. Gerçekten de sağlıkta yaşananlar az-buz değil, aksine Batman ve Batmanlılar için yapılan hizmetlerdir. 2 yılda yapılan bu ilerlemede çok daha fazla işlerin önümüzdeki yıl tamamlanacağı açıklandı.

Dilerim ve umarım ki; her şey planlandığı gibi olur ve söz verilen 700 yataklı yeni hastanemiz de 2026 yılının başlarında halkımızın hizmetine girer.

Bu çalışmalarından dolayı İl Sağlık müdürü Dr. Semih Canpolat’ın şahsında emeği geçenleri kutluyor ve başarılar diliyorum.

Hoşça kalınız.